Skocz do zawartości
Adam83

Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad kupnem "nowego" procesora, plyty i pamieci, wybor nie jest latwy ale chce cos takiego: A64 3000+ Venice(E6 bo chyba tylko tego daje sie crecic do okolo 3GHz, poprawcie mnie jezeli sie myle), 2x512 GOODRAM i plyta i tutaj nie wiem co wybrac, najlepsza byla by DFI ale na to moj budżet nie pozwala i chyba bedzie to ASROCK dual bo mam narazie grafike na agp.

Moje pytanie jest takie: o ile wzrosnie wydajnosc tego sprzetu po o/c. Czy ktos moze to pokazac na przykladach np przed i po o/c przy podobnym zestawieniu sprzetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz tą kartę graficzną ??

Bo mozę się okazać ze lepiej przesiąść się na AM2 z grafią zintegrowaną , ew. dołożyć 360 zł do 7600GS palita .

Venice to już nie to samo co kiedyś , dobre serie są raczej drogie , na 939 obecnie lepsze są San Diego 3700+ .

Do tego samo DDR jest droższe niż DDR2 , podobnie jak mobo , za 270 zł mozna mieć już Dobrego Biostara Tforce4 AM2 , a za 330 zł super płytkę DFI .

Zestaw AM2 z 7600GS od Palita można miec już za 1 500 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vejita popraw mnie jesli sie myle, "na sucho" ten SanDieogo robi 2,2GHz a po o/c bez zmiany napiecia 3GHz(wzrost czestotliwosci o 36%, a o ile wzrosnie wydajnosc), a ile maksymalnie da sie go wykrecic, albo ile udalo sie z niego uzyskac?

a jaka jest odp na drugie pytanie z poprzedniego postu?

czym sie mierzy wydajnosc procesora?(SPi?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem kilka tematow i piszecie ze bardziej oplacalne jest kupno platformy na AM2, to mojo zestaw, co byscie w nim zmienili:

DFI Infinity NF SLI-M2/G

Athlon 64 3800+ Orleans AM2 DDR2 BOx albo Athlon 64 X2 3800+ AM2 OEM (nie wiem ktory, cena podobna)

Goodram 1G (2X512) DUAL PC-5300

czy ten zestaw bedzie sie dobrze krecil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi