Skocz do zawartości
_OskaR

Chłodzenie Własnej Roboty

Rekomendowane odpowiedzi

Prosta sprawa. Wystarczy trochę styropianu, kartonu, folii samoprzylepnej i jeśli do tego mamy byle kabelek, wtyczkę USB i wiatrak 80x80, to możemy obniżyć temp. lapka nawet o 10st.C.

1. Na kartce A3 rysujemy schemat spodu naszego kompa- zaznaczamy obrys całości, miejsca na nóżki oraz wlot wiatraczka, miejsce, gdzie mamy RAM, HDD (ogólnie- to, co się grzeje), a także miejsca, z których wypływa ciepłe powietrze z laptopa.

2. Konstrukcja może mieć ok. 2cm wysokości; stworzymy coś w rodzaju pudełka z podziurawionym wieczkiem. Na spodzie zaznaczamy wszystkie miejsca ze schematu. Styropianu użyjemy do podparcia nóżek. Musimy jeszcze zrobić miejsce na wentylator- najlepiej, żeby był jak najdalej od wylotu nagrzanego powietrza (ale, żeby też nam nie przeszkadzał). Umieszczamy go tak, żeby chłodne powietrze wlatywało do naszego pudełka (możemy go obudować, co pomoże wymusić przepływ). Pozostałe miejsce (tj. to, w którym nie ma styropianu) możemy zagospodarować na 2 kanały, doprowadzające chłodne powietrze. Pierwszy będzie prowadził od wentylatora do kratki wlotowej notebooka (na końcu kanału powietrze popłynie do góry, przez kratkę), drugi- do HDD i RAMu (powietrze tam się nagrzeje- albo ładniej: odbierze ciepło), a następnie do otworu w bocznej ściance pudełka (skąd wyleci). W wieku wykonujemy otwory w "kształcie kanałów", do tego mocujemy ścianki boczne (nie tylko na zewnątrz, ale też wewnątrz pudła- aby powietrze płynęło rzeczywiście kanałem). Należy pamiętać, że nóżki notebooka też mają grubość, więc jeśli pudło ma 2cm wysokości, a nóżki 0,5cm- to ścianki boczne dajemy na 2,5cm (dzięki temu unikniemy sytuacji, w której powietrze będzie masowo uciekać przez szczeliny).

3. Wiatrak. Zasilanie pobierzemy z USB (5V). Z kabla wyciągamy 2 kabelki- czerwony i czarny (w sumie są 4- jest jeszcze niebieski i zielony). Czarny- masa, czerwony- napięcie. Łączymy z wiatrakiem, stawiamy lapka, podłączamy wszystko i powinno działać. 5V wystarczy, żeby wiatrak się kręcił. Możemy naturalnie pokombinować i dorzucić jeszcze jeden wiatrak itp.

U mnie temp. HDD spadła o ponad 10st.C, w przypadku grafy i CPU- od 5 do 10. W przypadku CPU (jak obniżę taktowanie, wiatrak w laptopie prawie wcale się nie włącza, a wentylatora 80x80 przy 5V praktycznie nie słychać).

Niżej schemaciki, jak to wygląda dla Acera 5024.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotek raczej nie wrzucę, bo nie mam czym ich zrobić, dlatego dałem tylko schematy z painta icon_smile2.gif

Co do mobilności- trudno to nazwać sprzętem mobilnym; powierzchnia taka, jak w laptopie, tyle, że dochodzi miejsce na wiatrak- jakby zrobić w wersji odłączanej, to możnaby to zabierać ze sobą; masa nieodczuwalna (w końcu to karton + styropian).

Estetyka- mój lap ma sporo czarnych elementów obudowy- podstawka jest oklejona czarną folią samoprzylepną, więc ma siętylko wrażenie, że sprzęt jest grubszy.

--------------------------

Znowu jest gorąco, więc czas odkopać trochę temat. Odłożyłem trochę funduszy na coś "profesjonalnego"- czyli zachwalanego Zalmana + konkretną pastę, żeby zrobić porządek w środku lapa, jak za miesiąc skończy się gwarancja, ale zastanawiam się, czy rzeczywiście warto.

W wersji home-made, największym problemem, z jakim się spotkałem, był element nośny całej konstrukcji- z deską za dużo roboty, więc został karton i styropian. Ale na Allegro, po wklepaniu "blacha aluminiowa", moim oczom ukazało się to, czego szukałem (co prawda ryflowana, ale blacha. Za 30-50zł można dostać taki kawałek, który z pewnością wystarczy. Czyli zostaje jeszcze ponad 100zł do Zalmana. To, co mnie najbardziej boli w podstawkach to zasilanie. 5V z USB- rozwiązanie praktyczne, ale mało wydajne. Można kupić zasilacz sieciowy na 12V (i zrobić sobie kontroler obrotów). Kupowane podstawki mają regulację napięcia od 5V w dół- tylko po co? Przy 5V wentylatora już nie słychać. Lepiej mieć zapas do 12 :-D Poza tym możnaby wykorzystać 1 wiatraczek, który chłodziłby użytkownika- przy 5V nawet nie poczujemy podmuchu powietrza, chyba, że kilka cm od twarzy. Zamiast wentylatorów 70x70x10 mm, lepiej dać 80, albo 120 :-), w ilości, jaka nam pasuje.

Po sesji pewnie się za to zabiorę- na razie nie ma, kiedy.

Zastanawia mnie też polepszenie odprowadzanie ciepła z HDD. Gdyby zrobić klapkę w miejscu oryginalnej, ale z otworem takiej wielkości, jak powierzchnia dysku, możnaby tam umieścić jakiś niski radiator (tak,żeby laptop mógł jeszcze stać na nóżkach, a nie na radiatorze). Takie rozwiązania na pewno byłoby lepsze, niż kawałek plastiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietam.. byl juz taki temat ;]

edit: to ten sam temat wlasnie spojrzalem na date sorx ;]

co do ptoblemu z 5v... moze wez prund z 2 gniazdek usb ? zlacz je tylko nie pamietem jak i bedziesz miec 10v ;) a wiatraczek sugerowal bym ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 120 np. i postawic go pionowo i zmontowac jakas zwezke / dolot cos co by sterowalo strumieniem powietrza...

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na update:

Na początek parę obrazków- oczywiście estetyka była na ostatnim miejscu- z góry i z tyłu może nie wygląda ciekawie, ale po postawieniu notebooka i tak widać tylko boki, więc nie jest źle.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obrazek nr 2- górny kanał kończy się dokładnie pod otworem wlotowym wentylatorka w notebooku, drugi rozszerza się w miejscu, gdzie znajduje się RAM i HDD. Boki kanałów są trochę wyższe niż reszta podstawki- w końcu notebook stoi na nóżkach i powietrze mogłoby uciekać przez większe szczeliny. Aktualnie używam wentylatora 80x80x25 (zasysa powietrze do środka). Na początku był podłączony przez USB (zasilanie 5V), ale ponieważ 5V to za mało, to kupiłem zewnętrzny zasilacz z regulacją napięcia 3-12V i podłączyłem jeszcze 1 wentylator 12x12x38, który chłodzi także mnie. Co do hałasu- to zależy od wiatraczka- ja znalazłem w graciarni no-name'a, który nie jest niczym szczególnym, ale niedługo jego miejsce zajmie 12x12.

A teraz cyferki (bez podstawki/z podstawką/różnica)- w przypadku użycia podstawki, obroty wentylatora ustawione na max- wiatrak w notebooku jest równie głośny, a ja i tak używam słuchawek, więc mi to absolutnie nie przeszkadza.

-oglądanie filmu:

CPU 61 / 59 / -2

GPU 54 / 48 / -6

GPUmem 60 / 53 / -7

HDD 55 / 47 / -8

-BF2142:

CPU 75 / 66 / -9

GPU 63 / 52 / -11

GPUmem 83 / 68 / -15

HDD 58 / 49 / -9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi