Skocz do zawartości
Zyst

Jajca Z Net24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu podpisalem umowe z netia na dostap do neta za posrednictwem wimaxa 2mb.

Nie bede was zanudzal informacjami o tym jak panowie z netii kiedy juz sie pojawili z miesiecznym opuźnieniem w ramach sprawdzania lacza po montazu anteny zavirowali mi kompa.

Sprawa jest taka ze po formacie systemu odpalam neta i pierwsza rzecz co robie wchodze na dsl.cz sprawdzic jak tam moje lacze sie sprawuje... no i okazuje sie ze jedynie 1,1-1,3.

Odpalam rapidshare i faktycznie predkosc w granicach 140kbps ... Chwytam wiec za telefon i dzwonie na infolinie.

Dowiaduje sie od pana ze ta strona jest niemiarodajna i ze on mi poda ichny niezamulony serwer FTP i sprawdzimy lacze... no i wszystko wspaniale jest nieco ponad 256. Tyle ze nigdzie tyle nie moge wyciagnac na pojedynczym pliku !

Przy sciaganiu 2-3 rzzeczy na raz , faktycznie po zsumowaniu jest ~~256kbps ale wczesniej mogłem swobodnie sciagac z pelna szybkoscia z wiekszosci stronek a teraz lipa ;(

Czy ma ktos moze jakis pomysl co moze byc przyczyna takiego zachowania ??

Jutro zadzwonie znow prawdopodobnie na infolinie bo cos tu nie gra...

Any idead whats going on ?

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Edytowane przez Zyst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz mi czemu dsl.cz pokazuje mi tylko ~1.2mb ?

tylko nie mow mi ze jest nie miarodajna - bo kiedy ostatnio mi tyle licznik pokazywal okazalo sie ze moje polaczenie jest w trakcie konfiguracji... a potem juz normalnie 2mb. Dziwne to jest..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie dsl.cz na wi-fi 768 kbps pokazuje czasami 3,3 mbps więc wiesz ... faktycznie miarodajne źródło :D polecam http://test.4web.pl jak już ... jak na razie najlepszy miernik po Polskiej sieci ... a dalej to nie wiem ... może mcafee ??

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neo 2MB

dsl.cz 1,659 Mbit/s

test.4web.pl 1.75 Mbps

Jak widzisz te testy nie sa zbyt wiarygodne, raz pokaze wiecej, raz mniej. U mnie tez zadko kiedy sciaga powyzej 240KB/s. Wszystko zalezy od servera z ktorego ciagniesz.

imo wszystko z twoim laczem jest w porzadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh no na wszystkich miernikach pokazuje mi ten sam zakres czyli mniejwiecej 150KBps

I zeby było smiesznie to 99% downloadow wlasnie ma taki wlasnie transfer.

Poprostu nie chce mi sie wierzyc ze sa takie zbiegi okolicznosci ze przed formatem te same rzeczy z tych samych źrodel zasysalem po 250-260 a teraz 150... no i nie mowiac o tym ze najbardziej boli mnie iz rapid nie zachrzania tak jak zachrzanial bo tam nie moge sobie pozwolic na sciaganie kilq pliqw na raz.

szlagby to .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie dsl.cz na wi-fi 768 kbps pokazuje czasami 3,3 mbps więc wiesz ... faktycznie miarodajne źródło :D polecam http://test.4web.pl jak już ... jak na razie najlepszy miernik po Polskiej sieci ... a dalej to nie wiem ... może mcafee ??

Pozdrawiam.

A co Ty na to (test na test.4web.pl)

Obecnie szybkość Twojego łącza mierzona od serwera TEST.4WEB.PL wynosi:

136.53 Mbps

możesz ściągać z szybkością 17.07 MB/sec. z naszych serwerów.

Tymczasem 256 kb/s to już dużo jak mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś gdzieś po drodze zcache'owane :D kiedyś jak mi wywiało na ekranie 200 Mbps to nie wiedziałem czy się śmiać czy rechotać :D Mnie się czasami zdarza jak się TPSA wyłoży a robią to srednio raz na miesiąc... wtedy mam do dyspozycji jakieś 4 z 6 Mbitów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj rano zadzwoniłem jeszcze raz do panow z netii i poprosilem aby jeszcze raz spojrzeli w monitory... i po krotkim tescie wyszlo na to ze strata sygnalu wynosi ... 44%-maja prawdopodobnie cos ze sprzetem

Tak wiec temat sie wyjasnil

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie najlepszy tester to http://performance.chello.at:81/

Podał mi kiedyś gość o pomocy technicznej net24.

A propos 'JAJEC' z net24, to nie tylko tepsa leci w xxxx.

Mam pakiet premium (bez '+'), jak podpisywałem z nimi umowe, premium znaczyło 640kbit. Po 2 miesiącach premium, zastąpili 'premium+' o prędkości 1Mbit. Wszystko ok, polepszają oferte i spoko, ale...

Na święta raczyli mi wysłać ulotkę informującą że osoby z pakietami z PLUSEM dostają gratisowo zbiększenie prędkości. I tak premium z plusem wywindowali z 1 do 2Mbitów:[ Takie podwojenie prędkości, zajefajnie prawda?

A ja nic kxxxa nie dostałem, bo mam pakiet bez plusa:[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu podpisalem umowe z netia na dostap do neta za posrednictwem wimaxa 2mb.

Nie bede was zanudzal informacjami o tym jak panowie z netii kiedy juz sie pojawili z miesiecznym opuźnieniem w ramach sprawdzania lacza po montazu anteny zavirowali mi kompa.

Sprawa jest taka ze po formacie systemu odpalam neta i pierwsza rzecz co robie wchodze na dsl.cz sprawdzic jak tam moje lacze sie sprawuje... no i okazuje sie ze jedynie 1,1-1,3.

Odpalam rapidshare i faktycznie predkosc w granicach 140kbps ... Chwytam wiec za telefon i dzwonie na infolinie.

Dowiaduje sie od pana ze ta strona jest niemiarodajna i ze on mi poda ichny niezamulony serwer FTP i sprawdzimy lacze... no i wszystko wspaniale jest nieco ponad 256. Tyle ze nigdzie tyle nie moge wyciagnac na pojedynczym pliku !

Przy sciaganiu 2-3 rzzeczy na raz , faktycznie po zsumowaniu jest ~~256kbps ale wczesniej mogłem swobodnie sciagac z pelna szybkoscia z wiekszosci stronek a teraz lipa ;(

Czy ma ktos moze jakis pomysl co moze byc przyczyna takiego zachowania ??

Jutro zadzwonie znow prawdopodobnie na infolinie bo cos tu nie gra...

Any idead whats going on ?

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Zauważ że podczas ściągania pliku, waże jest też z jakiego serwera go ściągasz i jaką ten serwer prędkością wysyłania dysponuje... to że na jednym pliku nie możesz wyciągnąć max łącza, a wyciągasz ją podczas zasysania kilku, to normalna rzecz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi