harzo Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Mam problemik z płyta Abit be6.Kupiłem do niej dysk WDC 80gb. Płyta dysku nie wykrywa. Z tego co sie dowiedziałem trzeba zaktualizować biosa.Mam zaktualizowanego biosa do wersji HPT366 v.1.25 numer biosa płyty to: i440BX-W83977-2A69KA1UK-QP Niestety nigdzie nie moge znaleść nowszej aktualizacji biosa.Pytanie do was gdzie mozna znaleść nowszego biosa to tej niezbyt młodej płyty by mogła obsługiwać takie dyski :? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Z tego co wiem to jest bardzo stara płyta, jeszcze na Slot 1, aczkolwiek powinna ten dysk wykrywac... BE6 Bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harzo Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Z tego co wiem to jest bardzo stara płyta, jeszcze na Slot 1, aczkolwiek powinna ten dysk wykrywac... BE6 Bios Munbiek ja takze myslalem ze bedzie wykrywać.Na stroce ktory mi podales jest bios ktory juz mam zaistalowny. Ten bios wykrywa tylko 40gb nie wiecej. I tu jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Jezeli wykrywa 40 to i 80 wykryje. Granica byla przy 32GB. Zreszta masz napisane: "Supports 40GB harddisks and above" (do 128GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Miałem Abita BE6-II i on nie miał problemów z widzeniem dwóch dysków, jednego 40 i drugiego 100 GB przy kopiowaniu danych ... nie wiem czy tamten bios by się nadał do Twojej płyty ale zawsze można gdzieś to w necie sprawdzić. Abit tez był na 440BX tyle że miał kontrolel HPT 370 z tego co pamietam. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harzo Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Panowie zaden z biosów które sa udostepniane nie wykrywaja tego dysku(moze tylko tego-nie wiem). Ale gdy zaistalowałem beta bios z najnowsza nakładka HPT w v.1.28 gdy podłaczam dysk bez zworki to widzi go tak jak nalezy a ze ze zworka go wogole nie widzi.Oraz jak zaistaluje na nim system(dysk jest bez zworki) to mi wyskakuje po ponownym uruchomieniu kompa "Invalid system disk". Ja juz nie wiem co zrobić moze wymienić dysk na 80gb innego producenta.Macie jakieś rozwiazania bo ja juz padam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) Podlaczasz dysk pod zwykly kontroler ide czy pod hpt? Czy dysk jest sam na tasmie? Czy zworka jest dobrze ustawiona? Plyta obsluguje taki dysk, a Twoj problem nie ma zwiazku z biosem skoro wykrywa jak podlaczysz bez zworki. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanjuro Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 No niestety HTT366 już tak ma :( Co do biosa samego HTT366 to nie flashuj jak nie musisz żadnym biosem powyzej 1.25!!! Stracisz na szybkości bo z niewiadomych przyczyn na nowszystch sterach (>1.25) i nowszym biosie wszystkie transfery spadają do poziomu ATA33 :/ Abit udostępnia na ftp'ie betabiosy (trzeba tylko poszukać ;) ) w wersji TH z nowszym biosem dla HTT366 - http://file.abit.com.tw/pub/download//beta/be6/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...