Skocz do zawartości
Grimlock

Geforce 8300gs, 8300gt, 8600gt, 8600ultra

Rekomendowane odpowiedzi

jak juz pisalem karta powinna kosztowac ok 800pln w detalu

a data premiery to karty maja byc pokazane dopiero w marcu na cebicie i dopiero w kwietniu spodziewalbym sie ich w sklepach.

Chciałbym zebyś się mylil :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Przestańcie pisać czy się pojawią czy nie bo to już jest denerwujące <_< Jak można było uwierzyć w to że karty będą w komputroniku :damage_wall: seria 83xx i 86xx pojawi się dopiero po cebicie kiedy to do was dotrze ? :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 128 bit. a więc niech nV sie cmoknie. w kwietniu opieram mój zestaw na 7900gs galaxy i tyle.

primo, obecnie i tak nie ma gier DX10

secundo, do kupna Visty mi nie prędko.

tercio, 7900gs wystarcza obecnie do prawie wszytkich gier, a na na pewno do tych, na którcyh mi zależy. w kwietniu gdy ceny jeszcze troche spadną stosunek ceny do wydajności bedzie super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba 8300 wyjdzie też na AGP, widać zieloni nie zapominają również o ich właścicielach.

„The G84 is set to replace Geforce 7600 GS cards and these cards sell for around €100, which is not bad deal for an AGP card.” theInquirer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie tym bardziej przekonuje w fakcie, że seria 8xxx jest nie opłacalnym produktem i tak raczej będzie przez cały rok. Jak dobrze, że kupiłem x1950PRO B-) a nie czekałem na 8xxx

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

To mnie tym bardziej przekonuje w fakcie, że seria 8xxx jest nie opłacalnym produktem i tak raczej będzie przez cały rok. Jak dobrze, że kupiłem x1950PRO B-) a nie czekałem na 8xxx

Seria 88xx jest opłacalna. Znajdź mi kogoś kto by wolał 7900GTX'a czy 1950xtx zamiast 8800gs'a. Ale ta specyfikacja 8600 jest tragiczna ;/ Przecież to nawet nie jest połowa tego co ma 8800GTX. A jeżeli to coś ma 4500 w marku to słabo bo 128Bit jak wiadomo na wynik w markach jakoś tragicznie nie wpływa za to w nie których grach z dużą ilością tekstur różnica jest ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria GeForce 8600 w kwietniu

Serwis Vr-Zone podaje, iż nVidia planuje na 17 kwietnia bieżącego roku premierę kart z serii 8600GTS (G84-400) oraz 8600GT (G84-300) a także 8500GT (G86-300) czyli kart graficznych przeznaczonych dla segmentu MiddleEnd oraz LowEnd. Ponadto portal podaje krótką specyfikację nowych kart i tak GeForce 8600GTS oraz 8600GT wyposażone będą w 256MB pamięci typu GDDR3 komunikujących się z układem przy pomocy 128bitowej szyny danych. W przypadku odmiany GTS taktowanie pamięci wynosić ma 1GHz, natomiast wersja GT będzie posiadać pamięci taktowane 700MHz zegarem. Ponadto układ graficzny w GF8600GTS taktowany ma być 700Mhz zegarem, podczas gdy taktowanie procesora graficznego w GF8600GT wynosić ma 600MHz. Najsłabszy z trójki czyli GF8500GT, będzie taktowany 450MHz zegarem dla rdzenia oraz jako jedyny wyposażony zostanie w pamięci typu GDDR2 taktowane 400MHz zegarem.

Najsilniejsza z nowych kart, czyli GF8600GTS ma zastąpić obecnie produkowanego GF7950GT oraz 7900GS i kosztować ma od 199 do 249 dolarów(w USA). Natomiast GF8600GT zastąpić ma obecną serię 7600GT a jego cena najprawdopodobniej wyniesie od 149 do 169 dolarów(w USA). Najsłabszy z braci najprawdopodobniej wyprze z rynku GeForce’a 7600GS a jego cena oscylować ma pomiędzy 79 a 99 dolarami(w USA).

Serwis VR-Zone podaje również, iż do końca kwietnia pojawić się ma jeszcze GF8300GS, karta przeznaczona dla segmentu budżetowego, zastąpić ma ona obecnie produkowaną serię GF7300.

Nowe procesor graficzne mają być produkowane w 80nm procesie technologicznym.

Źródło egielda.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, nie jestem może i ekspertem, ale kto kupi karte z pamięciami 128bit w oczekiwaniu na nowe gry pod DX10??

za jakis czasy może sie okazać, że 256 bitowe 7900 dadzą lepsze bądź równie dobre wyniki w nowych grach jak te kastraty. ja wiem, to 'gdybanie', ale naprawdę nie sądzę by karty z pamięciami 128 bit coś dawały pod DX10

szkoda, że ATI ma takie poslizgi, bo mocny konkurent dla NV by sie przydał (offtopic, I know)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Gdybanie mode:on] Czy to nie jest teraz czasem tak, ze jakas ogromna wydajnosc pamieci juz nie jest potrzebna z tego prostego wzgledu, ze coraz mniej gry korzystaja z tekstur, a coraz bardziej z zajmujacych mniej miejsca w pamieci shaderow?

Wiec moze nie histeryzujmy, beda karty, zobaczymy jak beda sie spisywaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

[Gdybanie mode:on] Czy to nie jest teraz czasem tak, ze jakas ogromna wydajnosc pamieci juz nie jest potrzebna z tego prostego wzgledu, ze coraz mniej gry korzystaja z tekstur, a coraz bardziej z zajmujacych mniej miejsca w pamieci shaderow?

Wiec moze nie histeryzujmy, beda karty, zobaczymy jak beda sie spisywaly.

[No to ja też OT pogdybam]

Mylisz się przepustowość pamięci nie służy tylko do przesyłania tekstur. A i gry wcale nie wymagają mniej tekstur zauważ, że kiedyś gry składały się z samych tekstur ale teraz tekstury i tak mają duże znaczenie bo są w większej rozdzielczości [/OT]

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi