Skocz do zawartości
Roxas

Blue Screen Podczas Grania :/

Rekomendowane odpowiedzi

Gram sobie w Ragnarok Online nagle robi mi sie nachwile niebieski ekran w windzie xp poczym komp sie resetuje :/ co jest grane ???

Grafike ktora teraz mam kupilem kilka dni temu na allegro jest to GeForce 4 mx420 ddr64 mb TVOut. Ten sam problem mialem na karcie Riva TNT 16 mb wiec wtedy sie zdenerwowalem i wlozylem s3 savage v4 i odpalilem ro ale nietestowalem tego na tyle ile tutaj zeby miec 100% pewnosc ze wyskoczy blue screen bo gra sie tak zacinala ze szkoda gadac w ogole przez tamta grafike komp chodzil troche wolniej :/

Kompa skladalem kilka dni temu. Jest to podstwowa konfiguracja:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-6VX7-4X

Procesor Intel Pentium III 700mhz/256/100/1,65v Copermine

Grafika GeForce 4 mx420 DDR64 mb TVout

Ram 1 slot-128mb-100mhz, 2 slot-128mb-100mhz, 3 slot-64mb-niestety niewiem ile mhz moze byc 100mhz a moze to byc tez kosc 64mhz.

Dysk HDD 80 gb

System Windows XP proffesional

PS: Czasami dla odmiany zamiast Blue Screena pojawia sie taki blad

Dołączona grafika

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale cos mi sie pokielbasilo dopiero teraz sklaplem sie ze zalozyli sie 2 posty tamto pierwszego wczesniej niebylo widac :/ a co pisze na tym bledzie ?? a skad ja to mam wiedziec przeciez to tylko mignie i juz komp sie resetuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzki muzg zapamiętuje obrazy podprogowe takie które oko nie wychwyci to ty możesz spróbować wyłapać te które oko załapie:D

A poważnie to spróbuj dojrzeć cokolwiek. Komp ma to do siebie że podpowiada co go boli:)

W innych grach jest OK?

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko mi powiedziec bo tu jest problem ze niemam innych gier :/ dopiero lineage mi sie sciaga a te co mam na plytach to zdazylem tylko troche w Scrapland'a pograc i tam nic sie niezawiesilo jedynie co to to ze pojawili sie takie dziwne paski o ktorych pisalem w tym dziale pytajac co to jest ;)

Aktualnie wyjolem te 128 mb ramu ktore dolozylem wiec mam 192 mb ramu i jest to sprawdzony ram ( dlugo na nim pracowalem na starej plycie glownej z prockiem celeron A 466 mhz i tam ta gra Ragnarok Online chodzila dobrze niezawieszala sie itd jedyny mankament to to ze sie przycinala)

Aktualnie zamontowalem prowizorycznie wentylatorek do radiatorka od grafiki tak ze non stop dmucha na nia wentylator z predkoscia 4441RPM.

Zaraz bede wlacza RO i ogladal czy dalej jest cos nie tak czy jak to tam sprawa wyglada ;)

Jak myslicie coto moze byc ??

Zaslaby zasilacz ?? kumpel sie pytal ile mam W i podzialem mu ze na zasilce pisze 235 W

Roxas 1:19:33

no tam pisze 115/230 V i 235 W

mowi ze to malo. Moze to tez byc to ze zaduza temperatura i poprostu komp sie resetuje albo wywala blad sam juz niewiem....

EDIT: eh znow reset :/ po uruchomieniu pojawil mi sie komunikat ze system odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie i komunikat o wyslanie raportu o bledach.

Oto co ten raport zawiera:

BCCode : 100000d1 BCP1 : 00000080 BCP2 : 00000002 BCP3 : 00000001

BCP4 : FA721043 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1

Jezeli ktos cos z tego rozumie ?? ja jestem z tego ciemny jak but :D

Next edit: Juz chyba wiem co go boli ale niewiem dlaczego mu sie tak dzieje

Otoz jak robilem dzisiaj testa karty programem 3DMark2001 SE na rozdzielczosci 1024x768 i 32 bity kolorow to bylo wszystko okej ale gra Ragnarok Online ma tylko tryby dopuszczalne 16 bitow kolorow. Teraz zmienilem w 3DMark2001 SE parametry z 32 bitow na 16 pozostajac dalej przy rozdzialce 1024x768 i wlaczylem test. Test pisalo ze wczytuje sie poczym blue screen i restet kompa. Czyli wnioskujac komus niepasuje tryb 16 bitowy ale dlaczego tak jest ???

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może stery do karty coś namotały?

Jakie masz? Poszukaj coś koło 4345 ale przed instalacją driver cleaner zrób.

Zasilacz nie rewelacyjny ale ten komp powinien uciągnąć, chyba że pada ze starości. Sprawdzić napięcia miernikiem nigdy nie zaszkodzi, przynajmniej będziesz miał spokojną głowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby blue screen 'zostal' (tzn zebys go przeczytal):

ppm Moj komputer > wlasciwosci >zaawansowane >uruchamianie i dzyskiwanie (ustawienia) > awaria systemu (odznacz: automatycznie uruchom ponownie)

po BSOD'ie podaj kod bledu i jezeli sie pojawi nazwe pliku

zasilacz raczej powinien sobie z tym sprzetem poradzic... jak bys mial mozliwosc to sprawdz napiecia miernikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może stery do karty coś namotały?

Jakie masz? Poszukaj coś koło 4345 ale przed instalacją driver cleaner zrób.

Zasilacz nie rewelacyjny ale ten komp powinien uciągnąć, chyba że pada ze starości. Sprawdzić napięcia miernikiem nigdy nie zaszkodzi, przynajmniej będziesz miał spokojną głowę.

A czym te stare stery najlepiej wywalic ??

No i wlasnie dalbys linka do tego sterownika ja tam mam plytke ale tam niema nic oznaczonego tym numerkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalasz Driver Cleanerem lub Detonator Destroyer. Do znalezienia na google. Sterowniki zresztą też. Trochę samodzielności:D

Np. tu http://acido.civ.pl/epliki/download-sterow...p125-snyes.html

Możesz jeszcze poszukać wersję Omega tych sterów, też całkiem fajna. Odnośnie starszych sterów to jest jeden mankament, trzeba sobie w grach ustawić więcej niż 60Hz odświeżania. Paczka Omega ma już programik do tego. Jeśli poszukasz oddzielnie to możesz użyć ReForce lub Refreshrate Fix.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze poszukać wersję Omega tych sterów, też całkiem fajna. Odnośnie starszych sterów to jest jeden mankament, trzeba sobie w grach ustawić więcej niż 60Hz odświeżania. Paczka Omega ma już programik do tego. Jeśli poszukasz oddzielnie to możesz użyć ReForce lub Refreshrate Fix.

Pozdrawiam!

Omega ??? I oco chodzi z tym odswiezaniem ??? moj monitor ma problemy z odswiezaniem tzn przy odswiezaniu 75hz to niemozna calkowicie go przesunac w lewo.

No i moglbys to jakos zwiezlej napisac ?? bo troche niejarze ococ ci tutaj w ogogle chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dopiero spisalem to. No wiec na gorze ekranu pisze

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Potem pisza wiadomosci od M$ a nastepnie na dole ekranu pisze

*** STOP: 0x0000000A (0xB683AD61, 0x00000002, 0x00000001, 0x808057C9)

========================

Blad podczas gry SCrapland teraz mi wyskoczyl ;)

*** STOP: 0x0000000A (0xFFFFFF84, 0x0000001F, 0x00000007, 0x8080CE99)

================================================================

hmm moze ten temat ma cos wspolnego z tym tematem:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=223300

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega ??? I oco chodzi z tym odswiezaniem ??? moj monitor ma problemy z odswiezaniem tzn przy odswiezaniu 75hz to niemozna calkowicie go przesunac w lewo.

No i moglbys to jakos zwiezlej napisac ?? bo troche niejarze ococ ci tutaj w ogogle chodzi ;)

Omega to jest nazwa zmodyfikowanych sterów. Jak chcesz je użyć to poszukaj opartych o detonatory 4345.

Z odświeżaniem chodzi o to że w starszych sterach był bug, który powodował że odświeżanie obrazu w trybie 3D było tylko 60Hz mimo, że na pulpicie mogłeś ustawić inną wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Last update before format c:// :/

zainstalowalem najnowszy storownik od nVidi a mianowicie TEN !

Windows XP/2000 32-bit

ForceWare Release 90

Version: 93.71

Release Date: November 2, 2006

WHQL Certified

Ale nieusunolem starego sterownika (niemam programu Driver Cleaner a Detonator Destroyer pokazal mi ze "Unknown Card or Non Nvidia Drivers" :/) wiec nainstalowalem go tylko.

Po restarcie kompa na 1 strzal poszedl scrapland

Efekty:

Zaraz po odpaleniu scraplanda nic niepokazalo sie tylko blue screen :/ wczesniej to filmiki lecialy i normalnie odpalilem gre i moglem choc troche pograc a teraz nic :/

Info z BSODa:

*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xFAA8FEE5, 0xF730E934, 0x00000000)

Fastfat.sys - Address FAA8FEE5 base at FAA8B000, DataStamp 41107eb7

Info z gry Ragnarok Online no w to sobie pogralem chwile zdazylem wylaczyc gre i wlaczyc sciaganie flashgetem, odpalic ie i zobaczyc kilka stron po czym wylaczylem ie ale zostawilem flashgeta i odpalilem gre troche pochodzilem i znow ekran smierci:

Info z BSODa:

Na gorze pisalo cos

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

A na dole

*** STOP: 0x00000050 (0x8008128C, 0x00000001, 0x80824FE9, 0x00000000)

No nic to chyba tyle po formacie instalowac ten sam sterownik co pobralem z strony nvidi ???

w ogole czemu mialbym instalowac sterownik 4345 a nie najnowszy ?? albo te co mam z plyta dolaczona do grafiki ?? (tam takiego niema ;)) czekam 10 minut na odp i robie format ;) Znajac zycie napewno znow standardowo zainstaluje mi sie sterownik GeForca z microshitu :/

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj sterów 43.45, ponieważ one najlepiej działają z tym GF4MX. Najnowsze sterowniki powodują sporo problemów przy starszych kartach - nie są już pisane z myślą o nich. Te stery co są na płytce dołożonej do grafiki zawsze są stare - nie masz co się nimi interesować.

BTW podaj jaki masz zasialcz.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jakis napewno nie nowy, pisze na nim:

235 W, 115/230 V, 10/5A, 60/50hz

Czyli jaki ster zainstalowac daj jakiegos linka (ja juz jestem glupi z tych sterow tego tyle jest ze sam niewiem co mam instalowac a wszystko to tylko glupie numerki :/

EDIT: Czekam jeszcze 5minut i format....

PS: o ten sterownik ci chodzi ??? to ten mam zainstalowac ??

http://www.nvidia.com/object/winxp-2k_43.45.html

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procesor paste sam nakladalem wiec wiem gdzie jest ;) dalem ja tylko na rzdzen procka ;) i na to radiator tak ze troszku moglem dosc na boki ale nie musialo poniewarz dalem jej niezbyt duzo, mysle ze w sam raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak srodkow na koncie :/ w portfelu jedynie 30 zl :/

Za tyle wyrwiesz juz Fortrona lub Deltę z Allegro, które bez problemu pociągną twój konfig.

@ddmar:

Coppermine był jeszcze bez czapki. Dopiero w Tualatinie wprowadzili IHS,

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takim samym złomem jak masz w tej chwili. Podstawowa zasada - nigdy nie używaj zasilacza który dostaniesz z obudową, chyba że to będzie Chieftec. Radzę przejżeć forumowy ranking uszkodzonych zasilaczy - większość z nich to takie które były dołożone do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze zasilacz nie wyrabia, poniewaz sam niedawno przez 2 miesiace pracowalem na kompie o podobnym konfigu, oraz z takim zasilaczem i wsadzilem tam gf4mx i rowniez mialem problemy, zwiechy itp tak samo sprawdzalem czesc po czesci, a dopiero jak spojrzalem na opakowanie i wymagania to pisalo ze potrzebuje zasilacza min 300w!

YogiCK ma racje! Kup jakiegos fortrona(300w-350w) za 30-50zł na allegro i bedzie ok. Na zasilacze daja na ogol gware, a osoby ktore je sprzedaja maja duzo pozytywow. Np chieftec 350 w o podobnych parametrach kosztuje w sklepie 150zł :P

Nawet do twojego kompa nie polecal bym zasilacza ktory jest dolaczony do budy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 2000 zainstalowany jeszcze Win XP do zainstalowania :) a wy za ten czas podeslijcie mi linki na PM do jakis ciekawych tanich aukcji na allegro tych zasilaczy ;) (zeby tu nierobic offtopa)

erm mam na windzie 2000 zainstalowany ten sterownik 43.45 i ja sie pytam gdzie znikla opcja przelaczania obrazu na TV ?? w tamtym sterowniku byla a w tym jej niema -_- cos mi sie wydaje ze ten sterownik jest do karty bez TVOuta a ta ma TVOUT poprosze o jakis sterownik z obslugs TVOuta....

===================

Uf znalazlem to do TVouta ale schowane to jest gleboko w opcjach :/ nie tak jak tam :/ pod menu na trayu.

Odpalilem 3Dmarka i du*** zbita :/ znow error.... najbardziej mnie zastanawia to ze takie samo cus dzialo sie jak do kompa miala wlozona Rive TNT 16 mb...

Ja juz niewiem naco stawiac co to moze byc chyba jednak kupie ten zasilacz ale to moze potrwac -_- czekam na jakies tanie sensowne oferty zasilaczy z allegro. Zaluje tylko ze wywalilem xpeka ;( znow czeka mnie 5dniowa konfiguracja systemu zanim dostosuje go do swoich upodoban -_-

===================

EDIT: nie no te stery sa jakies lewe maja problemy z wyswietlaniem obrazu na TV :/ film normalnie na monitorze widac a na tv w trybie clone nie widac :/ pozatym kolory na tv sa o wiele gorsze niz przy moich poprzenich sterach. Ktore stery bede lepsze od tych ???

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterów to możesz jeszcze spróbować coś z serii 5XXX.

Odnośnie zasilacza to weź miernik, obciąż kompa i zmierz napięcia, żeby potem nie było, że "wydałem kasę a komp nadal się wali".

Tu masz coś ciekawego, kupiłem taki do kompa dziewczyny i całkiem fajnie chodzi.

http://www.allegro.pl/item155097244_zasila...gwarancja_.html

Jak coś to sobie poszukaj, przeglądarka Ci chyba resetów nie robi. Tylko przed kupnem daj linka to Ci podpowiemy czy warto. Tak jak koledzy pisali, Fortron, Delta. Jest jeszcze ModeCom ale nie bierz wersji FEEL!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram sobie w Ragnarok Online nagle robi mi sie nachwile niebieski ekran w windzie xp poczym komp sie resetuje :/ co jest grane ???

Grafike ktora teraz mam kupilem kilka dni temu na allegro jest to GeForce 4 mx420 ddr64 mb TVOut. Ten sam problem mialem na karcie Riva TNT 16 mb wiec wtedy sie zdenerwowalem i wlozylem s3 savage v4 i odpalilem ro ale nietestowalem tego na tyle ile tutaj zeby miec 100% pewnosc ze wyskoczy blue screen bo gra sie tak zacinala ze szkoda gadac w ogole przez tamta grafike komp chodzil troche wolniej :/

Kompa skladalem kilka dni temu. Jest to podstwowa konfiguracja:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-6VX7-4X

Procesor Intel Pentium III 700mhz/256/100/1,65v Copermine

Grafika GeForce 4 mx420 DDR64 mb TVout

Ram 1 slot-128mb-100mhz, 2 slot-128mb-100mhz, 3 slot-64mb-niestety niewiem ile mhz moze byc 100mhz a moze to byc tez kosc 64mhz.

Dysk HDD 80 gb

System Windows XP proffesional

PS: Czasami dla odmiany zamiast Blue Screena pojawia sie taki blad

Dołączona grafika

Wywal ostatnią kość pamięci - tę 64MB. I sprawdź. Zresztą coś mi się wydaje, odnośnie instalowania sterowników do karty graficznej, czy do płyty (bo chyba na VIA); coś sobie wogóle nie radzisz. Rozwiązujesz problem, gmatwając sobie jeszcze bardziej sytuację. Jeśli wiesz gdzie kliknąć aby wejść w panel sterowania i dodaj/usuń programy to powinieneś sobie poradzić z deinstalacją sterownika grafiki ? A nie szukasz jakichś Cleanerów itp. Niestety teraz bez takiego driver cleaner'a się ne obejdzie, a pewnie jedynie reinstalki systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi