L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Czy rodzaj karty kraficznej ma jakikolwiek wpływ na pracę systemu w zakresie obsługi przeglądarki czy edytora tekstów? W szczególności, czy wymiana zintegrowanej na cokolwiek lepszego (Radeon 9100?) da wyraźną poprawę wydajności w tych kategoriach, jeśli dysponujemy np. sprzętem pokroju PIII 800 MHz, 256 RAM i za wymaganie stawiamy pracę w rozdzielczości zwykłego monitora LCD, tj. 1280x1024? Po zmianie w biurze na takowe zauważyłem wyraźny spadek wydajności (Opera "klatkuje", okienka wolniej się otwierają), gdzie wcześniej sprzęt pracował zupełnie sprawnie w 800x600. Gdzie należałoby szukać wąskiego gardła, jeśli lenistwo oraz koszta nie pozwalają na wymianę całego sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) Komputer obsługuje monitor CRT i LCD w inny sposób. Te drugie pochłaniają troszkę więcej mocy. Jeżeli to stacjonarny komputer pokroju P3 800 to polecam dokupić kartę grafiki i nie bazować na zintegrowanej. Wystarczy w zupełności MX440 (później zwana MX4000). Ramu te jest na styk - to też przemyśl. Obecnie 256ramu to bardzo mały wydatek. W pracy miałem P4 3,03GHZ 1GB ramu i zintegrowaną grafikę Intela. TRAGEDIA ! Strony scrollowały się jak na P1 400mhz. Edytowane 16 Stycznia 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nowsze zintegrowane grafiki radza sobie z takimi LCD bez problemow, widac masz jakies dziadostwo (moze SiS?), ewentualnie przydziel grafice wiecej pamieci bo jesli dales jej 2 czy 4 MB to sobie moze z tym 1280 nie radzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) sygnał dla monitora CRT lub wyswietlacza LCD przesyłanie przez złącze D-SUB jest dla obu taki sam, nie ma czegos w stylu innej obsługi a to klatkowanie moze wynikac z długiego czasu rakcji matrycy co moze sie przekładać na mniejszą płynnosc odswierzania lub masz wyłaczonye Przyspieszenie sprzetowe dla grafiki sprawdz to w ustawiniach w 2D doskonale radzi sobie nawet stary układ graficzny w budowany w chiset I810, problem pojawia się przy oglądaniu filmów gdyż może nie być wcale obrazu (wina nie aktualizowanych sterowników przez producenta) ale w nowych zintrgoranych układach różnicy nie ma Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Karta zintegrowana jest taka, jaka mogła być na w czasach sprzętu zakresu PIII - Athlon Thunderbird. Rozumiem zatem, że procesor czy reszta komponentów nie może być tu wąskim gardłem i jeśli cokolwiek miałoby pomóc to wymiana karty graficznej na lepszą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Karta zintegrowana jest taka, jaka mogła być na w czasach sprzętu zakresu PIII - Athlon Thunderbird. Rozumiem zatem, że procesor czy reszta komponentów nie może być tu wąskim gardłem i jeśli cokolwiek miałoby pomóc to wymiana karty graficznej na lepszą?sterowniki są zainstalowane inne niż dostarczone z systemem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nie spotkałem się ze sterownikami modowanymi do tego typu kart i nie sądzę, aby takowe w ogóle istniały. Przy instalacji całość pobieram ze strony producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nie spotkałem się ze sterownikami modowanymi do tego typu kart i nie sądzę, aby takowe w ogóle istniały. Przy instalacji całość pobieram ze strony producenta.gdzie ja napisałem o jakimś modowaniu, słyszałeś o sterownikach od producenta sprzętu ? bo tego układu nie wyprodukował M$ :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Odpowiedź na pierwszy rzut oka tak oczywista, że budzi wątpliwości. Śmiem założyć, że sterowniki MS w większości przypadków można porównać do swoistej "emulacji", a nie wsparcia sprzętowego dla urządzenia ;). To jak, kupować czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...