Skocz do zawartości
L'ours

Dedykowana Karta A Wydajność 2d

Rekomendowane odpowiedzi

Czy rodzaj karty kraficznej ma jakikolwiek wpływ na pracę systemu w zakresie obsługi przeglądarki czy edytora tekstów? W szczególności, czy wymiana zintegrowanej na cokolwiek lepszego (Radeon 9100?) da wyraźną poprawę wydajności w tych kategoriach, jeśli dysponujemy np. sprzętem pokroju PIII 800 MHz, 256 RAM i za wymaganie stawiamy pracę w rozdzielczości zwykłego monitora LCD, tj. 1280x1024? Po zmianie w biurze na takowe zauważyłem wyraźny spadek wydajności (Opera "klatkuje", okienka wolniej się otwierają), gdzie wcześniej sprzęt pracował zupełnie sprawnie w 800x600. Gdzie należałoby szukać wąskiego gardła, jeśli lenistwo oraz koszta nie pozwalają na wymianę całego sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer obsługuje monitor CRT i LCD w inny sposób. Te drugie pochłaniają troszkę więcej mocy. Jeżeli to stacjonarny komputer pokroju P3 800 to polecam dokupić kartę grafiki i nie bazować na zintegrowanej.

Wystarczy w zupełności MX440 (później zwana MX4000).

Ramu te jest na styk - to też przemyśl. Obecnie 256ramu to bardzo mały wydatek.

W pracy miałem P4 3,03GHZ 1GB ramu i zintegrowaną grafikę Intela. TRAGEDIA ! Strony scrollowały się jak na P1 400mhz.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sygnał dla monitora CRT lub wyswietlacza LCD przesyłanie przez złącze D-SUB jest dla obu taki sam, nie ma czegos w stylu innej obsługi a to klatkowanie moze wynikac z długiego czasu rakcji matrycy co moze sie przekładać na mniejszą płynnosc odswierzania lub masz wyłaczonye Przyspieszenie sprzetowe dla grafiki sprawdz to w ustawiniach

w 2D doskonale radzi sobie nawet stary układ graficzny w budowany w chiset I810, problem pojawia się przy oglądaniu filmów gdyż może nie być wcale obrazu (wina nie aktualizowanych sterowników przez producenta) ale w nowych zintrgoranych układach różnicy nie ma

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta zintegrowana jest taka, jaka mogła być na w czasach sprzętu zakresu PIII - Athlon Thunderbird. Rozumiem zatem, że procesor czy reszta komponentów nie może być tu wąskim gardłem i jeśli cokolwiek miałoby pomóc to wymiana karty graficznej na lepszą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta zintegrowana jest taka, jaka mogła być na w czasach sprzętu zakresu PIII - Athlon Thunderbird. Rozumiem zatem, że procesor czy reszta komponentów nie może być tu wąskim gardłem i jeśli cokolwiek miałoby pomóc to wymiana karty graficznej na lepszą?

sterowniki są zainstalowane inne niż dostarczone z systemem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się ze sterownikami modowanymi do tego typu kart i nie sądzę, aby takowe w ogóle istniały. Przy instalacji całość pobieram ze strony producenta.

gdzie ja napisałem o jakimś modowaniu, słyszałeś o sterownikach od producenta sprzętu ?

bo tego układu nie wyprodukował M$ :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź na pierwszy rzut oka tak oczywista, że budzi wątpliwości. Śmiem założyć, że sterowniki MS w większości przypadków można porównać do swoistej "emulacji", a nie wsparcia sprzętowego dla urządzenia ;).

To jak, kupować czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi