Skocz do zawartości
seba_999

Prośba - Skomentujcie Ten Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jeśli piszę w złym miejscu to przepraszam :oops:. Właśnie wybieram elementy do komputera dla znajomego (składak). Oto to co już wybrałem:

Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX - 779 zł

Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI - 449 zł

Arctic Cooling Freezer 7 Pro - 79 zł

Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 233 zł

Napęd DVD+/-RW będzie z firmy LG

Wiem, że zestaw jest niekompletny. Właśnie z tym wiążą się moje pytania. Otóż:

1) Jeśli chodzi o DDR2

- 1x 1024 MB, czy 2x 512 MB?

- z jakiej firmy?

(gościu nie wygląda na takiego co by chciał podkręcać)

2) MOBO - w specyfikacji płyty pisze ze ma 2x PCI-E 16x jednak w trybie SLI jest 2x PCI-E 8x:

- czy jak gościu będzie chciał kupić później drugą karte grafiki do SLI to czy nie będzie jakiś problemów

- co sądzicie o tej mobo?

3) Jak już wspominałem, gościu zamierza w przyszłości dokupić drugą kartę do SLI, jednak jaką teraz radzicie kupić?

4) Jaki zasilacz, żeby uciągnął w przyszłości SLI

Cena łącznie do 2700

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać :rolleyes: (ceny podałem z komputronika, ale pewnie częsci będa kupowane w innym sklepie)

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Jeśli kolega nie będzie miał zamiaru rozbudowywać komputera przez bardzo długi okres czasu to lepszym wyborem będzie 2x512MB

Najlepiej Cruciale na Micronach D9GMH - jeśli nie podkręca możeszmu ustawić najniższe timingi :) alternatywą są tu GoodRAMy PRO w nizszej cenie niż wymienione wyżej pamięci, ew. "zwykłe" GR także na D9GMH, tutaj jest juz potrzeba selekcji

2) wszystko powinno działać. Już przesiadka z AGP4x na AGP8x i z AGP8x na PCIE16x udowodniła, że te cyferki za nazwą, oprócz celów marketingowych, praktycznie nic nie znaczą.

Poszukaj tematu o tej płycie, DEVILEK ma ja u siebie i jakiś powaznych narzekań ostatnio sie nie doczytałem, jes też teścik na stronie egielda.com.pl

3) W tej cenie to chyba tylko 7900GS od Palita, łączenie niższych modeli w SLI mija się, moim skromnym zdaniem, z celem :)

4) nie mam zielonego pojęcia - może enermax?

BTW apęd DVD+/-RW - tutaj lepszym wyborem byłby Asus DRW-1608P3S (w OEMie kosztuje ~115 zł, jest możliwość przerobienia go na Pioneera 111L, ew. ta druga nagrywarka za ok. 130 zł)

:)

Edytowane przez micitek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmień tytuł tematu :!: Bo teraz to nie wiadomo o co chodzi...

2. Tagan - mocniejsza linia 12v :)

3. Płyta ok, między SLi 2x8 a 2x16 różnica jest znikoma, parę procent przy najszybszych kartach na rynku ;]

4. 7900GS palita ;) Chociaż Galaxy z Zalmanem tylko 60 zł drożej - tutaj to zaleznie od środków :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmień tytuł tematu :!: Bo teraz to nie wiadomo o co chodzi...

2. Tagan - mocniejsza linia 12v :)

3. Płyta ok, między SLi 2x8 a 2x16 różnica jest znikoma, parę procent przy najszybszych kartach na rynku ;]

4. 7900GS palita ;) Chociaż Galaxy z Zalmanem tylko 60 zł drożej - tutaj to zaleznie od środków :]

Dysk Seagate 250 GB Sata 16 mb cache czy samsung 250 GB Sata 8 mb cache?

Dalsze pytania będę pisał w tym poście w postaci EDIT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate z prostopadłym zapisem ;]

IMO najlepszy wybór. Sam niedługo sobie sprawię taki:

http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...399&katid=4

Tylko zastanawia mnie jak to z tym będzie SATA 2 skoro moja płyta nie obsługuje. Mam nadzieję że wydajność to kwestia kilku % ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX - 779 zł

Arctic Cooling Freezer 7 Pro - 79 zł

Coś drogi ten Intel... :unsure: W sklepach mozna go kupić od 670zł. :wink:

No niby nic nie mam do tego fryzjera, ale nie lepszym wyborem byłby >>> Pentagramem Freezone HP-100 AlCu LITE ???

Porównanie AC Freezer'a 7 PRO z Pentagramem Freezone HP-100 AlCu LITE

PS: cena ta sama, a Pentagram wydajniejszy. :D

Edytowane przez masakra355

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa od galaxy albo palita, zasilacz starczył by huntkey 350-400-tańszy i bardzo dobry.

A ten huntkey pociągnie dwie karty 7900 GS w SLI? Bo Gosciu nie chce później nowego zasilacza kupić

EDIT. Moze być ta karta?

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=33264

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

Intel C2D E6300 (chłodzenie: Scythe Mine)

Asus P5N-E SLI

Geil Ultra 2x512MB PC2-6400 CL4

Palit 7900GS

Seagate Barracuda 7200.10 250GB

Pioneer 111D

Chieftec CFT500 A12S

Chieftec Dragon DG-01B-D-U

Cena prawie taka sama, a masz lepszy zasilacz, grafę i nagrywarkę

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem drobne zmiany (w załączniku zestaw). Potem wysłałem kumpla do sklepu komputerowego, zeby mu to wycenili. Wycenili, ale zrobili tez zmiany: Gościu w sklepie:

- zmienił GeIL na Twinmos Twister 2x512 800 mhz (bo stwierdził, że niby są lepsze)

- zmienił te grafe od Palita na 7900 GS Gainwarda (i stwierdził, że Palit robi karty "do [gluteus maximus]" :blink: )

- kazał zmienić tego tagana na jakąs inną 400-450 watówke, bo tagan za silny

- zmienił MOBO na ASUS P5B (bo wg niego SLI się nie przyda :angry: )

Pytanie jest takie. Czy gościu w sklepie dobrze zrobił? Czy dał "plame"?

post-142621-1169832974_thumb.jpg

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TwinMos Twister, to też w miarę dobry ram. Ja jednak zostałbym przy geilach.

Przy grafie kompleta plama - palit to to samo co gainward. To samo PCB, chłodzenie (gainward ma tylko dodatkowo tę kratę).

Tagan z serii U15 i U22 nie jest dobrą konstrukcją. Było wiele razy na forum. Zmaist niego celowałbym w Chiefteca CFT500 A12S.

SLI przyda, nie przyda się, ale sądzę, że P5N-E SLI jest lepszą płytą od P5B Vanilla.

I zmień nagrywarkę DVD na Pioneera 111D

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi