Beereq Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam! Tak jak w temacie - mam taki wentylator na boku obudowy i po puszczeniu go na 5 lub 7v zaczyna jęczeć, wydaje taki metaliczny dźwięk - czy to silnik, czy może łożyska? Czy da się temu jakoś zapobiec?, w gre NIE wchodzi wymiana wentyla i używanie go tylko na 12v :P Może troche oleju do środka kapnąć, a może wd40? spotkał isę ktoś z podobną sytuacją? Chciałem dodać, że mam też arctic fana 12 na tyle, ale on nawet na 5v nie jęczy... Tą samą sytuację w przednim wentylatorze (noname) dodawany razem z obudową shinobi. Na 12v tak na oko ma ze 35dBa, zaś już na 5v ma ze 42... (szum powietrza jest znacznie mniejszy, ale też jest przeraźliwy jęk...). Wentylator ten na 99% wymienię, na inną 120 z niebieskim ledem. I tu mam pytanie - bo wybrałem sobie już faworyta - czy revoltec dark blue 120mm będzie dobrym (cichym) wenytlatorem na przód obudowy? Zaznaczam, że chciałbym go też przykręcać na niższe rpm, ale nie chcę żeeby i w tym wentylku wystąpił ten przeraźliwy jęk na niskich rpm (~700). Priorytet = cisza i cena, wydajność na 2. miejscu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 U mnie arctici z regulatorem zależnym od temperatury wszystkie jęczą, gdy sie im poda za małe napięcie. I raczej z tym sie nic nie zrobi, bo potrafią jęczeć nawet nie kręcać sie :lol2:. Poza tym arctici są na łożyskach ślizgowych i ich się nie smaruje, zaś wd 40 nie powinno sie w ogóle stosować do smarowania łożysk, bo wypłukuje orginalny smar, i po krótkiej poprawie staje się jeszcze gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Poza tym arctici są na łożyskach ślizgowych... :huh: A któreż to wentylatory AC są na łożyskach ślizgowych? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 :huh: A któreż to wentylatory AC są na łożyskach ślizgowych? :unsure: Fan Pro TC na przykład ;] Inne nie wiem bo innych nie posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 a moze po prostu wentylator jest za slabo przykrecony ? i przez to blacha wpada w rezonans czy cos takiego ;] moj af na 12v, 7v, 5v nie jeczy ani troszke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 za słabo to na pewno nie jest przykręcony. Może po prostu ścianka obudowy (do której jest przykręcony) wpada w wibracje? Nie wiem o co chodzi... A może znaczenie ma to, że skręcam go przez wbudowany w obudowę fever shinobi regulator obrotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 tu mozna by sie zastanowic... jak masz mozliwosc sprawdz na innym regulatorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Właśnie zakupiłem taki wiatraczek i jak dla mnie jest cichy, nawet na max obrotach. Przy okazji chciałem się zapytać czy to normalne, że w złączu 3pin ma tylko 2 kabelki ( czerwony i czarny )? W poprzednich wiatraczkach 80mm ( najtańsze firmowe ) miałem dodatkowo żółty, który odpowiada chyba za regulacje obrotów z poziomu płyty głównej. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 @adzio_tuning nie mam takiej możliwości, moge co najwyżej podłączyć do innego wyjścia, co przed chwilą zrobiłem. Żadnych pozytywnych rezultatów - to samo. Zauważyłem że jak dam dla wentylka 12v i go spowolnie palcem :) to jest cichutki, ale jak już obniże napięcie to odrazu jęczy :P Wkońcu ten wentyl wymontowałem @komoornik Dla mnie też jest cichy ale tylko na max obrotach, bo na mniejszych niż max jest GŁOŚNY. A to że są 2 kabelki to normalne, bo ten wentylator nie ma monitoringu obrotów (dodatkowy, żółty kabelek). Żółty to nie regulacja, a monitoring obrotów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) A jakby tak wlutować dodatkowy kabelek ? Patrzyłem i jest do tego przystosowany. pozdro P.S. Skoro jest cichy na max obrotach, to po co chcesz go zwalniać ? :) Będzie miał lepszą wydajność. P.S.2 Ja posiadam TT Hardcano 9, postaram się to sprawdzić. Sprawdziłem - co prawda mój kontroler ma zakres wg testów 8-12V, ale wentylator ładnie się wycisza i nie buczy. Czy ten twój jest nowy ? Prawdopodobnie jakiś felerny egzemplarz, powinieneś go wymienić. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez komoornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 z tym dolutowaniem to chyba nie jest najlepszy pomysl... jak wg ciebie jest przystosowany? to ze ma 3 pin gniazdko o niczym nie swiadczy, w srodku musi miec jakis tam bajer( juz nie pamietam co dokladnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Na 12v jest cichy, ale ma być jeszcze cichszy :P być może masz rację, że jakiś felerny egzemplarz... ale teraz to już nie ważne bo wentylator wymontowałem i go nie będę używał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Lekko odkleiłem naklejkę na środku wiatraka. Ma tam wlutowane 2 kabelki i miejsce na 1 ( pośrodku ) który jest poprostu zacynowany. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 sprobowac zawsze mozna ;) tylko po co? z ciekawosci? jak sie nie uda to 15 zl w plecy :P imo nie ma sensu babrac sie z takimi rzeczami, dla mnie wystarczy zeby byl cichy, a to ile ma rpm jakos mnie malo obchodzi ;] a w ogole: "Obroty na innych napięciach: * @ 12V = 1500 RPM * @ 9V = 1400 RPM * @ 5V = 920-1000 RPM" dane ze strony cooling.pl :) wiec jak nie widac roznicy to po co przeplacac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...