rebel Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam! Mój komp(antyk) pentium III 1ghz na szynie 133, płyta gł. abit bx133 raid, 256 sdram pc100, geForce mx440 64mb. Kiedy ustawiam w biosie procka (1ghz/133fsb) i odpalam winxp, przy ładowaniu wyskakuje bluescreen ''hardware malfunction''. Gdy natomiast zmienie na (1ghz/fsb100) wszystko działa tylko rozpoznaje go jako pIII750mhz, gdy zainstaluje win98 wszysto działa na fsb133 (dlaczego?) w instrukcji obsługi płyty głównej pisze: specifications - 1 cpu - "supports pentium III 500 - 1000mhz (based on fsb100)" ale później "reserves support for future pentium III processors" pewnie to bujda ale pytanie brzmi czy lepiej hulac na procku pIII 1ghz\fsb133 przestawionym na fsb100 i pokazujacym 750mhz czy kupic pIII 1ghz/fsb100? Czy jego wydajność będzie lepsza? i czemu do cholery win98 i win me nie rzuca się o to fsb133 albo dlaczego nie działa winxp? Może macie jakieś inne pomysły? Please pomóżcie mi jeżeli ktoś wie coś na ten temat! P.S.Wrzucam linka do instrukcji obsługi płyty głównej - KLIKNIJ TUTAJ Rebel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 256 sdram pc100Tu masz odpowiedź. Pamięci nie wyrabiają przy 133MHz i to powoduje błędy w WinXP. Zobacz czy nia masz możliwośći ustawienia asynchronicznego taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) Z tego wszystkiego to mnie zainteresowało jedno - masz licencje na dwa systemy ??? - ciekawostka ? Pozdr. :lol2: Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) ok tylko gdzie ewenualnie zmienia sie to asynchroniczne taktowanie mam biosa award 6 jestes pewien ze to nie wina płyty gł. odp 2 ciekaw jestem jaki procent ludzi np. z tego forum ma licencje na swoje systemy? Edytowane 16 Stycznia 2007 przez rebel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 ciekaw jestem jaki procent np. tego forum ma licencje na swoje systemy?Ja mam - taki jak w sygnaturce - i uważam że jest to w porządku - przynajmniej nie muszę się obawiać aktualizacji systemu i tego że mnie "namierzą" ! A kupiłem na Allegro całkiem tanio, za 299 zł i myślę że każdego na to stać, jak się co parę miesięcy zmienia a to grafę, a to dysk, pamięci, monitor, zasilacz - i jakoś na to starcza kasy ??? Pozdr. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Lzep Prosze Cie nie rob flame'a na oryginaly bo nie o tym rozmawiamy [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 po pierwsze to nie jest temat tego postu po drugie nie mam kasy, wywnioskowac to mogles z tego ze mam takiego kompa po trzecie troche głupio z twojej strony ze odpowiadasz na moj post dlatego zeby sie pochwalic ze masz licencje po czwarte nie zmieniam podzespołow co pare miesiecy po piate nie denerwuj mnie bezsensu jest to co napisales i bardzo cie prosze nie pisz juz nis wiecej ->rezpect :? java script:emoticon(':?', 'smid_5') Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 ok tylko gdzie ewenualnie zmienia sie to asynchroniczne taktowanie mam biosa award 6 jestes pewien ze to nie wina płyty gł. odp 2 ciekaw jestem jaki procent ludzi np. z tego forum ma licencje na swoje systemy? Potrzebujesz znaleźć dzielniki... Poszukaj w biosie czegoś takiego: 4:3:1 (FSB:RAM:PCI), tzn tam powinieneś mieć ustawione żeby proc biegał 133, ram 100 a PCI stało na 33Mhz... w końcu to Abit, powinien mieć Soft-Mod'a w biosie... Kurde Lzep, w ogóle o co Ci chodzi?? Bo chyba nie o to żeby pomóc typowi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 ok wlasnie o to chodzi ze ów abit nie posiada dzielnikow na fsb dla ramu w tym problem a zapytam sie moze troche prozaicznie co to jest soft mod ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) ok wlasnie o to chodzi ze ów abit nie posiada dzielnikow na fsb dla ramu w tym problem a zapytam sie moze troche prozaicznie co to jest soft mod ? Soft mod to taka pozycja w biosie na Abitowskich płytach... zebrane tam w zasadzie jest wszystko co potrzebne do podstawowego o/c... Niestety nie wiem jak to jest na tej płycie bo nie miałem z nią styczności, ale ze względu na to że nie jest to wiele starsza konstrukcja niż SA6 na której sporo przepracowałem i namodziłem to obstawiam że i na tym BX'ie powinien być ów Soft Mod, który być może jest wyłączony teraz poprzez jakąś zworkę/dip switcha... Znaczy się ptfu, co ja pieprzę, to się Soft Menu nazywa :D Edytowane 16 Stycznia 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 AAa wiem o co ci chodzi, ale nie bo probowalem zmieniac na dip switch'ach ale tam tez nie ma konfiguracji ram'u, ustawilem tez optymalna konfiguracje na dip'ach ale tez nic -> no dzieki za wszystko sprobuje pozyczyc od kogos sdrama fsb133 i sprawdze czy dziala ale mi dalej nie daje spac to w instrukcji "based on fsb100" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) AAa wiem o co ci chodzi, ale nie bo probowalem zmieniac na dip switch'ach ale tam tez nie ma konfiguracji ram'u, ustawilem tez optymalna konfiguracje na dip'ach ale tez nic -> no dzieki za wszystko sprobuje pozyczyc od kogos sdrama fsb133 i sprawdze czy dziala ale mi dalej nie daje spac to w instrukcji "based on fsb100" To dlatego że Intel nigdy oficjalnie nie potwierdził możliwości współpracy 440BX z FSB 133Mhz zatem mimo że Abit poradził sobie z dzielnikami dla tego chipsetu, to i tak wolał zachować pewien dystans co do tej częstotliwości... Poszukam jutro co nieco to się jeszcze odezwę, tymczasem... poszukaj jakiegoś manuala do twojej płyty, może trafi się coś istotnego... Edytowane 16 Stycznia 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...