Skocz do zawartości
Boxer Edward

Nowy Zestaw Do 1000 Złoty?!

Rekomendowane odpowiedzi

W moim posiadaniu znalazło się 500złoty + ten 'złomek' poniżej:

Athlon 2600+ (256 cache) @ 2800(2200Mhz) + Pentagram 80 Alu-Cu

Gigabyte GA-7VT880-L <KT880(FSB400) + 4xDDR400 + SATA + LAN +AC97>

2 x Kingston 256Mb (Cl3)

GRATiS ;] ----> Gf4 MX440

Chciałem na poczatku kupić kartę pod AGP do 450złoty, ale koledzy z forum odradzili mi to i zasugerowali zmianę sprzętu na nowy. Pierwsze pytanie za ile sprzedać ten sprzęt ?! Czy jak bym wystawił za około 450-400złoty całość, to byłaby to uczciwa cena. Po drugiem, moze zaproponujecie zestaw pod zwykłe DDR-y i wtedy będzie trzeba nieco pokombinować, czyli zostawić ramy i za 'jakąś sumę' sprzedać resztę (proc,mobo,pentagram,grafa gratis). Po trzecie zapewne wynajdziecie mi jakąś innowację i będę mógł sprzedać mojego 'złoma' w całosci...i właśnie co wtedy ?! Jesli mam 500 zeta i sprzedałbym 'to' za około 400 złoty, to jaki kompletny zestaw moge złozyc w tej cenie. Proc+mobo+grafa+ramy+zasiłka. Ewentualnie podajcie konfiguracje bez grafiki, to wtedy dozbieram sobie w pozniejszym czasie, a tymczasowo jechałbym na jakimś gów*** 4mb na PCI. Wolałbym jednak konkretnie cały zestaw. Mogą być oferty z Allegro przykładowe. Intel czy AMD, ATI czy Nvidia...naprawde mi to obojętne...Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i udzieloną pomoc!

P.S Jesli temat nadaje sie do przeniesienia, bo został umieszczony w złym miejscu albo jest juz podobny temat na forum, to przepraszam i prosze o wskazanie własciwego tematu i/lub przeniesienie obecnego tematu do innego działu....Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie przekonywały mnie takie zestawienia. Poza tym, podane tutaj zestawy zawierają napędy i dsyki twarde, ktore nie są mi potrzebne. jesli ich nie kupuje, to w mojej kieszeni zostają pieniądze, które mogę dołozyc do lepszego sprzętu. Takiej opcji jednak juz w tamtym temacie nie ma ;) Właśnie dlatego stwierdziłem, ze przyda mi się ten temat, bo na forum nie znajde nigdzie konkretnej odpowiedzi. Mimo wszystko dziekuje za link i w dalszym ciągu proszę o pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu zostawił bym te ramy co masz i zainwestował w s939 np:

AMD Athlon 64 3000+ Venice BOX (Socket 939, 64bit) 235zł

GeForce 7600GS 256MB Palit Sonic DDR3 370zł

Gigabyte GA-K8NF-9 (nVidia nForce4 4X) 252zł

Chieftec GPS-400AA-101A OEM 170zł z zenfist.pl

Razem: 1027zł ceny z znak.pl

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...praktycznie zmieściliśmy sie w 1000 zeta! Zestaw muszę przyznać całkiem interesującym, ale czy zamiast tego Chieftec'a nie lepiej jakiegoś Fortona 350W(25A na 12V) lub Fortona 400W(troche słabiej,bo 15A na 12V). W sumie byłoby 100 złoty w kieszeni, za które mozna kupić np. lepsze chłodzenie na proca, bo napewno BOX to nie jest to, o czym marze ;] Jak macie wiecej propozycji to piszcie...a ta grafa to w sumie chyba najlepszy wybór w tej cenie...nie orientuje sie w kartach pod Pci-e, dlatego pytam ;)

P.S Ale w dalszym ciągu nie wiem za ile wystawic 'złoma', zeby w miare szybko sie sprzedał. Ceny na Allegro są naprawde zroznicowane. Tym razem do sprzedania zostaje tylko proc i mobo....(No i ten nieszczęsny Gf4, ktorego bede mógł dorzucic za free)

Edytowane przez Boxer Edward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie masz racje przy kupnie kompa za 1k trzeba na czyms przyoszczedzic wiec bierz fortrona, za reszte kasy kup chlodzonko na proca lub dołóż do lepszej płyty głownej chociaż na tym gigabyte da sie nawet spoko wykrecic tego venice, wiem to dlatego ze rok temu mialem tego proca i ta plyte i te ramy tylko 1 gb i poszedl na 2.6GHz, ale wtedy te proce jakos lepiej sie krecily ale te 2.4ghz zrobisz na bank ,co do grafy to w tej cenie nic lepszego nie ma pamieci tego palita robia spokojnie 1500Mhz, i co do tego GF4 jeszcze to czemu gratis go dajesz z niego te 30-40PLN'ów da sie wycis :-P

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie mobasa ja kupujac tani zestaw zdecydowalem sie na to http://morele.net/?pg=product_info&PRD...rice&dspl=p biostarek robi htt 290 czyli calkiem fajnie a cena 208 z przesylka to moim zdaniem super sprawa raczej porownywalny z tym gigabytem jezeli nie lepszy ciekawe czy sie zmodzi chipset na ultra :)

do tego nie kupuj nowego venicka tylko uzywanego z gwarancja ze sprawdzonym OC tak jakies 2,5ghz na default minimum na bank kupisz taniej niz nowke starczy na forum poszukac

a zasilacz to kilka typow:

fortron 350mdn ® jedna linia 12V

fortron 350thap

fortron 350hln SAM go kupuje http://allegro.pl/item157845043_mega_nowos...2x_sata_pc.html tylko brak gwarki ale teoretycznie same lezaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe 512 Ramu i 200Gb dysk na SATA, powinienem dostać od rodzicow na luty, wiec bedzie dobrze. Wystawiłem juz swoj komputer na Allegro bez ramu za cene 399złoty. Moze ktoś się skusi...

Edytowano:

Chyba jutro już złoże zamówienie na tego Fortona, bo to całkiem ciekawa propozycja! Naprawde fajny zasilacz, za małą kase! Myślę, ze spokojnie udźwignąłby duzo lepszy zestaw od planowanego. Co do płyty głownej to tez ciekawa propozycja, mógłbym rozważyc. Zawsze to kolejne 50 złoty, ktore moge przeznaczy na cokolwiek...ram,grafa....gdzies mozna pieniadze dołozyc ;] Teraz tylko sie modlić zeby sie sprzedał moj komputer. Bede was oczywiscie wszystkich na bieżaco informował icon_wink2.gif

P.S A zamiast tego Fortrona co proponujesz, to nie lepiej takiego:

Fortron 400W !60 złoty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

P.S A zamiast tego Fortrona co proponujesz, to nie lepiej takiego:

Fortron 400W !60 złoty!

Nie. Ma mocną linie 5V a nie 12V która jest potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz jestem przynajmniej pewien co zamówić, dzięki ;) Mam nadzieję, ze utrzyma nawet sprzęt po późniejszej rozbudowie...Obniżyłem cene mojego starego kompa na Allegro do 359złoty...do końca aukcji 13 dni i mam nadzieję, że ktoś kupi, bo to mnie trochę ogranicza ;/

I takie jeszcze dwa pytania:

1.Czy naprawdę za 200-250 złoty znajdę płytę pod 939, która obsługuje DDR1 i będzie miała dobre możliwości O/C ?! Czy ten Gigabyte, którego proponowaliście albo Biostar, będzie w stanie wycisnąć z Athlona 3000, chociaż 2500Mhz...Może macie jakieś pewne płyty, które osiągały dobre wyniki w O/C...mogą być nawet z Allegro.

2. Czy opłaca się dorzucić 90 złoty i kupić Opterona 144 ?! Czy będzie to jakiś odczuwalny wzrost wydajności?! Oczywiście oba procki będą kręcone...

Dziękuje wszystkim za udzieloną pomoc ;) Pozdro

Edytowane przez Boxer Edward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte raczej odpada... dużo zależy od konkretnego egzemplarza - niektóre mają problem ze zrobieniem więcej niż HTT250...

Albo BIOSTAR albo za 250zł JETWAY 939GT2:

http://www.shift.sklep.pl/index.php?t=w&am...7371&idk=38

Ma dużo większe możliwości regulacji napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój sprzęcik narazie stoi na Allegro, tak jak stał....ale moze dlatego, ze to dopiero 2 dzień...dałem cenę 359 złoty, więc chyba nie przesadziłem. Poczekam trudno, ale mógłby się szybko sprzedać, bo wtedy kupie wszystko do nowego zestawu...

Chciałem ponowić pytanie co do tego Opterona 144. Opłaca się dorzucić do A3000 (Venice) jakieś 70 złoty i kupć za 300zł Opterona, który ma jeszcze dwa lata gwarancji i ma dołączony wiatrak boxowy ?! W dodatku ma według mnie całkiem przyzwoite osiągi: "...bez podnoszenia napięcia, z zegarem 2,6GHz. Temperatura 39-45C z Zalmanem 9500 w trybie silent..." To jak opłaca się dołożyć te parędziesiąt złoty i czy róznica w wydajności będzie spora ?

P.S Płytkę jednak wezmę chyba tego Biostara, może będzie dobry egzemplarz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi