arthurrr Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam! Opiszę krótko sytuację: mój dysk systemowy ma literę F, a taki do użytku C (mój wujek instalował system na początku więc tak jest). Chciałbym zrobić tak żeby ten do użytku był D a systemowy C. No i jeżeli z tym do użytku nie ma problemu ze zmianą to już z systemowym jest. Mianowicie w systemowym menedżerze dysków gdy chcę zmienić literę wyskakuje błąd, że nie można bo coś tam. W sobotę będę robił reinstalkę systemu (mam pare problemów, które z waszą pomocą próbowałem naprawić ale się nie udało). No i teraz mam pytanie: jak mam zmienić literę tego systemowego dysku? Czy podczas instalacji systemu można to zrobić? Czy trzeba normalnie jakimś programem (posiadam Norton Partition Magic 8 więc nim może mogę coś zrobić). Chciałbym tylko żeby ta operacja nie uszkodziłą moich zbiorów na dysku (jeżeli będzie taka potrzeba to przed reinstalką skopiuje to co mi potrzebne i spróbuje jakiejś drastycznej metody). No więc proszę o radę jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nie ma mozliwosci zmiany litery partycji podstawowej( C ) i dysku na którym zainstalowany jest system. Przy instalacji instalujesz system na pierwszej partycji to bedzie C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 SGJ napisał(a): Nie ma mozliwosci zmiany litery partycji podstawowej( C ) i dysku na którym zainstalowany jest system. Przy instalacji instalujesz system na pierwszej partycji to bedzie C. Ale moja systemowa partycja ma 50GB a użytkowa 200GB, więc jak zainstaluje ma użytkowej to będzie na odwrót. Potem co będę musiał zrobić? Bo mogę użyć Norton Partition Magic 8 wtedy i pomniejszyć systemową do 50 a tamtą powiększyć do 200. Czy tak? Ale jeszcze chciałem się odwołać do tego co napisałeś że nie można - można -> zmiana litery dysku systemowego tyle, że nie jest to na 100% bezpieczne. Proszę jeszcze o odpowiedź na to powyższe pytanie. Jak mam potem zmienić pojemność dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zmniejsz pierwsą partycje w PM i powieksz druga. Jak masz duzo danych to bedzie trzebarobic to kilka razy przenoszac co chwile dane i dalej zmniejszac. Jak juz uzyskasz wlasciwe wielkosci zainstaluj sobie system na C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 SGJ napisał(a): Zmniejsz pierwsą partycje w PM i powieksz druga. Jak masz duzo danych to bedzie trzebarobic to kilka razy przenoszac co chwile dane i dalej zmniejszac. Jak juz uzyskasz wlasciwe wielkosci zainstaluj sobie system na C. Wielkie dzięki za pomoc. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...