mazii Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 posiadam Acera 3633 i chciałbym w nim dokupić pamięć RAM Obecnie posiadam 512MB-Double-bank Connection i chce dokupić 512MB lub 1G-ale nie znam sie na tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Jeśli to jest TEN sprzęt, to masz 2x256MB DDR2. A to oznacza, że masz zajęte oba banki pamięci i jedna z nich będzie do sprzedania. Jak dokupisz 512, będziesz meć 256+512=768MB, jak weźmiesz 1GB- 1280MB. Oczywiście możesz sprzedać obie kości- wtedy będzie max 1GB, ale bedzie więcej kasy ze sprzedaży starej pamięci. Co do rodzaju pamięci- SODIMM DDR2; jeśli chodzi o taktowanie- najlepiej odpal CPU-Z i bedziesz wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 jak pisałem to sie nie znam i nie wiem nawt co to jest CPU-Z oki odkręciłem i zobaczyłem-1*512MB i prosze jeszcz podac gdzie to moge kupic-1G lub 512MB czy powiekszenie pamięci RAM przyspieszy prace mojego laptopika??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Co do CPU-Z: http://www.cpuid.com/download/cpu-z-138.zip Odpalasz CPU-Z.exe i wchodzisz do "Memory"- jest tam taki parametr "Frequency". Miło, że masz 1x512MB- zwykle ładują 2 moduły o mniejszej pojemności, żeby się ich pozbyć, a potem użytkownicy muszą szukać kupców w razie rozbudowy. Co do miejsca zakupu- praktycznie w każdym sklepie komputerowym, jak nie ma, to nie powinno być problemu z zamówieniem. Jeśli chodzi o przyspieszenie pracy- to zależy, do czego laptop jest używany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 oki ,Odpalam CPU-Z.exe i wchodze do "Memory"- a tam nic poza Size-512Bytes, co do przyspieszenia to chodzi mi o to czy laptop bedzie szybciej chulał np.przy programach np.Photoshop itd.....,mam rozumiec ,ze szybkośc laptopa zalezy od celu w jakim sie go uzywa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kes34 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Roznica miedzy 512 a 1024 ramu jest imho na tyle duza, ze widac ja wszedzie :), a powaznie bedzie ja widac bardzo wyraznie w doslownie kazdym rodzaju 'dzialan' na komputerze, na pewno rowniez w photoshopie, szczegolnie jesli operujesz duzymi plikami (np. robienie plakatow), ale nie tylko. Sprawdz sobie jeszcze typ pamieci aida32, ale jesli wlozysz szybsza to najwyzej obie beda pracowac z predkoscia tej wolniejszej. Aha, i w zwiazku z tym ze wlozysz najprawdopodobniej dwie rozne pamieci moga pojawic sie bledy :), ale badz dobrej mysli (tu nie ma regul - nawet dwie identyczne kosci tego samego producenta moga ze soba nie wspolpracowac - u mnie za to przez 3 lata bez problemu wspolpracowaly kiedys 2x256 kingstona i noname'y). edit: A tak z ciekawosci: w cpu-z sprawdzales tylko zakladke memory, czy np pokusiles sie o sprawdzenie zakladki spd zanim wziales do reki srubokret? :) pozdr kes Edytowane 20 Stycznia 2007 przez kes34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 odkręciłem i zobaczyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 dlaczego wyswietla mi tylko toa nic więcej?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kes34 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) sprobuj wejsc w zakladke spd w cpu-z, albo sprawdzic te moduly aida32. albo zgodnie z instrukcja Edytowane 21 Stycznia 2007 przez kes34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Mam jeszcze kilka pytań 1-czy DDR i SDRAM to jesdno i to samo? 2-czy DDR i SDRAM mogą ze sobą współpracowac? 3-czy marka "Nanya" to dobra marka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Mam jeszcze kilka pytań 1-czy DDR i SDRAM to jesdno i to samo? 2-czy DDR i SDRAM mogą ze sobą współpracowac? 3-czy marka "Nanya" to dobra marka? 1. nie 2. nie 3. nie bardzo co do samych pamięci to też chce zmienić tudzież dokupić (mam 1x512 533MHz CL4) ale szczerze wątpie czy jest jakaś różnica między 533CL4 a 667CL5. Może są na rynku 667 CL4 albo szybsze ? Edytowane 22 Stycznia 2007 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belek Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 co do przyspieszenia to chodzi mi o to czy laptop bedzie szybciej chulał np.przy programach np.Photoshop itd.....,mam rozumiec ,ze szybkośc laptopa zalezy od celu w jakim sie go uzywa??jedne programy potrzebuja wiecej ramu inne mniej dlatego przyrost predkosci bedzie rozny - np perfect disk do defragmentowania dysku praktycznie nie odczuje zwiekszenia ilosci ramu (dla niego najwieksze znaczenie ma szybkosc i wielkosc dysku). natomiast ja osobiscie uwazam ze windows xp na 512MB ramu to pomylka - jasne ze mozna jechac nawet na 64 ale zeby zwykle popularne programy dzialaly szybko na win XP potrzeba 1GB ramu (no i oczywiscie szybkiego dysku i procesora, ale ram to podstawa o ile nie ma sie dysku 4200 obrotow lub mniej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 ja się najpierw zapytam pytającego do czego uzywa lapa, czy faktycznie mu tej pamięci brakuje :? kupienie tylko dla tego żeby pochwalic się znajomym "ej słuchaj jestem kul mam 1GB" jest bezsensowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 ja się najpierw zapytam pytającego do czego uzywa lapa, czy faktycznie mu tej pamięci brakuje :? kupienie tylko dla tego żeby pochwalic się znajomym "ej słuchaj jestem kul mam 1GB" jest bezsensowne. chwalic sie znajomym ze ma sie 1GB? hahaha jeszcze 2GB albo 4GB to rozumiem... poza tym nie masz racji - czego by nie robil na kompie to 1GB mu sie przyda - a jesli ma jeden slot wolny to nie ma o czym mowic - ostatecznie to nie taki duzy wydatek a zawsze bede twierdzil ze XP do szybkiej pracy wymaga przede wszystkim 1GB ramu (oczywiscie pod warunkiem ze ktos ma szybszy procek niz pentium 166 ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 chwalic sie znajomym ze ma sie 1GB? hahaha jeszcze 2GB albo 4GB to rozumiem... poza tym nie masz racji - czego by nie robil na kompie to 1GB mu sie przyda - a jesli ma jeden slot wolny to nie ma o czym mowic - ostatecznie to nie taki duzy wydatek a zawsze bede twierdzil ze XP do szybkiej pracy wymaga przede wszystkim 1GB ramu (oczywiscie pod warunkiem ze ktos ma szybszy procek niz pentium 166 ;) ) Uwazam, ze w lapkach powinno sie instalowac minimum 1GB, dopiero od tej wielkosci pamieci mozna komfortowo pracowac na WinXP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 oki a jesli chodzi o zmiane procesora?co lepiej zrobic:wymienic na większy(obecnie 1,5)czy lepiej zwiekszyc pamiec RAM,co ma wiekszy wpływ na szybkosc dzialania laptopa-nie gram na grach ale korzystam z programów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazii Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 oki a jesli chodzi o zmiane procesora?co lepiej zrobic:wymienic na większy(obecnie 1,5)czy lepiej zwiekszyc pamiec RAM,co ma wiekszy wpływ na szybkosc dzialania laptopa-nie gram na grach ale korzystam z programów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 To też zależy, ale IMHO w twoim wypadku do PS, bardziej sie ram przyda, bo nawet jak masz szybkiego proca a on będzie musiał z dysku doczytywać to wydajność spada masakrycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Mazii - pisz po polsku a nie jakbyś posiadał wszystkie możliwe rodzaje upośledzeń związanych z przyswajaniem wiedzy o pisowni polskiej. Po 2 - opcja EDIT. Teraz do rzeczy - kup kostke ramu... 512mb to mało a procek spokojnie sobie daje rade ;) Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Nie, jeśli nie grasz w najnowsze gry, lub nie pracujesz w programach graficznych – to w większości wypadków (czyt. filmy, net), różnica będzie marginalna, tak więc nie opłaca się do wyżej wymienionych celów dokupywać RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...