Skocz do zawartości
mazii

Pamięć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to jest TEN sprzęt, to masz 2x256MB DDR2. A to oznacza, że masz zajęte oba banki pamięci i jedna z nich będzie do sprzedania. Jak dokupisz 512, będziesz meć 256+512=768MB, jak weźmiesz 1GB- 1280MB. Oczywiście możesz sprzedać obie kości- wtedy będzie max 1GB, ale bedzie więcej kasy ze sprzedaży starej pamięci.

Co do rodzaju pamięci- SODIMM DDR2; jeśli chodzi o taktowanie- najlepiej odpal CPU-Z i bedziesz wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do CPU-Z:

http://www.cpuid.com/download/cpu-z-138.zip

Odpalasz CPU-Z.exe i wchodzisz do "Memory"- jest tam taki parametr "Frequency".

Miło, że masz 1x512MB- zwykle ładują 2 moduły o mniejszej pojemności, żeby się ich pozbyć, a potem użytkownicy muszą szukać kupców w razie rozbudowy.

Co do miejsca zakupu- praktycznie w każdym sklepie komputerowym, jak nie ma, to nie powinno być problemu z zamówieniem.

Jeśli chodzi o przyspieszenie pracy- to zależy, do czego laptop jest używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki ,Odpalam CPU-Z.exe i wchodze do "Memory"- a tam nic poza Size-512Bytes,

co do przyspieszenia to chodzi mi o to czy laptop bedzie szybciej chulał np.przy programach np.Photoshop itd.....,mam rozumiec ,ze szybkośc laptopa zalezy od celu w jakim sie go uzywa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica miedzy 512 a 1024 ramu jest imho na tyle duza, ze widac ja wszedzie :), a powaznie bedzie ja widac bardzo wyraznie w doslownie kazdym rodzaju 'dzialan' na komputerze, na pewno rowniez w photoshopie, szczegolnie jesli operujesz duzymi plikami (np. robienie plakatow), ale nie tylko.

Sprawdz sobie jeszcze typ pamieci aida32, ale jesli wlozysz szybsza to najwyzej obie beda pracowac z predkoscia tej wolniejszej. Aha, i w zwiazku z tym ze wlozysz najprawdopodobniej dwie rozne pamieci moga pojawic sie bledy :), ale badz dobrej mysli (tu nie ma regul - nawet dwie identyczne kosci tego samego producenta moga ze soba nie wspolpracowac - u mnie za to przez 3 lata bez problemu wspolpracowaly kiedys 2x256 kingstona i noname'y).

edit:

A tak z ciekawosci: w cpu-z sprawdzales tylko zakladke memory, czy np pokusiles sie o sprawdzenie zakladki spd zanim wziales do reki srubokret? :)

pozdr kes

Edytowane przez kes34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze kilka pytań

1-czy DDR i SDRAM to jesdno i to samo?

2-czy DDR i SDRAM mogą ze sobą współpracowac?

3-czy marka "Nanya" to dobra marka?

1. nie

2. nie

3. nie bardzo

co do samych pamięci to też chce zmienić tudzież dokupić (mam 1x512 533MHz CL4) ale szczerze wątpie czy jest jakaś różnica między 533CL4 a 667CL5.

Może są na rynku 667 CL4 albo szybsze ?

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do przyspieszenia to chodzi mi o to czy laptop bedzie szybciej chulał np.przy programach np.Photoshop itd.....,mam rozumiec ,ze szybkośc laptopa zalezy od celu w jakim sie go uzywa??

jedne programy potrzebuja wiecej ramu inne mniej dlatego przyrost predkosci bedzie rozny - np perfect disk do defragmentowania dysku praktycznie nie odczuje zwiekszenia ilosci ramu (dla niego najwieksze znaczenie ma szybkosc i wielkosc dysku).

natomiast ja osobiscie uwazam ze windows xp na 512MB ramu to pomylka - jasne ze mozna jechac nawet na 64 ale zeby zwykle popularne programy dzialaly szybko na win XP potrzeba 1GB ramu (no i oczywiscie szybkiego dysku i procesora, ale ram to podstawa o ile nie ma sie dysku 4200 obrotow lub mniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się najpierw zapytam pytającego do czego uzywa lapa, czy faktycznie mu tej pamięci brakuje :? kupienie tylko dla tego żeby pochwalic się znajomym "ej słuchaj jestem kul mam 1GB" jest bezsensowne.

chwalic sie znajomym ze ma sie 1GB? hahaha jeszcze 2GB albo 4GB to rozumiem... poza tym nie masz racji - czego by nie robil na kompie to 1GB mu sie przyda - a jesli ma jeden slot wolny to nie ma o czym mowic - ostatecznie to nie taki duzy wydatek a zawsze bede twierdzil ze XP do szybkiej pracy wymaga przede wszystkim 1GB ramu (oczywiscie pod warunkiem ze ktos ma szybszy procek niz pentium 166 ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwalic sie znajomym ze ma sie 1GB? hahaha jeszcze 2GB albo 4GB to rozumiem... poza tym nie masz racji - czego by nie robil na kompie to 1GB mu sie przyda - a jesli ma jeden slot wolny to nie ma o czym mowic - ostatecznie to nie taki duzy wydatek a zawsze bede twierdzil ze XP do szybkiej pracy wymaga przede wszystkim 1GB ramu (oczywiscie pod warunkiem ze ktos ma szybszy procek niz pentium 166 ;) )

Uwazam, ze w lapkach powinno sie instalowac minimum 1GB, dopiero od tej wielkosci pamieci mozna komfortowo pracowac na WinXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki a jesli chodzi o zmiane procesora?co lepiej zrobic:wymienic na większy(obecnie 1,5)czy lepiej zwiekszyc pamiec RAM,co ma wiekszy wpływ na szybkosc dzialania laptopa-nie gram na grach ale korzystam z programów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki a jesli chodzi o zmiane procesora?co lepiej zrobic:wymienic na większy(obecnie 1,5)czy lepiej zwiekszyc pamiec RAM,co ma wiekszy wpływ na szybkosc dzialania laptopa-nie gram na grach ale korzystam z programów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazii - pisz po polsku a nie jakbyś posiadał wszystkie możliwe rodzaje upośledzeń związanych z przyswajaniem wiedzy o pisowni polskiej. Po 2 - opcja EDIT.

Teraz do rzeczy - kup kostke ramu... 512mb to mało a procek spokojnie sobie daje rade ;)

Pozdrawiam

Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jeśli nie grasz w najnowsze gry, lub nie pracujesz w programach graficznych – to w większości wypadków (czyt. filmy, net), różnica będzie marginalna, tak więc nie opłaca się do wyżej wymienionych celów dokupywać RAMu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi