Skocz do zawartości
chudini85

Co Sądzicie O Tym Zestawie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to moj pierwszy post na forum! Mam nadzieje ze nie ostatni :)

W najblizszych dniach planuje kupic nowy sprzęcik! Skonfigurowałem cos takiego!

MOBO: Asus P5B Deluxe

PROCEK: INTEL C2D E6600

GRAFIKA: Galaxy GF7900GS 256MB (Zalman)

DYSK: Segate Baracuda 160GB

PAMIEC: OCZ TITANIUM 800MHz ewentualnie PATRIOT 800MHz LLK CL4 extreme performance choć nie ukrywam ze wolałbym kupić coś na MICRONACH D9 no ale z tym jest trudno niestety :( Tutaj max to 1100

ZASILACZ: Topower 430P7 lub enermax! Mysle o rozbudowie w przyszłosci no i o o/c dlatego jeżeli jest cos mocniejszego w granichac 300zł to prosze o propozycje! Musiałoby to wytrzymac o/c i karte pod dx10 (coś pokroju mniej więcej 8800gts/gtx)

OBUDOWE wybrałem Chieftec LBX wersja przedłuzona 540mm głębokości (ten sprzęt pewnie zmieści ale na pózniejszy czyli cos z dx10 tez powinno byc miejsce??) Tutaj też jestem otwarty na propozycje w granichac 300zł

NAgrywarka PIONEER, NEC lub BENQ

Prosze o opinie co do zestawu i ewentualne porady w zmianie niektórych komonentów!

POZDRAWIAM chudini85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk ja bym dołożył do 250GB 16MB Sata II aż tak droższy od 160GB nie jest :wink:

A dołożył może z pieniędzy zaoszczędzonych na kupnie palita zamiast Galaxy.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest z zapisem prostopadłym :) Baracuda 7200.10

Co do grafy to raczej zostane przy galaxy a to ze względu na możliwości o/c no i moge ją kupić za mniej niż 650 :P

A co z reszta zestawu?? Może być??

Jaki proponujećie zasilacz w granicach 300zł który w przyszłości uciągnie cos pokroju 8800gtx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta ok. Pewnosc co do D9 masz tylko w Crucialach i Team Xtreem obie pamieci sa nieoferowane na naszych rynkach, albo allegro, albo zakup za granica albo zapytaj uzytkownika "bazi" ktory siedzi w USA i sciaga ram na zamowienie. Moje Cruciale kupilem od niego.

Mimo, ze Nvidia zaleca do 8800GTXa zasilacz 450W ale z mocnymi liniami 12V rzedu 30A. To np na moim opakowaniu jest napisane, ze XFX zaleca 630W zasilacz minimum i 850W do SLI. Jezeli myslisz o dalszej rozbudowie to wydaje mi sie ze kwota 300PLN za zasilacz jest zbyt mala. Dobra 650W zaczyna sie od 500PLN, 600W o dziwo praktycznie w tej samej cenie.

Co do obudowy to o ile nie zapomne dam Ci linka jak bede w domu z lista obodow ktore pomieszcza 8800GTXa i ktore kategorycznie tego nie zrobia. 300PLN to malo na obudowe ktora ma pomiescic sprzet za kilka tysiecy PLN. Sam musialem wymieniac obudowe, bo karta jest kolosalna ma prawie 28cm (dlugosc samej plytki PCB) a w/g najnowszych danych wersje 80nm maja miec juz 30cm dlugosc. Przylóż sobie linijke przy obudowie i zobacz ile to jest.

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta ok. Pewnosc co do D9 masz tylko w Crucialach i Team Xtreem obie pamieci sa nieoferowane na naszych rynkach, albo allegro, albo zakup za granica albo zapytaj uzytkownika "bazi" ktory siedzi w USA i sciaga ram na zamowienie. Moje Cruciale kupilem od niego.

Mimo, ze Nvidia zaleca do 8800GTXa zasilacz 450W ale z mocnymi liniami 12V rzedu 30A. To np na moim opakowaniu jest napisane, ze XFX zaleca 630W zasilacz minimum i 850W do SLI. Jezeli myslisz o dalszej rozbudowie to wydaje mi sie ze kwota 300PLN za zasilacz jest zbyt mala. Dobra 650W zaczyna sie od 500PLN, 600W o dziwo praktycznie w tej samej cenie.

Co do obudowy to o ile nie zapomne dam Ci linka jak bede w domu z lista obodow ktore pomieszcza 8800GTXa i ktore kategorycznie tego nie zrobia. 300PLN to malo na obudowe ktora ma pomiescic sprzet za kilka tysiecy PLN. Sam musialem wymieniac obudowe, bo karta jest kolosalna ma prawie 28cm (dlugosc samej plytki PCB) a w/g najnowszych danych wersje 80nm maja miec juz 30cm dlugosc. Przylóż sobie linijke przy obudowie i zobacz ile to jest.

No cóż :) Niestety na razie na Cruciale za prawie 1400 mnie nie stac choc byłyby najlepsze do tego zestawu! Wiem że mozna go troche okroic np. E6300 i np. Abit AB9 pro ale chciałbym mieć dobrą podstawe do późniejszych modernizacji! Dlatego chyba narazie zdecyduje sie na OCZ Titanium!

Wszystko wina okrojonego budżetu :)

Obudowa ma wymiary 540mm x 205mm x 540mm! Wydaje mi sie ze powinna zmieścic 8800gtx!

Na zasilacz 500 zł tez nie mam w tej chwili dlatego zostawie ten który podałem a jak juz przyjdzie czas na modernizacje to zmienie na mocniejszy!! Coś za coś :)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż :) Niestety na razie na Cruciale za prawie 1400 mnie nie stac choc byłyby najlepsze do tego zestawu! Wiem że mozna go troche okroic np. E6300 i np. Abit AB9 pro ale chciałbym mieć dobrą podstawe do późniejszych modernizacji! Dlatego chyba narazie zdecyduje sie na OCZ Titanium!

Wszystko wina okrojonego budżetu :)

Obudowa ma wymiary 540mm x 205mm x 540mm! Wydaje mi sie ze powinna zmieścic 8800gtx!

Na zasilacz 500 zł tez nie mam w tej chwili dlatego zostawie ten który podałem a jak juz przyjdzie czas na modernizacje to zmienie na mocniejszy!! Coś za coś :)

POZDRO

Bazi Ci sciagnie z USA te pamieci za 200-300PLN taniej. Sprawdze Ci ta obudowe i Ci dam znac dzisiaj kolo 20:00, poza tym zasilacz 430W w/g mnie bedzie duzo za maly dla 8800GTXa i E6600. Poza tym 430W zasilacza w/g tego co widze, maja tylko 2 linie 12V i to z maksymalna obciazalnoscia max 26A. To malo jak na 8800GTXa zaleca sie min. 28A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazi Ci sciagnie z USA te pamieci za 200-300PLN taniej. Sprawdze Ci ta obudowe i Ci dam znac dzisiaj kolo 20:00, poza tym zasilacz 430W w/g mnie bedzie duzo za maly dla 8800GTXa i E6600. Poza tym 430W zasilacza w/g tego co widze, maja tylko 2 linie 12V i to z maksymalna obciazalnoscia max 26A. To malo jak na 8800GTXa zaleca sie min. 28A.

Zgłosze sie do Bazi i zorientuje jak z tymi Crucialami :)

430W wiem ze nie wystarczy dlatego jak bede zmieniał karte na 8800gtx albo cos w tym stylu to zasilacz tez zmienie :P narazie nie stac mnie na drozszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłosze sie do Bazi i zorientuje jak z tymi Crucialami :)

430W wiem ze nie wystarczy dlatego jak bede zmieniał karte na 8800gtx albo cos w tym stylu to zasilacz tez zmienie :P narazie nie stac mnie na drozszy :D

Nie ma tej obudowy w ogole w spisie, ale spojrz na linka :

http://maximumpc.com/forums/viewtopic.php?...22a01ed57a2c2fb

Jak kupisz 8800GTXa za przeszlo 2000PLN to i na zasilke za 500PLN Cie bedzie stac ;)

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz 8800GTXa za przeszlo 2000PLN to i na zasilke za 500PLN Cie bedzie stac ;)

No mam nadzieje ze jak bede zmieniał grafike to ona juz nie bedzie tak droga :P:P:P:P:P:P a co do zasiłki to tak jak napisałem jak zmienie grafike to i zasiłke :D narazie zadowole sie 430W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam nadzieje ze jak bede zmieniał grafike to ona juz nie bedzie tak droga :P:P:P:P:P:P a co do zasiłki to tak jak napisałem jak zmienie grafike to i zasiłke :D narazie zadowole sie 430W

Sadze, ze przynajmniej przez rok to niewiele stanieje... To tak z doswiadczenia z kartami za przeszlo 2000PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze, ze przynajmniej przez rok to niewiele stanieje... To tak z doswiadczenia z kartami za przeszlo 2000PLN.

Kto wie jak ATI da po łapach to nie będzie innego wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak ruszy sie rynek i jak wyjdzie troche wiecej stuffu obsługującego dx10 :) Moze bedzie taniej :)

I tak wczesnij jak za 1,5 roku nie zmienie grafiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak ruszy sie rynek i jak wyjdzie troche wiecej stuffu obsługującego dx10 :) Moze bedzie taniej :)

I tak wczesnij jak za 1,5 roku nie zmienie grafiki :)

To spadnie z 2300PLN na jakies 1700PLN ;) ale wtedy 8800GTX czy R600 nie bedzie juz gora i przestanie sie oplacac je kupowac (chyba ze uzywki z allegro za 1000), 9800GTX R700 zajma ich miejsce ;)

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi