Des666 Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Wlasnie wrzucilem nowy (nie taki nowy ;) bios do plyty GIGABYTE 8IGX. Wczesniej bylo F5 teraz jest F6 Nadal co prawda plyta wykrywa DDR 333 jako DDR266 (oficjalnie nie obsluguje 333, ale myslalem ze moze nowy bios cos zaradzi :) ale nie o to tu chodzi - po pierwsze - podkrecilem procka 1,8a na 2,3Ghz i DDR@340 (FSB 128) Wczesniej tez mialem tak ustawione a nawet wyzej i chodzilo OK. Teraz tez chodzi OK, a nawet LEPIEJ. Po pierwsze puscilem test w 3DMarku - wyszlo mi 11,516 punktow. Wczesniej maksymalny wynik to bylo 11,320 punktow. Po drugie i najwazniejsze - w spoczynku karta ma wedlug softwareowego EasyTune4 GIGABYTE'a tylko 42stopnie !!! (wyniki zawsze zgadzaly sie temperaturowe z BIOSEM). Zaznaczam ze wczesniej MINIMALNA temperatura to bylo 47-48 stopni i to na taktowaniu procesora 2,25 ! Przy 2,40 juz bylo kolo 50-52 stopnie (standardowe chlodzenie). Jeszcze nie sprawdzalem ile bedzie w STRESIE po kilku testach 3DMarka, ale teoretycznie nie powinno przekroczyc 50 stopni !! Czy to jest mozliwe, zeby od zmiany biosu tak sie zmienilo? A moze po prostu nowy bios zle odczytuje temperature ? (mozliwe to?) Sam teraz nie wiem co o tym sadzic. Czy to oznacza ze moge bardziej podkrecic procka? ;) Acha - jedna nieciekawa sprawa - po sflashowaniu biosiu przy restarcie systemu mam komunikat alarmowy w stylu BIOS WIDE RANGE ERROR czy cos takiego. Wszystko dziala bez zarzutu, ale to pikanie i blad wystepuje przy starcie kompa... Co z tym zrobic? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 ameryki nie odkryles ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Ta wypowiedz byla niezwykle bogata w tresc i informacje. Ja nie mialemz amiaru odkrywac ameryki - tylko pytam sie czy to mozliwe? Bios tak optymalizuje temperature? Moge wyzej krecic? Bledy pomiarow? Co jest grane? :) Cieszyc sie czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErvineX Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Lepiej się cieszyć, śmiech to zdrowie, a bym zapomniał: Pij mleko będziesz wielki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 chodzi o to ze w tych mobo zawsze jakies przekrety z temp. A ze wgrales nowy bios to teraz masz te temp odczytywane odpowiednio :D A co do 3dmarka - jest to mozliwe :D moglo zwiekszyc stabilnosc przez co wydajnosc pociagnelo :D SPoko kolo, BIOS czyni cuda, zawsze waidonmo, i musisz saie tylko cieszyc!! :D pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 A co z tym bledem? Przy kazdym restarcie kompa mi 'PIKA'... olac sprawe? Czy nic sie nie stanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Dziwna sprawa - wlasnie zauwazylem ze temparatura procesora wynosi 59 stopni i plyta zaczyna juz 'pikac' i sie buntowac najwidoczniej... Wczesniej bylo 43-47 stopni. Zaznaczam ze procesor nie jest aktualnie obciazony i wlasciwie powinien byc chlodny... co jest grane??? Jakies pomysly? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 A wiesz jakie miałeś napięcie na procu przed zmianą biosu????? moze c isie zwiekszylo i teraz kape masz 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Caly czas jest standardowe napiecie... 1,5V Ale odkrylem obudowe i znowu mam temperature 43-44 stopnie i w stresie kolo 50 stopni... dziwna sprawa.. troche odtaktowalem procka (do 2,25Ghz), ale pewnie teraz jakbym podkrecil, znowu byloby OK... dziwna sprawa bardzo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...