Skocz do zawartości
wrzetelny

Czy Windows Może Być Legalnie Zainstalowany Na Więcej Niż Jednym Kompie?

Rekomendowane odpowiedzi

Pyt jak u góry. Czy jak mam oryginalnego Windowsa moge go zainstalować również jako oryginał na Laptopie? Czy wtedy bedzie to już pirat? Gdzieś słyszałem kiedyś że można na więcej niż jednej stacji go instalować ale nie wiem czy to prawda. A nie uśmiecha mi się wydawać kasy na nowego... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG, ktory to juz raz z ta licencja :damage_wall:

bez naklejki jestes piratem, jak kolega nie moze odkleic starej to zamow sobie z MS nowa

Sorka przykleiłem się.

Windę dostałem właśnie wczoraj i temat mnie zainteresował

Muszę napisać do MS i poprosić o nową tak. ?

Czym to motywować lub jak to tapisać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka przykleiłem się.

Windę dostałem właśnie wczoraj i temat mnie zainteresował

Czym to motywować lub jak to tapisać ?

osobiscie stickera nie zamawialem, ale kolega cos takiego robil i normalnie powiedzial, ze po prostu zmienil obudowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poproś też o 2 dla mnie i 4 dla chłopaków :lol:

osobiscie stickera nie zamawialem, ale kolega cos takiego robil i normalnie powiedzial, ze po prostu zmienil obudowe

to chyba zależy jakiego masz windowsa, czy OEM czy BOX. Z tego co wiem BOXowych się nie przykleja nigdzie, natomiast OEMowe (chyba) musza być przyklejone na sprzęt... Ale to trochę dziwne... Jakbym sobie przykleił na zaślepkę od FDD to mógłbym se przekładać tą zaślepkę do innych obudów i problem przenośności obudowy z głowy :D

Nie boje się nikogo, tylko chciałem mieć od 10lat wreszcie oryginalnego windowsa

też bym tak chciał :)... i zastanawiam się czy kupno OEMa to aż tak głupi pomysł.... W końcu nawet gdybym zmieniał komputer 3x i kupował nową licencję za każdym razem to i tak wychodzę do przodu bo BOX kosztuje prawie 3x więcej.

I jak to jest ze sprzedażą OEMa, jeśli komuś sprzedam kompa z OEMem to on nadal jest legalny i czy tamta osoba musi go jakoś aktywować, rejestrować czy coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nic nie kumam co mam zrobic

czego nie rozumiesz?

gdzies na forum jest temat typa co napisal do ms, ze zmienia blachy i chce nowa naklejke i mu ja przyslali (chyba, bo do konca nie sledzilem) :D

oczywiście, że tak jest, można zamawiać naklejki z MS

co w tym śmiesznego?

to chyba zależy jakiego masz windowsa, czy OEM czy BOX. Z tego co wiem BOXowych się nie przykleja nigdzie, natomiast OEMowe (chyba) musza być przyklejone na sprzęt... Ale to trochę dziwne... Jakbym sobie przykleił na zaślepkę od FDD to mógłbym se przekładać tą zaślepkę do innych obudów i problem przenośności obudowy z głowy :D

na czoło sobie naklej lepiej

obudowa nie jest częścią o której mowa jest w licencji, można sobie ją wymieniać bez problemów, a skoro MS wymyślił naklejki to jest ich problem, żeby dosyłać nowe przy zmianie budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na czoło sobie naklej lepiej

obudowa nie jest częścią o której mowa jest w licencji, można sobie ją wymieniać bez problemów, a skoro MS wymyślił naklejki to jest ich problem, żeby dosyłać nowe przy zmianie budy

kucyk, brykaj ostrożnie bo se nóżki połamiesz :). Napisałem na naklejce na obudowie bo jakiś typ kilka topiców wcześniej miał taki właśnie problem... Kupując komputer z windowsem w wersji OEM często gęsto dostajesz naklejkę na obudowę... Czy wtedy wymiana obudowy w myśli poniższej definicji jest tak oczywista i banalna to bym nie powiedział...

Termin „całkowicie zmontowany system komputerowy” oznacza system komputerowy składający się przynajmniej z procesora, płyty głównej, dysku twardego, zasilacza i obudowy.

to żeby była jasność co bill rozumie pod pojęciem komputera.... Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi