Skocz do zawartości
Marq

Barakudy IV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie a pro po Barakud IV, ponieważ mam Barakude IV 80GB, pierwsza mi padła półtora misiąca temu po półrocznym użwyaniu , po ponad tygodniu dostałem nową z serwisu , aktualnie mam juz na niej badsektory i zaczyna mnie wpieniac ten dysk bo juz mi partycja zdążyła wyleciec i cuda się dzieją z tym dyskiem. Powidzcie mi czy mam wrazenie czy Barakudy IV należą do bardziej awaryjnych dysków (mój kumpel ma trzecia 40 a drugi kumpel skozystał z okazji i po awari barakudy 80 zamienił ją na Maxtora). I wiecie może czy cos sie zmieniło z Barakudami V?

Pozdrawiam

Marq

www.marqu.prv.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie b IV sa ok ;-) . Napisz jakie miales temperatury , jakie masz napiecia, waachania napiec, jaki firmware dysku, (byla jedna partia bIV zrabana u kumpla w firmie padlo 10/10 wymienili na 10 >nowych< i ok smigaja) Ogolnie bylo juz bardzo duzo pisane o BIV i mysle ze opcja szukaj byla by wskazana . btw u mnie 60gb lata od ponad roku w trybie 24/7 temp srednia 34C , 40gb ponad pol roku 24/7 temp tez 34C. to tyle z naciskiem na opcje szukaj ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa z tymi Barracudami... Nie wiem jak to się ma procentowo, ale ilościowo to sporo jest padniętych tych dysków... Mojemu bratu padła, mojemu ojcu też... Ja miałem kilka Barracud i mi NIGDY nic nie padło... Mam w sumie jakiegoś farta do sprzętu :)

Może dlatego, że Barracuda jest najpopularniejszym dyskiem (tak mi się przynajmniej wydaje) to Seagate poszło na ilość, a nie jakość i sporo jest padających dysków... Jak ludzie przestaną kupować te dyski to może znów poprawi się ich jakość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he ale jest sporo złych opini na temat Barracud ale macie racje to pewnie dlatego ze sporo ludu ma te dyski ... ja sie katuje na małym , głośnym i brzydkim samsungu 20gb :? .. w kazdym razie wolalbym miec barracude :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem b4 po 4 kolejnych IBM 40 (padnietych , czas uzywania nie przekroczyl 24 h) i myslalem ze wreszcie bedzie ok a tu padaka. po 12 h roboczych dysk nie odpalil i koniec . fsb nie krecone temp w okolicach 30 stopni z coolerem . po sprawie zauwazylem z po potrzasnieciu dysku mozna bylo uslyszec "luzne rzeczy" w srodku. moze ktos wie czy to moze usterka mechaniczna z mojej winy (uderzenie) ? za RE: serdeczne thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wg mnie to masz jakies max tre3fne serie. Ja mam moja 6miechow i jeszcze nigdy zadnego problemiku, zero badow i jest cichutka. ma 5 partycji i jeszcze nigdy sie zadna nie wysypala. Ogolnie wg mnie najlepsze dyski, oprocz tego kumpel ma identyczna jak ja i tez zero jakichkolwiek problemikow wiec luzik. Brat tez ma tylko 40GB i rowniez looz. Bialy za to ma jakas super stara barakude jeszcze jakas max mala nie wiem wogule chybaa z tych pierwszych sierii I albo II i do dzis cicha i badow zero i SZYBKA!! Wiec ja ubustwiam baraludy i nigdy w zyvciu na nic innego nie zamienie. V jest tak super jak IV tyle ze wydajniejsza. POLECAM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jESLI BEDZIESZ MIAL MOZLIWOSC TO WYMIEN NA MAXTORA - NIE MA PROBLEMO 

ps.mam kumpla ktory ma 370mb o juz okolo 8 lat chodzi bez zadnych badsectorów!

Mam jeszcze 7-8 letniego Caviara 540MB zero badów, jak na tamte czasy chodzi jak marzenie.

Przez jakiś czas używałem Barracud ATA II, ale po padzie zasilacza poszly sie je@#$*!. Przed tym chodziły bez zarzutu, no moze byly trochę głóśne.

Teraz mam WD Caviara 40GB 8MB cache jest bardzo wydajny, znacznie cichszy od BII. W serwisie chcieli wymienić BII na BIV ale wolałem Caviara. W końcu większy cache robi swoje, dysk mniej chrupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też kiedyś barracuda 40GB dała ciała. Wymienili na gwarancji na 60 GB dopłaciłem troszkę. :D

Winnna była temperatura :?

Teraz mam wentyl który na nią dmucha. I jest git :!:

Solidne chłodzenie to podstawa dla dysków od 7200 wzwyż.

Ciekawe jak bardzo grzeje się WD Raptor SATA 10K rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze wlasnie problem tkwi tak jak mowia - w ch;odzeniu. z tego co wiemy one sie ladnie grzeja. Ja mam wentyl - spoczko dzilaa. Ci co nie mieli - tem 50*C i dupka. Wiec moze postarajcie sie o wentylek za 25zl i luzik, baraki beda cichutkie max, wydajne max, i bezawaryjne max :D takie moje zdanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez cos 'lata' w tym dysku w srodku - kupilem nowke - jak nim ruszalem to cos sie tam 'przewalalo' - dziwny odglos... ale odpalilem i od miesiaca wszystko dziala... Pytanie tylko czy bedzie dzialac? Moze to ze cos tam latalo to jest jakis blad, uszkodzenie fizyczne i dysk przestanie niebawem dzialac? A moze to standard w tych dyskach?

Mam nadzieje ze nie padnie - wczesniej mialem 2x IBM 40GB - w ciagu roku te 2 dyski paldly w sumie 3x - sprzedalem je - nigdy wiecej IBMa.. kupilem Barracude 80GB - jak znowu sie cos spieprzy to sie zalamie..

Dodam ze jest chlodzona 2 wentylatorami wpedzajacymi powietrze do wnetrza obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a moja poszla do servisu 2 tydnie temu (hmm...juz czas odebrac :twisted: ) sprawowoala sie bardzo dobrze na starej zasilce, i starej plycie (asus a7v i atlhon 1333). Pracowala bez problemu na napieciach 4.5, 4.4 - bo takie mialem. Podlaczylem ja do nowego sprzetu....godzina? i bad`y ,padla...co? dlaczego? Nicc niewiadomo...pare godzin potem nie mozna bylo juz nawet na niej utworzyc. A szkoda.... :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nastrajaja mnie optymistycznie takie informacje... czas zaczac robic regularne backupy... kurde, a myslalem ze seagate robi porzadne dyski...

To moze zna ktos naprawde porzadne NIEPADAJACE dyski, ktore wytrzymuja nieustanna prace 24h na dobe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim zdaniem masz <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy zasilacz, ktory zle podaje napiecia , szczegolnie wazne sa 5 V i 12 V . Jak mozesz to podaj odczyty z tych napiec . I jeszcze jedno wazne zeby dysk nie dzialal na wiekszej temperaturze niz 48 stopni dlugo .

Pozatym te pisanie o trefnych seriach itd. to mnie smieszy :) . Czesto uszkodzenia plyt glownych , dyskow powstaja z winy innego podzespolu , badz samego uzytkownika . Jak masz bady to wyraznie widac ,ze masz albo jebniety kontroler , albo napiecia skacza badz odbiegaja od normy czego Barracudy nie lubia .

Moze masz za wysokie taktopwanie PCI itd .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odczytac te napiecia 5V i 12V?

W biosie, w jakimś programie do monitorowania płyty, w Sandrze lub w innych programach do monitorowania napięć i temperatur, tego jest pełno na serwerach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybyście mieli maxtora albo WD to nie musielibyście sie przejmować temperaturą, poza tym nie wiem co wy wszyscy widzicie w tych barakudach, osobiście wybrałbym zamiast barakudy nawet samsunga 7200

Jest super cicha, miałem Maxtora 60 GB ATA133 7200 obr, nie pamiętam dokładnie oznaczenia, ale chodził głośno jak "traktor".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybyście mieli maxtora albo WD to nie musielibyście sie przejmować temperaturą, poza tym nie wiem co wy wszyscy widzicie w tych barakudach, osobiście wybrałbym zamiast barakudy nawet samsunga 7200

Widzisz Caviary jak i Maxtory maja podobne temperatury , jak ktos nie umnie dysku zamontowac , ani w budzie wentylacji zrobic to zawsze bedzie duzo ( pozatym pracowalalem na Maxtorach co 50 stopni lekko wyciagaly).

Ja osobiscie mam BIV i 30 stopni wiec mysle ze nie masz racji .

Wracajac do kolegi co ma problemy , to zainstaluj ten program to odrazu odczytasz dane ze smarta .

http://www.almico.com/speedfan.php.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...