Skocz do zawartości
Marq

Barakudy IV

Rekomendowane odpowiedzi

ale jest szybszy, mniej sie grzeje i nie pada co drugi

Ja mam BIV 40GB i wydajność hmm jest wystarczająca przynajmniej dla mnie (a montaż video, którym się zajmuje od czasu do czasu, wymaga sporej wydajności od dysku twardego), a temperatury są w normie.

Z tego co napisałeś wynika, że co drugi dysk firmy Seagate pada. Możesz powiedzieć skąd masz takie dokładne wyniki? :wink: Rozumiem każdy chwali swoje :) , ale bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam BIV 40GB i wydajność hmm jest wystarczająca przynajmniej dla mnie (a montaż video, którym się zajmuje od czasu do czasu, wymaga sporej wydajności od dysku twardego), a temperatury są w normie.

Z tego co napisałeś wynika, że co drugi dysk firmy Seagate pada. Możesz powiedzieć skąd masz takie dokładne wyniki? :wink: Rozumiem każdy chwali swoje :) , ale bez przesady.

moge powiedzieć, ale nie chce cie wyręczać, proponuje użycie opcji SZUKAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge powiedzieć, ale nie chce cie wyręczać, proponuje użycie opcji SZUKAJ

Dzięki za dobrą rade :) . Sporo tego, ale jak narazie nie natrafiłem na badania statystyczne, z których by wynikało, że co drugi dysk firmy Seagate pada :wink: , ale się nie poddaje i szukam dalej :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam B IV od 1.5 roku i jakos mi nic nie pada (nie wyjmuje jej z kompa)

dysk jest chodzony zeby sie nie przegrzal temp max 40 C

do przenoszenia mam 8 GB segate (kilka razy do szkoly w plecaku idze i sie jeszcze nie zepsol :D )

a zreszta jak sie nie umie obchodzic z dyskami to podaja

a teksty w stylu te dyski lubia padac to sie slyszy od 10 lat :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem przejscia z B IV.

Niby wszystko było ok ale przy kopiowaniu plików np. filmu

z BIV na BIV czy inny szybki dysk na dobrej plycie ,transfer spadal po kilku skopiowanych procentach z 20Mb/s do chwilami 1-2MB/s

i tak juz zostawal praktycznie do konca kopiowania pliku.

ch... mnie strzelał jasny bo wszystko trwalo niesamowice dlugo.

Teraz ma WD80 i ten dopiero zasuwa jak trzeba.nie ma zadnych zwolnien jak zacznie tak konczy. MIÓD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za liczne komentarze , w odpowiedzi na wasze uwagi

Temperatura dysku aktualnie wynosi 41 stopni jednak srednia temperatura dysku wacha sie pomiedzy 40-44 stopniami , co do napieć na płycie to 4.84-4.87V i 12.06-12.12V.

W seagete tools - mam juz drugi raz Error DST 0x12

co na podsumowaniu daje Status 07 - najprawdopodobniej chodzi o badsektory - na podsumowaniu mam napisane ze mam isc po nowy dysk do serwisu. W kazdym badz razie zastanawia mnie tak krotki czas w jakim sie pojawily badsektory i przyczyne ich powstawania bo na pewno nie bedzie to wina przenoszenia dysku bo nie byl przenoszony, a po drugie kiedys mialem samsunga 30Gb i z nim wszedzie wedrowalem i nie takie rzeczy przezyl. Aktualnie z braku nerwow postawilem system na dysku Fujitsu 10Gb i poki co jest wszystko oki tyle ze wolno :((( Jak macie wskazówki jak mogłbym przetestowac kontroler bylbym wdzieczny. Bo jak wymienie ten dysk to nie chcialbym isc do serwisu po trzeci

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nizsza temp. nie zaszkodzilaby... kurde jakis wentyl kup, a tego baraka wymien na nowego, bo mowie ci ze dyski jak najbardziej rulez. A z innej strony powiem ze mnie to dziwi - piszecie o jakis ciaglych problemikach kurde z barakmai, ze padly i wogule, ja mowie niezbite 5przykladow ze szero bledow, zadnego beda i kurde smigaja az milo. Moze zalezy opd regionu... ;) wszystkie ktore ja mam doczynienie to w lodzkim sa... :D Wiec kurde nie wiem. Ja i tak baraki ubustwiam i nigdy ich nie wymienie na "inne wynalazki" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie a pro po Barakud IV, ponieważ mam Barakude IV 80GB, pierwsza mi padła półtora misiąca temu po półrocznym użwyaniu , po ponad tygodniu dostałem nową z serwisu , aktualnie mam juz na niej badsektory i zaczyna mnie wpieniac ten dysk bo juz mi partycja zdążyła wyleciec i cuda się dzieją z tym dyskiem. Powidzcie mi czy mam wrazenie czy Barakudy IV należą do bardziej awaryjnych dysków (mój kumpel ma trzecia 40 a drugi kumpel skozystał z okazji i po awari barakudy 80 zamienił ją na Maxtora). I wiecie może czy cos sie zmieniło z Barakudami V?

Pozdrawiam

Marq 

www.marqu.prv.pl

to czemu mi ten sam dysk nie padl ?? :)

poprzednio moim podstawowym dyskiem byl Seagate Barracuda 2 30GB -grzeje sie dosyc znacznie i jest glosny i nic z nim sie nie dzialo.

Oprocz oczywiscie tego ze zdarza sie wadliwy produkt wsrod serii to jednak jak tu ktos kiedys pisal dyski padaja z powodu kiepskiej jakosci zasilacza, ktorego napiecia odbiegaja od normy.

OC tez na dyski dobrze nie wplywa a i dobrze miec chlodzenie na dysk.

A co do kiepskiej wydajnosci to warto pomyslec ze to moze byc bardziej wina plyty glownej, badz driverow niz samego dysku , ba nawet czasem glupiej tasmy do dyskow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam BIV 60GB 1.5 roku raz tylko wymienialem pol roku temu ale nic z dyskiem sie nie stalo mial jakies blady i wyzerowali partycje i dzialal, natomiast ten co dostalem nowszy to jest troszke glosniejszy :(

Stary mial powierzchnie gladka ten ma chropowata, nie wiem czy ma to jakis wplywJa mam BIV 60GB 1.5 roku raz tylko wymienialem pol roku temu ale nic z dyskiem sie nie stalo mial jakies blady i wyzerowali partycje i dzialal, natomiast ten co dostalem nowszy to jest troszke glosniejszy :(

Stary mial powierzchnie gladka ten ma chropowata, nie wiem czy ma to jakis wplyw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałeś trafić na jakieś felerne serie ja mam swoją 60 od ponad 15 miesięcy i chodzi bez zarzutu, choć kolega zakupił niedawno 80 GB i mu padła tak jak tobie :roll:

Felerne serie ?

MAN!!! zajrzyj do mojego .cfg i przeczytaj co i ile goowna zajechalem ostatnio . teraz jade na b4 40GB od 3 tyg. i "PUKAC"!!!!! :D. nawiasem 4 dyski z rzedu. jak to mozesz mi wytlumaczyc ?

w sklepie mi shita wciskaja (na zyczonko opublikuje nazwe sklepu - BYTOM) , albo mam pecha?

grrrrr

ale sie zirytowalem !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...