Skocz do zawartości
djsilence

Nowy Komp I Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy komp.

Sempron 3400 s754

Gigabyte GA-k8ne nForce 4-4x pci-e

Crucial 2x512

GF 7600GT

400 zasilacz colorshit :/

Problem polega na tym, iż po podłączeniu do tego kompa nowych głośników

Logitech x530

post-110226-1169126739.jpg

głośniki strasznie buczą ! Ruszanie potencjometrem nic nie zmienia i generalnie cały czas jest bardzo głośno. Probowałem już podłączać SB LIVE!-a ale nadal tak samo.

Jeśli są odłączone od kompa, lecz włączone do prądu to nie buczą.

Jeśli podłączę je do kompa, ale nie włącze go go do prądu to nie buczą.

W momencie gdy tylko puszczę prąd do komputera (ale nie włącze go) to już buczą.

Próbowałem podłączać pod różne gniazdka w domu. Efekt był taki, że jeśli były na osobnych pętlach, to troszkę mniej buczały.

1. czy filtr przeciwprzepięciowy rozwiąże problem?

2. czy to wina głośników/nieekranowanych kabli itp?

3. czy to wina płyty?

4. HELP

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tak mam, ale w jednym tylko gniazdku w domu (jest ono ostatnie w szeregu, na poprzednim jest dobrze). Tylko jak włączę zasilacz z tyłu to zaczyna buczeć w głośnikach, zauważyłem też, że dioda na włączniku listwy zasilającej dziwnie tak jakby delikatnie sobie miga, nawet jak kabel zasilający od kompa nie jest podłączony. Jak bezpośrednio podłączę kompa do ginazdka to to samo - buczy. Pod innym gniazdkiem działa bez zarzutu. Gniazdo nówka, wszystko ładnie założone, przykręcone. Sprzęt mam całkiem inny - wzmacniacz Pioneer SX 350RDS + kolumny Tonsil. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak.

Edytowane przez ziomalek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy obudowa kompa a gosnikami wystepuje tzw. przydźwięk sieciowy ( buczenie na 50 Hz ). Zmiana zasilacza i podlaczenie kompa do gniazdka z przewodem zerowym ( gniazdko z bolcem ) rozwiaze problem. Nalezy tez brac pod uwage wadliwy zasilacz w zestawie glosnikowym, jesli tak bedzie jest to podstawa do reklamacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny problem.

Płyta to ten nieszczęsny Gigabyte k8ne na nforce4. Chipset nie ma wenta, a i tak zasłania go grafika. Jedyny heatpipowy cooler jaki wyszedł (Thermalright RH-05) do niego ponoć nie pasuje.

Chipset ma 69 stopni i często się komp wyłączał sam - oczywiście.

Puszczony jest nawiew na niego z 8cm wiatraka z bardzo bliska, ale różnicy temperatur nie ma, choć komp juz się nie wyłącza.

Ma ktoś tę płytę i rozwiązał ten problem ?

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś tę płytę i rozwiązał ten problem ?

Ja zakupiłem radiator Zalman ZM-NB47J na chipset... Trzeba go trochę wyciąć albo powyginać żeberka żeby się grafika zmieściła... :) Podobno ten radiator + nawiew dają rade... Zaraz zaczynam montaż to się okaże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ta plytke i przez okolo 2 miechy mialem zalozony wentyl 7x7, ale jak pozniej gdzies przeczytalem ze ten chipset moze pracowac nawet przy 90 C (o ile dobrze pamietam) to wentylator zdjalem , zostal tylko radiator z ktorego zdrapalem oryginalna kamienna substancje - czyli ta `niby` paste termo i nalozylem Ceramique , radiator jest goracy ale komp dziala stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi