Skocz do zawartości
highflyer

Odświeżanie A Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam juserow szanownych :] Mam taki maly problem z XP i obrazem na Compaq'u V710. Otoz gdy odswiezanie ekranu jest ustawione na 85Hz to obraz na dole i na srodku jest delikatnie zamazany. Szczegolnie jest to widoczne na textach, gafika jakos tego nie uwidacznia. Gdy przestawie odswiezanie na 75Hz problemu nie ma, obraz jest wyrazny, z tym ze dla mnie jest to niewygodne dla oczu :P. Dodam, ze na Win98 tego problemu nie bylo nigdy. Nie pomaga takze instalacja sterownikow do monitora dla XP :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam juserow szanownych :] Mam taki maly problem z XP i obrazem na Compaq'u V710. Otoz gdy odswiezanie ekranu jest ustawione na 85Hz to obraz na dole i na srodku jest delikatnie zamazany. Szczegolnie jest to widoczne na textach, gafika jakos tego nie uwidacznia. Gdy przestawie odswiezanie na 75Hz problemu nie ma, obraz jest wyrazny, z tym ze dla mnie jest to niewygodne dla oczu :P. Dodam, ze na Win98 tego problemu nie bylo nigdy. Nie pomaga takze instalacja sterownikow do monitora dla XP :/

A może na win 98 nawet jak ustawiłeś 85Hz to i tak było podawane na monitor 75 ( sprawdzałeś w OSD? ).

Generalnie na CRT im wyższa częstotliwość odśw (szczególnie kiedy jesteśmy bliżej granicy możliwości ) tym bardziej rozmazany obraz - karta graficzna nie jest tu też bez winy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85Hz pewne jak w banku, nawet na OSD. Zawsze gdy zachodzila potrzeba ustawialem monitor pod ustawiena karty gfx i ostatecznie wychodzilo ze dla wszelkich trybow rozdzialki itd mialem aktywne ustawienia uzytkownika na monitorze. Swoja droga mam jeszcze Rive TNT 2 :], co nie zmienia faktu ze nawet na 100Hz na probe i na Win98 obraz byl mimo wszystko wyrazny :P

e: Zmienilem karte na radka 9000Pro i nadal wystepuje to samo zjawisko. To jest conajmniej meczace dla oczu :/

Edytowane przez highflyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi