DriverMSG Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Od wymiany płyty gł i procka miałem gorąco w nogi od komputera. Postanowiłem więc coś z tym zrobić . No i : Młotek , przecinak i wiertarka udarowa poszli do pracy. Wykułem dziurę w ścianie 10 x 15 cm przykręciłem do ściany obudowę filtra powietrza z samochodu , do tego kawałek elastycznej rury perforowanej w stronę mojego piecyka i temperatura procka spadła do 14 stopni . Dodam że nie jest to ściana zewnętrzna budynku. Za ścianą jest zimny korytaż . W kompie wstawiłem dodatkowy wentylator który wciąga zimne powietrze u dołu i drugi który wyrzuca ciepłe w górnej części komputera, Dzięki temu mam schłodzone twarde dyski , pamiątki i SilentPipe na grafice. Głośno nie jest bo wentylator na procku bez obciążenia wyłącza się całkiem. Aż się zdziwiłem jak mi everest nie pokazał prędkości wentyla na procku :D Co do wilgotności - na szczęście nic się nie dzieje. Sprawdzam co jakiś czas wnętrzności kompa i nie zauważyłem nic co mogłoby świadczyć o obecności wilgoci . Patent się sprawdza jak narazie w stu procentach. Co o tym myślicie - macie jakieś uwagi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 ...przestawisz kompa w inne miejsce a dziura zostanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Fotke pokaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 magnet słusznie prawi - dowody prosimy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 No,!! fotka, fotka jak to wygląda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Urzekła mnie Twoja historia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Jak znajde czas zrobie ładniejsze foty http://www.wrzuta.pl/katalog/kaqcAWPV12/ Musiałem zrezygnować z perforowanej rury bo była za miękka i miałem problem z jej stabilnym mocowaniem - szukam narazie zamiennika - a obecnie zastąpiłem ją zwykłym bristolem zwiniętym w rulon :) W moim przypadku nie martwie się o przestawienie komputera , ponieważ pomieszczenie w którym stoi wybudowałem specjalnie na komputer. Nie mam nawet możliwości przestawienia kompa bo wszystkie kable które wcześniej miałem w planie zamontować są już na stałe pod tynkiem i posadzką (kabel do telewizora , do wierzy stereo i sieć domowa LAN) Nawet biurko robiłem sam by idealnie pasowało . Edytowane 20 Stycznia 2007 przez DriverMSG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 estetyka dno, ale zdaje się że to nie ma ładnie wyglądać tylko działać niech działa więc ku chwale ojczyzny :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) estetyka dno, ale zdaje się że to nie ma ładnie wyglądać tylko działać niech działa więc ku chwale ojczyzny :-| No Raczej - wszystko w fazie produkcji - dlatego chcę znać wasze opinie i ewentualne pomysły Estetyka ?? :D Osobiście Nie jestem zwolennikiem ładnego - tylko funkcjonalnego. To jest jak z ubiorem - nosze to w czym mi wygodnie ,a nie to w czym się komuś podobam. A jak już wszystko dopnę na ostatni guzik , to może się zajmę kosmetyką . Narazie projekt w fazie testów , prób i modyfikacji - muszę znaleźć optymalne rozwiązania . W międzyczasie buduje sieć radiową więc jeszcze sporo do zrobienia. Poinformuje o wszelkich zmianach w tym projekcie. No i czekam na ewentualne pomysły i uwagi . Dzięki za wsparcie i Pozdro - dziś jadę na to zarobić :) Edytowane 20 Stycznia 2007 przez DriverMSG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Dziura w ścianie :| ...przestawisz kompa w inne miejsce a dziura zostanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Dziura w ścianie :| W moim przypadku nie martwie się o przestawienie komputera , ponieważ pomieszczenie w którym stoi wybudowałem specjalnie na komputer. Nie mam nawet możliwości przestawienia kompa bo wszystkie kable które wcześniej miałem w planie zamontować są już na stałe pod tynkiem i posadzką (kabel do telewizora , do wierzy stereo i sieć domowa LAN) Nawet biurko robiłem sam by idealnie pasowało . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Dla mnie to jest nic warte. :-| Ani ładu ani składu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Więcej napisałem tu : i tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 To jest jak z ubiorem - nosze to w czym mi wygodnie ,a nie to w czym się komuś podobam.i np naciągasz sobie skórę klamerkami do bielizny bo tak Ci wygodnie :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Cześć - dawno mnie tu nie było z przyczyn już teraz nie ważnych - mój projekt nadal działa i troszkę się zmieniło : Zbudowałem tunel wyciągający ciepłe powietrze . Zacząłem od otworu w suficie Troszkę się naśmieciło B-) Otwór widoczny niżej znajduje się w ściance (kanale) za którą przeprowadziłem wcześniej przewody elektryczne , Kanał ten prowadzi w dół w stronę komputera. Aby połączyć kanał wentylacyjny z wyciągiem w suficie zastosowałem prostokątne rynny maskujące (10cmx3cm -1mb 14zł) Pozostało tylko ładnie zaszpachlować i pomalować . Tu widoczna półka komputera i otwór w tunelu Projekt nie jest już nowy i wiele się zmieniło od pierwszego pomysłu Zmodyfikowałem obudowę , wstawiłem filtry w tunel , nawet miałem jakiś czas temu oświetlenie w obudowie , ale zrobiło się tam ciasno i je zdemontowałem - tu macie jeszcze kilka linków : Filmik 1 Filmik 2 Filmik 3 Filmik 4 Obecnie posiadam : Gigabyte GA-M57SLI-S4 AMD Athlon64 X2 5200+ 2700Mhz@3000Mhz Brisbane 2 moduły OCZ OCZ2SOE8001G - co daje łącznie 2GB RAM 800Mhz Galaxy 7900GS 1.2ns z 256MB Ram Tagan 430 U22 / 430W Dziś stoję przed kolejnym dylematem , a mianowicie mam zamiar zainwestować w sam komputer i zastanawiam się nad tym czy już wymieniać płytę gł , czy może jeszcze z rok , dwa pociągnąć na obecnej ? Inwestycja do 500 , max 600zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 To pytanie to już chyba do działu "podstawowe zagadnienia" -> http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnienia-f23.html A co do moda -> :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Najsmiesniejsze jest to ze taniej (robocizne tez licze) byloby dobre chlodzenie kupic, tym bardziej ze komp taki sobie i wcale ekstremalnie nie podkręcony, a estetyka dno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) O - widzę, że cokoły też sam kładłeś :wink: Było, niestety o niebo lepiej zorbione: http://forum.purepc.pl/Modyfikacje-f15/Eli...uter+do+piwnicy http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,9030.0.html Wyciąg do pc Oo - po co ? Edytowane 28 Września 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 O - widzę, że cokoły też sam kładłeś :wink: Było, niestety o niebo lepiej zorbione: http://forum.purepc.pl/Modyfikacje-f15/Eli...uter+do+piwnicy http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,9030.0.html Wyciąg do pc Oo - po co ? A po to bym nie miał gorąco w pokoju - niestety pomieszczenie nie ma okien , więc po kilku godzinach pracy komputera w pomieszczeniu było ponad 30stopni . od tamtego jednak czasu wiele się zmieniło i wygląda to obecnie zupełnie inaczej . Jak będę w domu to może fotki zrobię . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Na 100W żarówkę też robisz wyciąg ? Więcej ciepła emitujesz samemu i w tym upatrywał bym przyczynę tej duchoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Nie no kolego teraz to już poszedłeś ostro. To wyższy stopień moddingu. Moddujesz dom pod kątem kompa, a nie odwrotnie. Coś jak: "lepiej poszerzyć drzwi bo jestem za gruby niż schudnąć". Ale walcz, walcz. Do odważnych świat należy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 drzwi łatwiej poszerzyć... ;) i nie 100W żarówkę, a co najmniej 200W. Posiedź sobie 5h przy takiej lampie to zobaczysz że zrobi Ci się ciepło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Jedni wstawiają niesamowite ilości światełek do komputera , inni chłodzenie wodne , jeszcze inni masę wentylatorów , a ja przerabiam pomieszczenie by komputer miał jak najlepsze warunki , oraz by mi pracowało się wygodnie - rozumiem waszą krytykę - każdy ma swoje zdanie , jednak wcale wasze posty nie pomagają mi rozwinąć projektu - więc proszę pisać bardziej uzasadnione treści w swoich wypowiedziach . A tak przy okazji - dziękuję tym którzy podsunęli mi kilka ciekawych rozwiązań . W planie przyszłorocznym mam zamiar zaadoptować poddasze i tam zrobię specjalne pomieszczenie na komputer - myślę że projekt AirDrift 2 będzie wykonany bardziej profesjonalnie od prototypu :-D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 załóż wc i puść 2 gustowne wężyki za ścianę bo teraz to wygląda ciut mało wygodnie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Pytanie brzmi czy aby komp na pewno ma lepiej, bo w tym wyciagu to pewnie i kurz, i wilgoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarquini Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 ciekawy i niecodzienny pomysl :) ja na twoim miejscu bym sprzedal tego kompa i poprostu kupil laptopa - mniej sie grzeje niz zwykly pc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 że trabant pali mniej niż porsze to nie jest argument żeby kupować trabanta :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...