Skocz do zawartości
DriverMSG

Tanio I Skutecznie

Rekomendowane odpowiedzi

Od wymiany płyty gł i procka miałem gorąco w nogi od komputera. Postanowiłem więc coś z tym zrobić . No i : Młotek , przecinak i wiertarka udarowa poszli do pracy. Wykułem dziurę w ścianie 10 x 15 cm przykręciłem do ściany obudowę filtra powietrza z samochodu , do tego kawałek elastycznej rury perforowanej w stronę mojego piecyka i temperatura procka spadła do 14 stopni .

Dodam że nie jest to ściana zewnętrzna budynku. Za ścianą jest zimny korytaż .

W kompie wstawiłem dodatkowy wentylator który wciąga zimne powietrze u dołu i drugi który wyrzuca ciepłe w górnej części komputera, Dzięki temu mam schłodzone twarde dyski , pamiątki i SilentPipe na grafice.

Głośno nie jest bo wentylator na procku bez obciążenia wyłącza się całkiem.

Aż się zdziwiłem jak mi everest nie pokazał prędkości wentyla na procku :D

Co do wilgotności - na szczęście nic się nie dzieje. Sprawdzam co jakiś czas wnętrzności kompa i nie zauważyłem nic co mogłoby świadczyć o obecności wilgoci .

Patent się sprawdza jak narazie w stu procentach.

Co o tym myślicie - macie jakieś uwagi ?

post-138173-1169137236_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajde czas zrobie ładniejsze foty

http://www.wrzuta.pl/katalog/kaqcAWPV12/

Musiałem zrezygnować z perforowanej rury bo była za miękka i miałem problem z jej stabilnym mocowaniem - szukam narazie zamiennika - a obecnie zastąpiłem ją zwykłym bristolem zwiniętym w rulon :)

W moim przypadku nie martwie się o przestawienie komputera , ponieważ pomieszczenie w którym stoi wybudowałem specjalnie na komputer.

Nie mam nawet możliwości przestawienia kompa bo wszystkie kable które wcześniej miałem w planie zamontować są już na stałe pod tynkiem i posadzką (kabel do telewizora , do wierzy stereo i sieć domowa LAN)

Nawet biurko robiłem sam by idealnie pasowało .

post-138173-1169291890_thumb.jpg

post-138173-1169291908_thumb.jpg

post-138173-1169291924_thumb.jpg

post-138173-1169291935_thumb.jpg

post-138173-1169292800_thumb.jpg

post-138173-1169292886_thumb.jpg

Edytowane przez DriverMSG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

estetyka dno, ale zdaje się że to nie ma ładnie wyglądać tylko działać

niech działa więc ku chwale ojczyzny :-|

No Raczej - wszystko w fazie produkcji - dlatego chcę znać wasze opinie i ewentualne pomysły

Estetyka ?? :D Osobiście Nie jestem zwolennikiem ładnego - tylko funkcjonalnego.

To jest jak z ubiorem - nosze to w czym mi wygodnie ,a nie to w czym się komuś podobam.

A jak już wszystko dopnę na ostatni guzik , to może się zajmę kosmetyką .

Narazie projekt w fazie testów , prób i modyfikacji - muszę znaleźć optymalne rozwiązania .

W międzyczasie buduje sieć radiową więc jeszcze sporo do zrobienia. Poinformuje o wszelkich zmianach w tym projekcie.

No i czekam na ewentualne pomysły i uwagi .

Dzięki za wsparcie i Pozdro - dziś jadę na to zarobić :)

Edytowane przez DriverMSG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziura w ścianie :|

W moim przypadku nie martwie się o przestawienie komputera , ponieważ pomieszczenie w którym stoi wybudowałem specjalnie na komputer.

Nie mam nawet możliwości przestawienia kompa bo wszystkie kable które wcześniej miałem w planie zamontować są już na stałe pod tynkiem i posadzką (kabel do telewizora , do wierzy stereo i sieć domowa LAN)

Nawet biurko robiłem sam by idealnie pasowało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć - dawno mnie tu nie było z przyczyn już teraz nie ważnych - mój projekt nadal działa i troszkę się zmieniło :

Zbudowałem tunel wyciągający ciepłe powietrze .

Zacząłem od otworu w suficie

Dołączona grafika

Troszkę się naśmieciło B-)

Dołączona grafika

Otwór widoczny niżej znajduje się w ściance (kanale) za którą przeprowadziłem wcześniej przewody elektryczne , Kanał ten prowadzi w dół w stronę komputera.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Aby połączyć kanał wentylacyjny z wyciągiem w suficie zastosowałem prostokątne rynny maskujące (10cmx3cm -1mb 14zł)

Dołączona grafika

Pozostało tylko ładnie zaszpachlować i pomalować .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu widoczna półka komputera i otwór w tunelu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Projekt nie jest już nowy i wiele się zmieniło od pierwszego pomysłu

Zmodyfikowałem obudowę , wstawiłem filtry w tunel , nawet miałem jakiś czas temu oświetlenie w obudowie , ale zrobiło się tam ciasno i je zdemontowałem - tu macie jeszcze kilka linków :

Filmik 1

Filmik 2

Filmik 3

Filmik 4

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obecnie posiadam :

Gigabyte GA-M57SLI-S4

AMD Athlon64 X2 5200+ 2700Mhz@3000Mhz Brisbane

2 moduły OCZ OCZ2SOE8001G - co daje łącznie 2GB RAM 800Mhz

Galaxy 7900GS 1.2ns z 256MB Ram

Tagan 430 U22 / 430W

Dziś stoję przed kolejnym dylematem , a mianowicie mam zamiar zainwestować w sam komputer i zastanawiam się nad tym czy już wymieniać płytę gł , czy może jeszcze z rok , dwa pociągnąć na obecnej ?

Inwestycja do 500 , max 600zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O - widzę, że cokoły też sam kładłeś :wink:

Było, niestety o niebo lepiej zorbione:

http://forum.purepc.pl/Modyfikacje-f15/Eli...uter+do+piwnicy

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,9030.0.html

Wyciąg do pc Oo - po co ?

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O - widzę, że cokoły też sam kładłeś :wink:

Było, niestety o niebo lepiej zorbione:

http://forum.purepc.pl/Modyfikacje-f15/Eli...uter+do+piwnicy

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,9030.0.html

Wyciąg do pc Oo - po co ?

A po to bym nie miał gorąco w pokoju - niestety pomieszczenie nie ma okien , więc po kilku godzinach pracy komputera w pomieszczeniu było ponad 30stopni . od tamtego jednak czasu wiele się zmieniło i wygląda to obecnie zupełnie inaczej . Jak będę w domu to może fotki zrobię .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no kolego teraz to już poszedłeś ostro. To wyższy stopień moddingu. Moddujesz dom pod kątem kompa, a nie odwrotnie. Coś jak: "lepiej poszerzyć drzwi bo jestem za gruby niż schudnąć".

Ale walcz, walcz. Do odważnych świat należy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedni wstawiają niesamowite ilości światełek do komputera , inni chłodzenie wodne , jeszcze inni masę wentylatorów , a ja przerabiam pomieszczenie by komputer miał jak najlepsze warunki , oraz by mi pracowało się wygodnie - rozumiem waszą krytykę - każdy ma swoje zdanie , jednak wcale wasze posty nie pomagają mi rozwinąć projektu - więc proszę pisać bardziej uzasadnione treści w swoich wypowiedziach .

A tak przy okazji - dziękuję tym którzy podsunęli mi kilka ciekawych rozwiązań .

W planie przyszłorocznym mam zamiar zaadoptować poddasze i tam zrobię specjalne pomieszczenie na komputer - myślę że projekt AirDrift 2 będzie wykonany bardziej profesjonalnie od prototypu :-D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi