Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj 1 post i mam nadzieje ze nie ostatni :)

Przymierzam sie do zmiany kompa - i tu pojawia sie dylemat - jaka plyte i coolerek wybrac? Poczytalem troche recenzji w sieci i o to, co wybralem dla siebie:

1. Epox 8KHA+ (Via KT266A) + audio (509zl)

2. Soltek 75DRV4 Via KT-266A (445zl)

3. Abit KR7A-133 (595zl) lub Abit KR7A-R z Raid (679zl) - wybor zalezy od $

do tego dochodzi:

1. Kingston DDR 256MB PC-266 (KVR266X64C25/256) (254zl)

2. AMD Athlon XP 1600+ (463zl)

3. Thermaltake COPPER SHIM XP (18zl)

4. Volcano 7 (90zl) lub Colorful Golden Plate (69zl)

Wiem, ze grupa chwali sobie Epoxa, ale jak jest u niego ze stabilnoscia? Tom's hardware podaje, ze lepiej pod tym wzgledem wypada Soltek. Mnie glownie chodzi o stabilnosc, potem wydajnosc i na koncu mozliwosci podkrecania. Zastanawia mnie takze czy Epox/Abit ma zabezpiecznie (wylaczanie) gdy temperatura niebezpiecznie wzrosnie? Nie chodzi mi tu o wypadek gdy spada cooler z procka - bo wiem, ze zjara sie praktycznie natychmiast zanim plyta zareaguje - ale np siada sam wentylator a radiator nadal to cieplo pobiera - wtedy powinno chyba zdazyc sie wylaczyc? Co do plyt to ciekawi mnie takze mnoznik. Obecnie siedze na starym Asusie - ma on ograniczony mnoznik - a jak czytalem opis Abita to widze - 15 i ponad (jesli dobrze pamietam) - czy to oznacza ze plyta sama sie dostosuje do procka ktory ma np ponad 2GHz? Jak jest w przypadku pozostalych 2 plyt?

Waham sie takze jaki coolerek wybrac - zalezy mi na stosunkowo cichym chlodzeniu, ale skutecznym... i tanim. Wybralbym Zalmana, gdyby nie cena :cry:

I tu pytanie do posiadaczy Volcano 7 - jak jest z tym halasem? Niektore serwisy pisza, ze wcale taki cichy nie jest. Co do Colorful Golden Plate - producent podaje 39.5db, a ma tylko 2800 obrotow - w testach na FrazPC.pl jest on jednym z cichszych... (w/g autora). Ma ktos jakies porownanie?

Dzieki za wszelkie uwagi/opinie i z gory przepraszam tych, ktorzy maja juz dosc tego typu tematow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od poczatku.

Bierz Solteka, nie bierz Kingstone, bierz V7 bo najglosniej jak on wyje to tylko przy 5000 obr (nigdy to sie nie zdaza bez moda) i ma wtedy 39 dB, przewaznie jedzie miedzy 3000 a 3500 obr i halas miedzy 25 dB - 30 dB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) nie bierz Kingstone (...)

Czemu? Z tego co czytalem/slyszalem sa to dobre pamieci oparte o uklady Samsunga czy tez Nanya. I co istotne - wszystkie sa o porownywalnych parametrach, wiec nie trzeba przebierac. Jesli macie jakies sugestie co mozna innego kupic w tej cenie ~254zl to tez poprosze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuj Epox-a 8KHA+ bardzo porządna płytka

procek-teraz tylko DURON np.1GHz-210 pln

XP spadną ceny wkrótce,a wolną kase

wydaj na RAM np.APACER CL2;ELIXIR CL2 bo jak zaczniesz kręcić

to zobaczysz różnice no i dobry wiatrak

a reszta wolny wybór :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy bede robil dopiero w sierpniu, w kazdym razie na pewno jak sie juz ceny pamieci ustabilizuja. Co do ELIXIRkow to padly stwierdzenia ze juz nie jest to to samo co kiedys. Tak z ciekawosci - gdzie je mozna kupic i za ile? BTW porownalem ceny z pcprojekt i trzeba przyznac ze za te pieniadze mialbym od nich XP 1700+ i jeszcze zaoszczedzilbym 50zl na Solteku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy bede robil dopiero w sierpniu, w kazdym razie na pewno jak sie juz ceny pamieci ustabilizuja. Co do ELIXIRkow to padly stwierdzenia ze juz nie jest to to samo co kiedys. Tak z ciekawosci - gdzie je mozna kupic i za ile? BTW porownalem ceny z pcprojekt i trzeba przyznac ze za te pieniadze mialbym od nich XP 1700+ i jeszcze zaoszczedzilbym 50zl na Solteku. :)

Odstapie Ci tanio 2 miesieczne Volcano7 (przesiadam sie na WC :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie nie bede wtracał ale ja mam Gigabyte i jestem z niego very zadowolony, co do pamieci KINGSTON jest bardzo dobry, polecam kupowac w www.wilk.com.pl , a co do reszty Volcano 7 głosne to troche ale dobrze chłodzi... prosba do reszty ma ktos coppera? ile wam spadła temperatura? i do ilu moze spasc po AS III ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie nie bede wtracał ale ja mam Gigabyte i jestem z niego very zadowolony, co do pamieci KINGSTON jest bardzo dobry, polecam kupowac w www.wilk.com.pl , a co do reszty Volcano 7 głosne to troche ale dobrze chłodzi... prosba do reszty ma ktos coppera? ile wam spadła temperatura? i do ilu moze spasc po  AS III ?

Przy COPPER SHIMie jakieś dwa stopnie mniej, a i rdzeń bezpieczniejszy. :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i fajnie a jak do tego dołoze Arctic Silver?

Jak narazie mam 52 stopnie przy maksymalnymobciazeniu, tak na marginesie jestem grafikiem 3d, wiec kompuer naprawde jest czasami obciazany jak ruska ciezarówka...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Epoxa miałem go tydzien porządna płyta.

Az tydzien czy dopiero tydzien :lol:

Dopiero......ja kupowałem dla dalszej rodziny no i miałem taki sprzecik w domu ehh fajna płyta fajna.....

fajna , to malo powiedziane,

rzeklbym ze : Zajebista !!!! :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstapie Ci tanio 2 miesieczne Volcano7......

No to ja też moge sprzedać Volcano7 Czas to powiedzieć VOLCANO to suszarka w kompie nic tego nie zmieni. Przesiadłem sie na TITAN'a i naprawde nie żałuję. A wydajność taka sama.!!!!! Co do płyty mam obecnie MSI i polecam innym. Stosunkowo niedroga stabilna i podkręcanie w rozsądnym stopniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi jest fajne, chodzi u mnie co musze uznać za pewien sukces, jest czerwone :), sporko usb i ogólnie fajna płyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstapie Ci tanio 2 miesieczne Volcano7......

No to ja też moge sprzedać Volcano7 Czas to powiedzieć VOLCANO to suszarka w kompie nic tego nie zmieni. Przesiadłem sie na TITAN'a i naprawde nie żałuję. A wydajność taka sama.!!!!! Co do płyty mam obecnie MSI i polecam innym. Stosunkowo niedroga stabilna i podkręcanie w rozsądnym stopniu.

na jakiego konkretnie titana??? ja z checia zmienilbym swojego na volcano 7... machniom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstapie Ci tanio 2 miesieczne Volcano7 (przesiadam sie na WC :))

Za ile ten Volcano ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...