doss Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Witam na forum, Wlasnie zlozylem sobie komputer na plycie Epox 8rda+ (bios 8rda3129) [pozostale elementy systemu: athlon xp 1700+, hercules 8500le (catalyst 3.1), WD Caviar 80GB-8MB cache, DDR 256 MB-Elixir 2700, cdr/w lite-on 48246, NEC 791SB]; system operacyjny:WIN98sePL. Wydawaloby się, ze powinienem być jego szczesliwym posiadaczem; tak jednak nie jest. W trakcie krotkiej eksploatacji zaobserwowalem, niestety, kilka niepokojacych przypadkow- oto one: 1. O ile bez wiekszych problemow udalo mi sie zainstalowac sterowniki z dostarczonej plytki CD, to instalacja nowych sterownikow Nforce w wersji 2.00 nigdy mi się nie udala. Tuz po inicjacji kreatora instalacji pojawia się napis 'uruchomienie procesu instalacji przez instalator nie powiodla sie 0x80040702'. Czy ktos miał podobne doswiadczenia i jak sobie z tym poradzic? 2. Podczas podkrecania kazdorazowe przekroczenie parametrow powodujacych niestabilnosc systemu konczylo się zawieszeniem komputera i jedynym wyjsciem z tej sytuacji było uzycie zworki CMOS clear. A wydaje mi się, ze w takiej sytuacji komputer powinien się resetowac i uruchamiac w bezpiecznych ustawieniach biosu. Czy to jest powazna wada plyty? 3. Odtwarzanie filmow divix (niezaleznie od zainstalowanych kodekow czy playerow np. allplayer, bestplayer, xvid, WMPlayer itp.) odbywa się w sposób przyspieszony - przy czym obraz wydaje się plynny, natomiat dźwięk urywa się - jakby był odtwarzany krotkimi pakietami z przerwami. Odtwarzanie natomiast plikow MP3 jest idealne. Ciekawostka jest fakt, ze uzycie programu Irfan View (przegladarka graficzna obslugujaca również pliki video) pozwala zupelnie prawidlowo odtwarzac filmy. Co sadzicie o tym problemie? Licze na pomoc w kazdej z tych spraw, na opinie ,czy wszystkie te przypadki maja jedna przyczyne (sterowniki, hardware-plyta?) czy tez każdy problem to odrebna sprawa. Pozdrawiam, doss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Pierwsze pytanie - dlaczego nie XP??? Hmmm, na takim sprzęcie to conajmniej dziwne... Być może używasz oryginalnego WIN98 i stąd ten wybór ;) A co do problemów... Mi się nasuwa np. RAM. Spróbuj z inną kostką. Sprawdź też (wedle możliwości) inną kartę graficzną, spróbuj może na starszych sterownikach... PS I nie są to drobne mankamenty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 porzuc ten przedpotopowy wynalazek (win98) i zainstaluj winxp , potem ladnie instalnij service pack'a i reszte sterow a klopoty powinny zniknac ,a co do zwiechy po ostrym podkrecaniu to praktycznie kazda plyta tak zareaguje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Dokładnie... przeinstaluj system dodaj service pack-i i jak nadal bedzie kibel to pogadamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 no niestety nie ma idealow :) sadze ze czesc Twoich problemow wynika z posiadania troche przestarzalego juz systemu win98se :-/ pewnie poprawia cos w nowych sterownikach . nForce2 to produkt jeszcze dosc swiezy wiec troche potrwa zanim drivery uzyskaja finalna w miare dopracowana postac. co do zwiechy podczas OC to zresetuj i trzymaj Insert - to samo co CMOS Clear :) a w ogole to polecam stronke epox8rda.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doss Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Dzieki za te wszystkie rady. Puki co zainstalowalem win2k_pro i wzszystkie dolegliwosci zniknely - filmy odtwarzaja sie bez zarzutu, udalo sie rowniez zainstalowac najnowsze sterowniki Nforce 2.03. Co do zawieszania sie systemu, to najslabszym ogniwem okazaly sie pamieci - bede musial pomyslec o innych na stale. Pozdrawiam, doss Ps. teraz rowniez i ja goraco polecam innym uzytkownikom tej plyty strone epox8rda.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 no wiec ja tez tak mialem w Windowsie 98se :/ nie wiem czemu tak jest ! mi nawet mp3 dzialaly w szybciej niz powinny ! ale wszystko juz działa poprawnie od Win ME w gore ! hm...... a sterownikow tez nie moglem zainstalowac i pokzaywalo mi taki sam blad jak tobie ;) i nie mam pojecia czemu tak jest :D ale mam narazie Me i dziala wszystko OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 epox8rda.com - nie ma takiej strony :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doss Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 "epox8rda.com - nie ma takiej strony" oczywiscie, ze nie ma takiej strony -przepraszam wlasciwy adres to: www.8rda.com pozdrawiam, doss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 na win98se jest problem z driverami v2.00 mam to samo. Co do clear cmos nie zrazaj sie tym w zadnym wypadku te ich wszystkie samoczynne zaladowania ustawien bezpiecznych to jedna wielka bajaka raz dziala raz nie i to nie tylko tyczy sie Epoxa bo kiedy mialem asusa a7v133 i a7v8x bylo to samo. Poza tym bynajmniej u mnie plytka jest bardzo stabilna i naprawde wydajna ja osobiscie jestem bardzo zadowolony. Co do 98se wrzuc inny system microsoft juz oglosil iz od bodajze sierpnia 2003 koniec wspomagania software'owego dla win 98 Tez zawsze uzywalem tego windowsa ale po zakupie epoxa przesiadlem sie na XP/2000 swietne systemy i gdyby nie fakt ze super zarzadzaja pamiecia ram i uzyciem procka pewnie dalej uzywalbym shita 9x ;) :) pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...