Skocz do zawartości
Conti

[free] Optymalny Program Do Kompresji Mp3

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe pytanie - zmodyfikowałem temat.

Tym razem darmowy program do kompresji audio do mp3 oraz rekompresji mp3 do mp3 ze zmianą bitrate.

Wiem, że tego jest dużo, ale nie miałem do tej pory potrzeby używania, a nie chcę przechodzić przez XX programów żeby znaleźć coś wygodnego i w mirę przyzwoitego.

Ważna jest prostota obsługi i oczywiście jakość plików wyjściowych.

Głównie interesuje mnie kompresja z płyt audio do ~ 192kbs oraz z audio / mp3 do ~ 32/64 kbs mono (w celu użycia jako dzwonek w telefonie).

Najlepszy byłby pojedynczy kombajnik.

Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy - możliwość wycięcia kawałka utworu - na dzwonek nie potrzebuje całego utworu, wystarczy około minuty - więc nie ma sensu dawać całości.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audio do MP3 - polecam Audiograbber http://www.audiograbber.com-us.net/download.html

Nie polecam za to polskiej wersji tegoz, bo sa braki w tlumaczeniu (np. przy zaawansowanym formatowaniu nazw folderow i plikow MP3 opis jest ubozszy w polskiej wersji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bleee polecacie zle rzeczy ;-)

do kompresji audio :

Eac + lame

http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=EAC_and_Lame

a co jeszcze ?

a moze zamiast mp3 uzywac lepszego MPC ?

z tego co pamietam Lame ma obsluge HT nie wiem czy to cos pomoze ale warto zobaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu bleee??

cdex v1,7b2 kompresuje w oparciu o lame 3,97, więc w czym EAC w połączeniu z lame 3,97 jest lepszy ??

W Audiograbberze mozna korzystac z zewnetrznych kodekow (standardowo jest lame 3.96 do MP3 i jakis OGG), wiec mozna mu podlaczyc w zasadzie wszystko ;)

MP3 tez moze byc dobre - tylko niesttey stosunek jakosc/rozmiar ma mniej korzystny niz np. OGG.

Poza tym w czym jest lepsze zgrywanie bit po bicie od trybu burst? Jesli korekcja bledow dziala poprawnie, to uzyskane dane beda identyczne w obu przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi