Stanczu Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witka Składam pierwsze WuCe i jest kilka niejasności z którymi nie mogę się uporać. Zakupiłem takie podzespoły: - Atman 305 - Nagrzewnica z Mazdy 626 - Bloczek to używany Uriel od Pipanola (pozdro :wink: ) - Rezerwuar to easyclick 1.2l do którego dokupiłem dwa króćce 8/10 Stoje przed wyborem węży i tu wyrasta mój problem: W maździe te dwie rurki do których podłącze wejście są ogromne w porównaniu do reszty ( wszystko jest 8\10), a ta nagrzewniczka ma aż 15\17! Dodam że z lutowania jestem [gluteus maximus], a zresztą nie mam narzędzi i zastanawiam się jak wykonać taką redukcję. Dać najpierw ogromną rurkę>takie złączki redukcyjne>normalne węże czy może znacie jakiś inny sposób? ( i czy w ogóle dostane takie redukcje z 16mm wewnętrznej na 10mm?). Proszę o szybką odpowiedź :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 W te rurki powinien zmieścić Ci sie gwint 3/8 o ile dobrze pamietam. Jeśli nie chcesz lutować to możesz wkleić takie króćce w te rurki od chłodnicy :) Takie połączenie nie jest aż tak wytrzymałe jak lut ale jak użyjesz dobrego kleju i wszystko dobrze skleisz to nie powinieneś miec problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 bloczek to bym zmienil odrazu , dobre ac w stylu tt bigtyphoon czy infinity bedzie mialo podobna wydajnosc co ten blok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 bloczek to bym zmienil odrazu , dobre ac w stylu tt bigtyphoon czy infinity bedzie mialo podobna wydajnosc co ten blok Tyle że bloczek kupiłem bardzo okazyjnie i jest to przejściowa część. Kupie pewnie coś lepszego za większa kasę jak ona się pojawi :). Zresztą jeszcze coś na GPU muszę kupić. Dalej czekam na jakieś kreatywne pomysły co do podłączenia nagrzewniczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) jeszcze niedawno mialem taki sam problem. brak palnika czy mozliwosci zalatwienia zeby wlutowac sobie mufki. mialem dwie rurki 1,5cm sr. na ktore niestety nie dalo sie zalozyc wezy 10/12. wiec na nagrzewke najpierw szly 5cm dlugosci grube czarne weze, a w te weze wchodzily juz te wlasciwe 10/12. wszystko posciskane cybantam, wygladalo to okropnie i zajmowalo duzo miejsca (te przelotki) ale jakos dzialalo. no ale w koncu mialem mozliwosc pobawienia sie palnikiem (dostalem w prezencie) i wzialem sie do roboty. teraz wygoda, estetyka sa nieporownywalnie lepsze. no ale jak nie masz palnika to raczej nic nie przylutujesz. tak przed: a tak po wlutowaniu mufek: Edytowane 19 Stycznia 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 O patencie z wkładaniem węża do środka drugiego nawet nie pomyślałem:) Dobre, podoba mi się. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) no tylko jest jeszcze jedna rzecz ktorej nie widac. w weze "wlasciwe" (czyt. te ktore sa w calym ukladzie) sa wcisniete krotkie (1,5-2cm) rurki miedziane tak zeby mozna bylo ladnie scisnac cybantem waz bo inaczej ten w srodku ci sie splaszczy i bedzie cieklo ;) Edytowane 19 Stycznia 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) bloczek to bym zmienil odrazu , dobre ac w stylu tt bigtyphoon czy infinity bedzie mialo podobna wydajnosc co ten blok Eee no bez przesady. Sam jeszcze niedawno jechałem na wykręconym X2 i Urielu. Jasne, że blok odstaje nieco od dzisiejszej czołówki, ale porównanie do AC jest troche nieeleganckie ;) i krzywdzace. Ten blok 2 lata temu to była u nas jedna z wydajniejszych konstrukcji. Co do węży to są jeszcze plastikowe redukcje. ja chyba swego czasu kupowałem u Mate'a. Edytowane 19 Stycznia 2007 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 kiedys nie bylo coolerow w stylu heatpipe itp , bez porzadnej chlodnicy i dobrego bloczku wc bedzie mniej wydajne niz wyzej wymienione coolery na cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) nie wiem co ty chcesz od tego bloczku ale na gole jajo w wypadku Marvin00 jest to bardzo dobry bloczek. wątpie aby jakie kolwiek AC dorównalo WC Edytowane 19 Stycznia 2007 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Po całowieczornym łażeniu po okolicznych mniejszych i większych sklepach udało mi się jedynie kupić wąż 10mm 2,5 metra za 2pln metr. Nigdzie nie mogę znaleźć plastikowych trójników "Y" i chyba zapowiada się większa wycieczka. Z redukcjami też problem. Nie wie ktoś gdzie w okolicach Wawra\Grochowa można takowe dostać? Lub może ktoś kto mieszka w pobliżu by mi wlutował jakoś niedrogo króćce do nagrzewnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 to zobacz chociazby temat o prostym wc vs ac -dobry cooler w stylu ninji bije wc z jedna chlodnica itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) to zobacz chociazby temat o prostym wc vs ac -dobry cooler w stylu ninji bije wc z jedna chlodnica itp. No, zawsze mozna porównac Ninje z CPC w ogóle bez chłodnicy. W końcu też WC. Nie sądze w kazdym razie by wspomniany przez Ciebie Uriel w poprawnie zbudowanym układzie został pokonany przez nawet dobry cooler. zreszta ninji nigdy nie miałem, więc dyskusja robi sie nieco akademicka. W kazdym razie Uriel, mimo dość zaawansowango wieku tej konstrukcji raczej nie musi obawiac sie porównania z AC. Nawet dobrym. ja mam chyba jakies plastikowy trójnik(i) w wolnej chwili pogrzebię w warsztacie. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) a ja powiem ci jeszcze raz -przeczytaj topic o proste wc vs dobre ac i bedziesz wiedzial . prosty uklad wc -slaby bloczek + chlodnica 1x120mm nie ma szans z chlodzieniem w stylu ninja czy tt big typhoon Edytowane 20 Stycznia 2007 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Powiem tak: nie interesuje mnie jakie tam ac bije mojego Uriela w testach.. w wc nie zawsze chodzi o to żeby biło coś na łeb, ale o sam fakt podłubania przy nim, poskręcaniu itp niż kupienie kulerka i zapięcia zapinki. więc poprosze o nieypowiadanie się w moim temacie jesli nic się do niego nie wnosi. Dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 chłodnice minimum daj 2*120 bo inczej woda sie zagotuje . OT : noob w sloganie znaczy też "kutas" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 No widocznie czułem się kutaśnie wtedy :P mam już chłodnice i niestety wejdzie tylko 1 wiatrak 120mm. Puszcze na niego jakiegoś fanderka z regulacją obrotów najprawdopodobniej, więc mysśe że wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Wykonałem redukcje: Mam problemy z uszczelnieniem reza i chyba jednak z niego zrezygnuje bo mnie to strasznie irytuje. Jakim klejem polecacie przerabiać pompkę na niezatapialną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 ja jak przerabialem to tylk osylikonem :) i smigalo pieknie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 wklej krócce na silikon - tak jak ja mam to zrobione :) W obi jest taki ładny silikon sanitarny przezroczysty, .. na S jakoś się nazywa - taka niewielka tubka jak pasty do zębów - tani i bardzo "lity" po zaschnięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 ... mam już chłodnice i niestety wejdzie tylko 1 wiatrak 120mm. Puszcze na niego jakiegoś fanderka z regulacją obrotów najprawdopodobniej, więc mysśe że wystarczyPolowa :) tej chlodniczki by wystarczyla jesli jest czysta. Dorob jakis shroud, zeby odsunac wentylator od rdzenia chlodniczki. Konstrukcja tej wydaje mi sie podobna do tej z podpisu (toyota). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Całkiem sprytnie z tą zmianą średnicy węży ci się udało. Ja u siebie wywalałem rurki i wklejałem gwint (distalem lub epoxy dragon metal - IMO distal lepszy). Co do Uriela - miałem go przez 2 lata i top mi pękł na wszelki wypadek/i planując zakup C2D zmieniłem (na prison'a pro od Kyńka) po zmianie stwierdzam, że różnica w wydajności jest znikoma. Ten Uriel to naprawdę dobra konstrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Dobra. Nastąpiła szybka przeróbka na inline :D Rzeczywiście bezbarwny sylikon to fajna sprawa ( tylko strasznie śmierdzi ). Wygląda to tak: Naokoło wirnika też trzeba uszczelniać? bo tak mi się wydawało tylko wolę się skonsultować z Wami przed tym. Jak tak to czy zalewać całą tą pokrywę wirnika? Nie przestraszcie się tylko że całe króćce są oblepione tym świństwem.. wyczyszczę to :) Edytowane 7 Lutego 2007 przez Marvin00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 tak pokrywe tez musisz zalac dla pewnosci aa przynajmniej nie cala tylko na okolo tej częsci co jest króciec z przodu aaa z boku pompki masz jeszcze takie dwie dziórki w które wchodzą takie cycuszki tez je musisz zakleić bo tam będzie przeciekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Yeah! już pisze ze zwodowanego kompa :) Złożone i jeszcze nie dopracowane wszystko, ale i tak jestem strasznie zadowolony z siebie B) Nic nie cieknie, jest cicho i cholernie chłodno. W idle zamiast 38C mam 28 :P Jutro testy i fotosy. Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...