Skocz do zawartości
Gość

Nie Ma Wyjscia Na Swiat

Rekomendowane odpowiedzi

jak w suse 10.2 ustawic wyjscie na swiat? bo lan dziala i moge sie swobodnie po nim poruszac. ustawilem dnsy w resolv.conf, ale jeszcze o czyms zapomnialem bo jak pinguje ip purepc dostaje komunikat ze siec jest nieosiagalna.

jakie dnsy mam wipisac? tpsy czy moj router? w winodwsie mialem ip routera i bylo ok.

podejzewam ze zapomnialem o jakiejs podstawowej zeczy ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra poradzilem sobie. tylko ze net strasznie muli :/ na niektore strony nie moge wejsc :/

jak wchodze na purepc czy onet zawsze w mozilli konczy sie na waiting for... i cisza brak odpowiedzie

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nameserver 192.168.1.1
to adres routera

myslalem ze moze firewall przeszkadza, ale yast pokazuje ze jest wylaczony. na razie tylko google sie otwiera, ping wraca zawsze z kazdej strony i czasy sa przyzwoite(70ms do pure)

dopisalem jeszcze dns'y tpsy ale to nic nie dalo :/

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodalem te ddomenki, ale dalej tylko google dziala

edit:

jak ktos ma jakies pomysly to niech mowi bo ja juz wysiadam :/

ftp w sumie dziala, mail(smtp i pop3) nie, http tez nie ping idzie ok.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze ten net odpalic jakos na forum suse tez mi pomoc nie potrafia :/

wget:

--20:25:04--  http://www.purepc.pl/		   => `index.html'Resolving www.purepc.pl... 80.86.83.171Connecting to www.purepc.pl|80.86.83.171|:80... connected.HTTP request sent, awaiting response... Read error (Connection timed out) in headers.Retrying.

wiecej info o siecie wkleje pozniej.

nie laczy ssh(update suse) dzialaja tylko strony googla, youtube, jedna strona z torrentami. sprawdzilem juz kilka dnsow, ale to chyba nie to. firewall jest wylaczony w yast(czy cos innego jest wlaczone nie wiem nie umiem sprawdzic) ping idzie i wraca ;) gdy pinguje jaka kolwiek domene. dhcp nie uzywam mam ip na stale przypisany. moze problem tkwi w routerze? (mam sagema od tpsy)

kurde zdesperowany jestem :/ trial windowsa mi sie konczy, a musze miec jakis sysetem zainstalowany.

edit:

reszta:

ifconfig

lo		Link encap:Local Loopback  		  inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0		  UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1		  RX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0		  TX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0		  collisions:0 txqueuelen:0 		  RX bytes:3460 (3.3 Kb)  TX bytes:3460 (3.3 Kb)wlan0	 Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0D:88:45:E3:2D  		  inet addr:192.168.1.10  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0		  UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1		  RX packets:75 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0		  TX packets:100 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0		  collisions:0 txqueuelen:1000 		  RX bytes:37509 (36.6 Kb)  TX bytes:13449 (13.1 Kb)		  Interrupt:177 Memory:f2000000-f2000100

resolv

nameserver 212.85.112.32nameserver 213.25.47.167

route

Kernel IP routing tableDestination	 Gateway		 Genmask		 Flags Metric Ref	Use Iface192.168.1.0	 *			   255.255.255.0   U	 0	  0		0 wlan0link-local	  *			   255.255.0.0	 U	 0	  0		0 wlan0loopback		*			   255.0.0.0	   U	 0	  0		0 lodefault		 192.168.1.1	 0.0.0.0		 UG	0	  0		0 wlan0

jak cos jeszcze trzeba to mowic

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skonfigurowalem poczte i moge wysylac, ale nie moge odbierac. gdzie znajde jakies pliki co to konfiguruja?

raczej to nie router bo na strone konfiguracyjna routera tez nie wchodzi. musi byc gdzies cos co zatrzymuje odbior danych http

edit:

strona routera dziala, postawilem apache'a na drugim kompie i tez dziala.

powoli trace nadzieje nikt mi nie potrafi pomoc :(

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego jak proboje wklejic cos z iptables to wywala mnie na glowna forum :/

w kazdym razie router jest od tpsy i ma standardowe ustawienia poz wylaczeniem DHCP

nie wiem czemu nie moge wklejic iptables :/

Para poslalem ci to na pm jakis czas temu ale nie wiem czy doszlo

tu jest moje iptables http://forum.suse.pl/index.php/topic,12425...3.html#msg76683

nie wiem czemu ale nie moge tego tu zapostowac :/

edit

no i sobie poradzilem :>

wystarczylo

sysctl -w net.ipv4.tcp_window_scaling=0 jako root w konsoli ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi