Skocz do zawartości
yuucOm

Problem Z Plikami .avi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Mam problem z oddtwarzaniem plików avi. Otóż teraz kazdy ma teraz dziwny odcień (rózowy chyba). Problem ten wystepuje ze wszystkimi avi i we wszystkich playerach (WMP, SubEdit itp) ale nie wystepuje w divix player :blink:. Nie wiem dlaczego tak jest bo jeszcze wczoraj wszystko było ok. Nic w systemie nie zmieniałem ani nie instalowałem a nie przestawiałem. Wszystkie inne typy plików filmowych (jak np wmv) są dobrze oddtwarze tylko z tym avi jest problem.

Daje skriny jak to wyglada:

odpalam plik w WMP i wyglada to tak: (w SubEdit i innych tak samo)

Dołączona grafika

ale jak odpale ten sam plik w Divix playerze to wyglda to tak (tak jak powinno):

Dołączona grafika

Nie wiem w czym problem :?. Help.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś divix i jakiś codecpakc ale nie pamietam jakie bo dawno je instalowałem i nie było zadnych problemów. Dzieki za odp ale w tym codec packu co dałeś jest ffdshow którego za bardzo nie chce (nie moge mieć). Chociaż na próbe moge zainstalować i zobaczyć czy coś zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ok nic nie zmieniło i tak nadal mam ten różnowy odcień :|. Naprawde nie wiem w czym problem a to dość dokuczłiwe jest (przyzwyczajony jestem do WMP i wole wszystko w tym oglądać) :?.

Ja od zawsze instaluje taką mieszankę:

- najnowszy divX (chyba 6 cos teraz)

- najnowszy Xvid

- AC3 Filter

I jak na razie nie miałem problemów. Spróbuj wywalić wszystkie codeki i zainstalować te które wymieniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś divix i jakiś codecpakc ale nie pamietam jakie bo dawno je instalowałem i nie było zadnych problemów. Dzieki za odp ale w tym codec packu co dałeś jest ffdshow którego za bardzo nie chce (nie moge mieć). Chociaż na próbe moge zainstalować i zobaczyć czy coś zmieni.

Nie wiem dlaczego się zraziłeś do ffdshow. To najlepszy codec wg. mnie obecnie, który odtwarza praktycznie wszystkie najpopularniejsze standardy.

Odinstaluj wszystkie paczki "składanki" kodeków jakie masz i spróbuj zainstalować najnowszego ffdshow dla SSE. TU masz [ FFDShow MPEG-4 Video Decoder 2007-01-08 SSE ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie grałeś w obliviona ;]. Jednak podziemkuje ffdshow. Co do tematu to w winampie akurat tez dobrze oddtwarza :blink:. Nie wiem co sie mogło nie tak zrobić z WMP i Subeditem przez 1 noc..

[OT] Obliviona, czyżby chodziło o post, w którym pisałem (w zupełnie innym topicu) o wydajności na X1300PRO? :lol2: ... tak zbłaźniłem się, przyznaje, chodziło mi o Elder Scrolls III :mur:, czyli chyba Morrorwind ... wolę już tego nie komentować, Oblivion pewnie by się nawet nie odpalił na moim kompie.[/EOT]

BTW... co to ma do kodeków? Do ffdshow nie będę Cię zmuszał :D, heheh, ja przerzuciłem się z paczek typu klitecodec, czy codecspack'ów, po właśnie takich i podobnych cudach typu "green screnn". Ale jak wolisz oryginalne DivX, XviD, czy AC3Filter, to tak jak ktoś tu pisał, najlepiej instalować osobno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.purepc.pl/node/1020 teraz to juz mam naprawde dylemat czy te k-lite sa dobre :lol:. Co do CCCP też nic nie pomogło :/. A w sterach od nv mam wszystko na domyślne. (no chyba ze o jakieś opcji nie wiem..). Jestem prawie pewien ze to nie codeki (nic nie ruszałem a tutaj z dnia na dzien bah) bo w Winampie mam dobry obraz a jeszcze wczoraj w WMP też miałem :|. Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe wtrącenie...

Chyba nie grałeś w obliviona ;]. Jednak podziemkuje ffdshow.

:huh:

Revision 367 - Directory Listing

Modified Tue Oct 10 11:00:39 2006 UTC (3 months, 1 week ago) by clsid2

don't use ffdshow in Oblivion

Revision 642 - Directory Listing

Modified Wed Dec 6 13:55:35 2006 UTC (6 weeks, 3 days ago) by h_yamagata

exclude oblivion.exe and morrowind.exe regardless of the setting.

post-110663-1169344682_thumb.jpg

---

Sprawdź jakie filtry są używane podczas odtwarzania.

CCCP Insurgent - opcja Test Render,

GSpot - opcja Proposed Codec Solutions and Test,

GraphEdit - Render Media File

---EDIT---literówka---

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi