Van GORRE Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam Aktualnie mam neostradę i modem F@st800 (podłączony do kompa za pomocą USB). Chcę rozdzielić neostadę na 3 komputery: 1) Laptop z wbudowanym WiFI 2) Laptop z kartą WiFi na PCMCIA oraz 3) stacjonarny (kabel). Czasami będę podłączać jakiś inny komputer ale raczej za pomocą kabla. Z tego co wiem to będę potrzebować routera i ... ? Chiałbym zminimalizować koszty do minimum jednak trzymajac się jakiejś "średniej" firmy. Mam nadzieję ,że 200 zł wystarczy (sprzet może być używany) ? Znalalzem taki router , posiada wbudowany modem ADSL jednak czy będę musiał do niego podłaczyć modem neostrady ? Praktycznie jest to nie możliwe ze względu na to ,że owy router nie posiada wejścia na USB ... Jest też taki router tyle ,że chyba nie ma wbudowanego ADSLa ... troszkę się w tym pogubiłem. Nie rozumiem czy router musi mieć wbudowany ADSL czy może być bez niego ale musi mieć wtedy wejście na USB (aby podłaczyć modem neo Fast800) ... i jak to wtedy wygląda z podziałem ? Znajomy polecił jeszcze coś takiego http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_k...erus_adsl_wi_fi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Bedziesz potrebował Ruter z WiFi i modemem ADSL przykładowo coś takiego: http://allegro.pl/item156776332_d_link_dsl...ruter_fv_g.html przez wifi routerek udostepnia internet do lapka a przez kabel rj podłączasz sobie PCety. jak router ma modem ADSL to juz nie musisz do niego podłączać modemu od tepsy -bo i po co. sumą sumarów :P kupujesz router z wifi i adsl podłączasz i to by było na tyle, co do firm polecam Linksysa bądz D-Linka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van GORRE Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 ... co do firm polecam Linksysa bądz D-Linka. Może być taki ASMAX (klik) zamiast tego d-linka ? Potrzebuję jeszcze jedną kartę WiFi na PCMCIA do laptopa. Aktualnie mam MSI CB54G2 - linuxy (Mandriva i Ubuntu) bezproblemowo z tą kartą współpracowały. Niestety nie ma ich już na allegro, karta nie musi być "g" bo i tak laptop będzie służył tylko do przeglądania stron Internetowych. Którą kartę kupić aby działała z Mandrivą 2007 ? Coś taniego ,może być używana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 co do asmaxów to pojecia nie mam bo nie miałam z nimi do czynienia, poczytaj - jest wpiz... tematów o routerach na tym forum, z linuxami też Ci nie pomogę bo nie mam z nimi styczności - myśle jednak, że jeżeli producent karty wspiera sterownikami pod lina to nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...