masaxer Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam Wgralem najnowszy bios ze strony producenta. Poprzednio mialem zmodyfikowany bios z mozliwoscia podwyzszania napiecia na pamieci. Pamieci mam Corsair XMS3200 CL2 1gb w dwoch kosciach. Na nowym biosie pamieci nie chcialy pracowac razem na domyslnych ustawieniach napiecia. Kiedy podwyzszalem na maxa (2.85V) chodzily, ale niestabilnie. Znalazlem wiec zmodyfikowany bios ze strony http://www.techpowerup.com/articles/other/111 i sciagnalem bios v5.0 Beta 8 do plyty W7100NMS. Wgralem go i po tym juz mi nie wstal. Odpalaja sie wiatraki, monitor nie reaguje. Probowalem wgrac bios oryginalny wedlog tego sposobu: Make a bootable floopy disk Copy the Award flash utility & BIOS file to the said floppy disk Create an autoexec.bat with "Award_Flash_Utility BiosFilename" in the content (e.g. awdfl823K w6378vms.130) Sample on how to create an autoexec: a. On Windows, open the notepad b. On the notepad, write "awdfl823K w6378vms.130" (without the " ") c. Save the file as autoexec.bat Boot up system with the said floppy (it will take less than 2 minutes before screen comes out) Re-flash the BIOS & reboot. Dyskietka rusza, ale po ok 10 sekundach przestaje chodzic. Komputer zalicza zwieche. Jest jakis sposob na wskrzeszenie biosu poza oddawaniem plyty do serwisu? Mieszkam w norwegii i tutaj nikt sie nie bawi we wgrywanie nowego biosu programatorem. Zaznaczam tez ze nie znam nikogo kto mialby podobna plyte glowna wiec podmiana kosci biosu tez nie wchodzi w rachube. Blagam o pomoc. Przeszukalem to forum i nie znalazlem nic co mogloby pomoc. Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 oj coś mi się wydaję że jedynie serwis pomoże. ewentualnie kiedyś widziałem gości na allegro co wgrywali biosy na kości ale przez to że mieszkasz w norwegii może być problem. raz miałem podobny problem to tylko serwis/allegro pomogło :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...