Skocz do zawartości
wilczurek

Pentium D

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem troche forum , jakieś 7 stron tematów , i znalazłem tylko nie kupuj tej płyty pod pentiuma D , nie porażka itp. Więc co podoła temu pętiumowi D 930 minimum?? Płyta z ddr1 + sata + pci-e .

Osoby znane jako PRO prosze o wypowiedź do tematu , a nie jak w każdym moim temacie jest forum o teamtyce gramatyki :lol2: słuszne ale poco lepsze PW.

Wtrącając do tematu to max 300zł dam i chce się na tym troche jeszcze poduczyć kręcić procesor więc ładna obsługa napięć i dzielników . Obsługa c2d niepotrzebna .>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wygórowane wymagania. DDR1 + PCI-e to już za wiele jest a do tego jeszcze ma sie dobrze kręcić .....

Wymień pamięci na DDR2 i kup sobie Asusa P5WD2 - troche wiecej chyba niż 300zł ale napewno najlepsza mobo do OC procków serii D (presler)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz plyte do 170 zeta ? troche malo mozesz znalesc

jesli troche podbijesz cene to pod tamten procek polecam http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...-eSATA2&s=n

ja mam ta plyte i podolala moim oczekiwania, tylko z kreceniem beda male problemy jesli chcesz mocno krecic procek

Edytowane przez remik09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz pisałęm ze nie chce płyty pod ddr2 interesuje mnie tylko 650i ultra a takie tanie to se można . JAk pisałem potrzebuje coś pod celerona D + pentium skoro Dual core potrzebuje już ddr2 na ddr1 widziałem już taką od gigabyte ale na chipie słabym i pozatym typowo intelowskie rozwiązanie upchać Zeby temperatura rosła i rosła :mur:

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego chyba nie przeczytałeś co napisałem w pierwszym poscie. Nie ma takiego połączenia a napewno nie już taniego. Jest jeszcze taka mobo jak Asus P5800SE czy jakoś tak, ona jest na i865PE czyli ma AGP i DDR1, obsługuje Pentium D ale jest jeden malutki problem ;)

Ten model pada jak mucha przy Pentium D bo kiedy go projektowali to nikt nie myślal zeby był on w stanie zasilic procka z dwoma jajkami. Efektem tego jest to że sekcja zasilania odparowuje do krainy wiecznych elektronów mimo radiatorowania, nadmuchów itd.

Czyli po prostu nie ma czegoś co by mogło podołać kryteriom jakie stawiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta mobo ma śmieszne zakresy regulacji napieć co jest również sprzeczne z wymogami kolegi. Sprawa kolejna że na tej mobo moze się skończyć FSB jeszcze zanim proc się skończy ....

Zawsze mozna bawic sie w rozne mody.

Niestety(lub stety) lepsze firmy nie tworza ukladow "unuwersalnych". Wczesniej poza via jeszcze ULI w to sie bawila, nawet z dobrym skutkiem.

Sa jeszcze MOBO oparte o uklad Ati XPRESS 200 ale trudno juz dostac mobo oparte o ten chipset(nie pamietam tylko czy obsluguje on PIV D).

Oraz mobo z via robi takze Asus i paru innych producentow.

Jak widac jakis tam wybor jest i jezeli troche sie poszuka to mozna cos kupic

Edytowane przez Englishman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra olać pentiuma D ,celeron D ma się na niej wykręcić potem pozbieram na dobry ram ddr2 i ausu 650i sli . fsb ma dać z 200++ dzielników troche do memów + pci-e sata?? może jakiś nforce ?? to bym założył na niego wode na nb??

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=32913

co to za chip i jak z kręceniem tego ??

i jeszcze jedno Cztery 240pinowe/1.8V gniazda DDR DIMM, z obsługą trybu dwukanałowego DDR2 533/667 w tej aukcji to ddr ddr2?? ta aukcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do celiny Asus P5800SE, nforce serii 4 dla intela to nieporozumienie.

Mobo z linka do komputronika to Via ze zintegrowaną grafiką czyli podsumowująć do OC nie tykać kijem.

Mobo z aukcji smiga z DDR2.

Napisze po raz kolejny:

Ludzie przyjmijcie raz na zawsze do wiadomości że do OC nie nadaja się płyty low end a szczególnie te uniwersalne (agp +pci-e itd)bo zawsze w takiej czegoś po prostu brakuje, owszem można niektóre braki obejść modami itp ale zawsze coś nas ograniczy albo po prostu się spali .....

Jak to mówiła starsza pani z reklamy ACE -> "co jest do wszystkiego to jest do niczego" i radzę to potraktować jako regułe przy płytach do OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu ci mam miałem mobo pod soket starszy od 939 to chyba 754 był . tam miałem ddr i sd ram jak załozyłem ddr to już ładnie kręciłem tylko na amd box cooler i rdzeń sie ukruszył to sprzedałem:D a mobo było bez grafy + apg 4x.

Edit: do zamknięcia przesiadam sie na AMD 64 am2 zimne wydajne tanie . Vice versa do Pentiuma D xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi