Skocz do zawartości
jaruczek

Co Jest Z Moim Sprzetem?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki sprzęt: Celeron 2.4 GHz 512 RAM Radeon 9550.No i mam dziwne problemy ze sprzętem, być może to wina softu. Niektóre gry działają normalnie (np. AoE3 z wymaganiami zbliżonymi do GW:Nightfall a gram na najwyższych ustawieniach grafiki i w ogole sie nie tnie). Ale ostatnio po instalacji Gothica 2 gra czesto przycinala i nie chodzila plynnie, nie wiem dlaczego.Ustawienie tekstur na minimum niewiele dało.

Wczoraj zrobiłem formata,dzisiaj kupiłem GW:Nightfall i pełen chęci zainstalowałem, ale podczas grania niemiła niespodzianka - gra tnie i skacze, nawet gdy ustawiam wszystko na srednie,a nawet niskie.Wymagania minimalne tej gry to procesor 1 GHz lub wyższy,512 RAM, karta graficzna Radeon 8500 lub GeForce z serii 3 z 64 mb vram.

Więc powinno śmigać na średnich, a tu klapa :( Dodam, że sterowniki mam zainstalowane najnowsze.

Dodam że ściagnalem free ram optimizer, przed wlaczeniem gry wylaczylem wszystkie zbedne programy, ustawilem free memory na 400 i nic to nie dalo :/

Co ciekawe, gdy w opcjach gry ustawie wszystko na low to i tak przycina troche ...

Edytowane przez jaruczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal wszysko co siedzi w trayu ( ten ram optimizer też :/ ) - w ogóle przejrzyj tray i zastanów się co to może być - antyvirus, speedfan, inna cholera.

Sterowniki polecam ostatnie omegi - ati wreszcie zoptymalizowało open GL ( ale to tak na marginesie ;) )

Aha no i same stery instaluj bez żadnych ati tray toolsów (nie mylić z Ati Toolem), multi resolutions czy CCC.

Jak nie pomogą poszukiwania to można zajżeć do SmartGArt i zrobić test całości - tez mogło się coś przestawic - taka czynność powinna załatwić sprawę.

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania minimalne tej gry ...

Często wymagania są zaniżany przez producentów , więc lepiej sprawdz jak gra działa u kogoś innego np.u kumpla.IMHO po prostu twój komp sobie z nią nie radzi zbytnio.

Może jakieś robactwo ci się zalęgło ? ;) Przeleć antywirem cały dysk profilaktycznie.

Spróbuj wywalić gohtica i zainstalować jakieś starsze stery ' z czasów świetności twojej grafy' :D

@7600gs

Byłeś szybszy :-P

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że miałem zupełnie inne pomysły :]

Jak jeszcze miałem 9550 chciałem odpalić jakiś polski stary szuter - nie dało się - nie chiało pracować z normalną prędkościa ( niezaleznie od ustawień grafiki 15-20 fps ). Nie pamiętam już nazwy tej gry.

W gothica 2 nie grałem więc ;) ale przypomniała mi się jedna rzecz - może swapuje na ramie ?

Alt +Crtl+ Del podczas gry i patrzysz na wydajność - użycie pliku stron. Jeżeli jest większe niż realna ilość ramu to po prostu ma prawo swapować ..

fajnie że założyciel tematu sie odezwał :sad:

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki polecam ostatnie omegi - ati wreszcie zoptymalizowało open GL

@jaruczek

Nie znam sie na ATI ale stery omegi to zawsze było coś ;) , więc w czym masz wątpliwości to nie wiem.Do usunuęcia sterów użyj oczywiście Driver Cleanera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które stery są najlepsze? Do karty graficznej mam "czyste" display drivers bez gratisów :P

www.omegadrivers.net

Mam rozumieć że nie instalowałeś żadnych sterowników do grafy ?

Standardowe sterowniki powinny nazywać się Catalyst i jakiś tam numer ..

Mam zainstalowane wlasnie te Catalyst, sterowniki Omega Drivers mialem tez ale z nimi jeszcze gorzej chodzilo :/ :?

Ostatnie omegi dają sporego kopa - spróbuj sam zobaczysz :] Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi