Adyan Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) Witam. Posiadam ram PATRIOT KH 2x512 MB w dualu. Jest to ram z niebieskimi radiatorami. Fabrycznie timingi ustawione są przy 200MHz na 2.5-4-4-8 CR 2T. Jakiś czas miałem ustawione timingi na 2-3-3-6 CR 1T ,ale komp raz dziennie albo dwa się resetował (chyba przez CR 1T) chociaż w takich programach jak GoldMemory czy Memtest błedów nie było. Ustawiłem więc wczoraj na 2-3-3-6 CR 2T i narazie resetów nie ma, ale podczas grania np. w SWAT4 kilka razy nastąpiło zawieszenie gry,natomiost w NFS Carbon żadnych zwiech nie było. Zauważyłem również, że podczas grania radiatory od ramu są tak gorące, że można się oparzyć. Moje pytania: 1. Czy ustawienie CR na 1T może powodować resety kompa ?(zaznaczam, że błędami pamięci nie sypały) 2. Czy zwiecha gry to przez zjechanie z timingami w dół czy grzejący się ram, a może jeszcze coś innego ? 3. Czy tak gorący ram podczas grania jest bezpieczny ? Edytowane 21 Stycznia 2007 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 1. Moze, dla testow ustaw na 3-3-3-8 2T i potestuj, jesli nie bedzie zwisow to znaczy, ze pamiec nie trzyma takich ustawien 2. W/g mnie (przynajmniej z mojego doswiadczenia) jak przesadzalem z pamieciami to o dziwo zawieszania nie bylo. Najczesciej objawem za duzego przetaktowania pamieci byl slynny BSOD z komunikatem "IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL". Radiatory pamieci powinny byc cieple, ale nie goraco-parzace. 3. Tak naprawde RAM moze Ci sie zjarac chyba tylko po przevoltowaniu, a jakie napiecie masz na nich ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Napięcie pamięci mam ustawione domyślnie czyli na 2.5 V . Radiatory na pamięciach ram podczas normalnej pracy (internet, programy) są letnie, a podczas grania robią się gorące aż parzą (radiatory spełniają swoją rolę, bo odbierają ciepło tylko nie wiem czy mogą być gorące i czy to nie zaszkodzi pamięcią ?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Masz bardzo dziwne timingi na tych Patriotach. Poza tym dosc niskie napiecie. Ustaw 2,7V i daj standartowe timingi albo 2,5-4-4-7 albo 2,5-3-3-7. Oczywiscie na 1T. Z tego co zauwazylem nie bardzo lubia one cl 2. U mnie chodza na 2,5-3-3-7 na 3,2V na ponad 250MHz Mialem je poprzednio na nF2 i wogole sie nie krecily max to bylo 220MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 @mib ustawiłem takie timingi, bo z tego co słyszałem czym niższe tym lepsze. Teraz zrobię tak jak pisałeś czyli 2,5-3-3-7 1T i podniosę napięcie do 2,7 V. Zobaczymy czy komp będzie się resetował lub będą zwiechy w grach. Napisz mi jeszcze czy podczas grania masz radiatory na ramach gorące i jeśli tak to co robisz żeby je schłodzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 @mib ustawiłem takie timingi, bo z tego co słyszałem czym niższe tym lepsze. Teraz zrobię tak jak pisałeś czyli 2,5-3-3-7 1T i podniosę napięcie do 2,7 V. Zobaczymy czy komp będzie się resetował lub będą zwiechy w grach. Napisz mi jeszcze czy podczas grania masz radiatory na ramach gorące i jeśli tak to co robisz żeby je schłodzić ? Nie chlodze wogole pamieci pomimo ze chodza na 3,2V, sa letnie w idlu w stresie nie patrzylem. Aby je schlodzic to wystarczy dobry przewiwe w budzie i tyle. Na 2,7V to sie prawie wogole nie grzaly. timingi miales dosc niskie ale jak dla mnie to sporo za niski woltaz i dlatego takie jaja byly czyli zwieszki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) @mib widzę, że ładnie ci się kręcą te pamiątki, bo ponad 500 MHz. U mnie niestety tylko do 440 MHz ( timingi luźne 3,4,4,8 ), bo wyżej sypało błędami w GoldMemory. Tylko pozazdrościć... Ps. jak chciałbym je dovoltować powyżej 2,7 V to niestety na mojej płycie pozostaje zrobić jedynie Vmoda a tego wolałbym nie robić. Napisz jeszcze jakie maksymalne napięcie tym Patriotom można zapodać ? Edytowane 21 Stycznia 2007 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 @mib widzę, że ładnie ci się kręcą te pamiątki, bo ponad 500 MHz. U mnie niestety tylko do 440 MHz ( timingi luźne 3,4,4,8 ), bo wyżej sypało błędami w GoldMemory. Tylko pozazdrościć... Ps. jak chciałbym je dovoltować powyżej 2,7 V to niestety na mojej płycie pozostaje zrobić jedynie Vmoda a tego wolałbym nie robić. Napisz jeszcze jakie maksymalne napięcie tym Patriotom można zapodać ? No ladnie ladnie :D Tez sie zdziwilem Znajomy do testow mial na nich 3,5V ale z nawiewiem. Ja mam 3,2V od dluzszego czaszu. Troche mialem kombinacji z alphami aby pamieci dobrze i stabilnie chodzily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...