Skocz do zawartości
Johnlittle

Gorący Chipset Nforce4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z chipsetem Nforce4x4. Otóż posiada on tylko radiator i grzeje się niemiłosiernie. 69-70 stopni to nie jest mało i komputer mi się wyłączał. Kupiłem wentylator 8cm - 3200 obr/min i przymocowałem go 1,5cm od chipsetu gdyż inaczej nie da rady bo karta grafiki jest bezpośrednio nad radiatorem. Zmieniło to problem tylko o tyle, że komputer się już nie wyłącza ale temperatura nie spada. Wiem ze istnieje jedyny heatpipe ale on nie pasuje do tego rodzaju płyty jakim jest gigabyte k8ne socket 754. Ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać.

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja tego coolera twierdzi, że nie pasuje on na tą płytę(z tajemniczych źródeł wiem, że jest to Gigabyte GA-K8NE;) )choć patrzac na foty, nie mam pojęcia jak miały ten cooler nie pasować.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mierzę Speedfanem i Motherboard monitorem

Zmierz organoleptycznie (tzn dotknij). Ja osobiscie tez mam plytke na nforce4-x i chlodze jej chipset od wczoraj na pasywnym zalmanie.Jest bardzo cieply ale powyzej 52stopni nie widzialem(elektroniczny czujnik) chociaz podejrzewam ze w rzeczywistosci moze byc ciut wiecej.Jak go dotke to dluzej jak 5-7sek nie wytrzymam bo jest tak cieply. W temacie o Abicie NV8 mowilem ze temp dla chipsetu nforce-4 wg ASUSA to max 90stopni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierz organoleptycznie (tzn dotknij). Ja osobiscie tez mam plytke na nforce4-x i chlodze jej chipset od wczoraj na pasywnym zalmanie.Jest bardzo cieply ale powyzej 52stopni nie widzialem(elektroniczny czujnik) chociaz podejrzewam ze w rzeczywistosci moze byc ciut wiecej.Jak go dotke to dluzej jak 5-7sek nie wytrzymam bo jest tak cieply. W temacie o Abicie NV8 mowilem ze temp dla chipsetu nforce-4 wg ASUSA to max 90stopni...

Spoko, rzeczywiście, dotknąłem i jest cool gdzieś ze 45 stopni mniej więcej. Dzięki wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten fabryczny radiatorek na k8ne przecież parzy (a jeśli nie parzy, to za dużo tej kamiennej pasty dali) . Mam zalmana nb47j założonego niesymetrycznie i dodatkowo z odłamanymi niektórymi finami plus wciśnięte w środek 2 radiatory od zasiłki megabajta i nadal jest ciepły, ale daje radę.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na jednym epoxie mam radiator zaadoptowany z socket A, na drugim epoxie pentagrama np40al.

na pierwszym temp do 55stC, na drugim podobnie. obie budy dobrze chlodzone.

takie tempy sa do przyjecie i chipset je wytrzymuje. komp #1 od 2 tygodni kreci nonstop jako serwerek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Oto co musisz zrobić:

1. Wywalić standardowy radiator.

2. Posmarować jakąś dobrą pastą np Arctic MX-1

3. Założyć złotego Zalmana i na niego dopiero wentylator najlepiej na kołkach gumowych jak ja.

Jak chcesz to podeślę fotkę tego rozwiązania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Oto co musisz zrobić:

1. Wywalić standardowy radiator.

2. Posmarować jakąś dobrą pastą np Arctic MX-1

3. Założyć złotego Zalmana i na niego dopiero wentylator najlepiej na kołkach gumowych jak ja.

Jak chcesz to podeślę fotkę tego rozwiązania!

czemu zloty?

kup pentagrama np40al, albo niebieskiego zalmana - da rade bez wyjca jak masz w miare dobry przewiew w budzie. u mnie daje rade, do tego mam as5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie niebieski da rade, sam go mialem przez 2 dni bez "wiatroka" ale wolę mieć 50 stopni na chipsecie niż 70 a przy agresywnych ustawieniach na pasywce może dojść nawet do około 80. Ogólnie nie lubie katować sprzętu taką temp. oczywiście system bedzie tak chodził tylko pytanie jak długo, wiadomo degradacja postępuje szybciej jak temp. jest wysoka. By the way, tej ten mój wentyl daje tylko 16 db czyli tyle mniej wiecej co twardy dysk więc nie ma potrzeby go zdejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By the way, tej ten mój wentyl daje tylko 16 db czyli tyle mniej wiecej co twardy dysk więc nie ma potrzeby go zdejmować.

Bez urazy, ale te 16dB to chyba przy zamkniętej obudowie z 15 metrów :P

No chyba że ja myśle źle i ty masz tam jakieś 92 albo 120 ciche umieszczone, bo nie ma takiej opcji zeby 40x40, 50x50 był cichy i jakoś tam ruszał powietrzem ;)

Zależy jeszcze jak te twoje dyski pracują, bo jak zagłuszają ten wentyl to faktycznie nie ma sensu go zdejmować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wasze rady odnośnie żółtego zalmana + wentyl na nim, czy pentagrama np40al niestety ale nie mają zastosowania na k8ne, chyba że ktoś nie używa grafy pci-e. Ta tej płycie trzeba kombinować, nie można ot tak sobie wstawić chłodzenia chipsetu jakie się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic co ma 3000RPM ciche nie będzie, ja moge zrobić wentyl i w specyfikacji napisać że ma 10dB, pomiary głośności nie są standaryzowane, jest to taki chwyt marketingowy, każdy może napisać ile mu się podoba :)

Twierdzisz że taki bzyczek będzie tak cichy jak fander 120 na prawie minimalnych RPM? Nie wydaje mi się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O boże przecież wiem co mówię, mam go zamontowanego, jest cichy i kropka. 40 mm zaczyna robić hałas dopiero przy ok. 4000 - 4500 RPM, zresztą to kwestia samych łopatek. Jak zawsze kupowaliście jakieś shitowate czterdziestki 3 PLN za sztuke to sorry. Jakby mi ten Sharkoon wył tak jaj ta stockowa czterdziesta ASUSA (5000 RPM) którą miałem na płycie to modding by sensu nie miał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wasze rady odnośnie żółtego zalmana + wentyl na nim, czy pentagrama np40al niestety ale nie mają zastosowania na k8ne, chyba że ktoś nie używa grafy pci-e. Ta tej płycie trzeba kombinować, nie można ot tak sobie wstawić chłodzenia chipsetu jakie się podoba.

a wez mi powiedz czym twoj nforce4 rozni sie od mojego? u mnie tez grafa na pci-x, wiec nie wiem co chcesz powiedziec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi