Michael86 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Witam. Jestem zainteresowany kupnem płyty pod Core 2 Duo najlepiej E4300 lub E6300 i mam dylemat co wybrac czy Abit AB9 Pro czy Asus P5N-E. Czytałem ze Abit nie idzie wyżej niż 440 FSB, ale za to jest bardzo stabilny bo ma 5 fazowe zasilanie i nieźle wyposażony. Asus natomiast wyciąga około 500 FSB, ale ma podobno duży Vdrop i tylko 3 fazowe zasilanie. Prosze o wasze opinie:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 KLYK ;-) Ja wziąłbym Asusa, choć szkoda, że ma gorszy układ dźwiękowy. No ale jakieś minusy w końcu płyta musi mieć. Co do vdropa, to podnieś sobie odpowiednio wyżej napięcie i będzie ok. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 chyba jednak stawiam na Abita:) jest bardziej wyrównany jak dla mnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glock18 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Również jestem zainteresowany tą płyta. Ciekawi mnie porównanie z Asus P5b Deluxe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Mam od miesiaca ABita AB9 tyle ze bez PRO, stary bios pozwalal na stabilne 7x330, nowy na 7x400 i tu sie konczy O/C niezaleznie od napiec, taktowania pamieci itp. wtaje nawet na 450 ale system sie juz nie zaladuje. Ten sam konfig na Asusie P5B Dlx (aktualnie w serwisie) chodzil stabilnie na 7x480 1:1 . AB9 PRO moze byc calkiem inna bajka niz AB9 ?! Sam zastanawiam sie nad P5N-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 jezeli do e4300 to te fsb 400 naprewno wystarczy..... do e6300 juz niebardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Abit ma teraz jeszcze dwa nowe mobo: IB9 (budzetowka, ale mi wydaje sie nieco ciekawsza niz AB9, FSB leciutko powyzej 400) oraz QuadGT, ktora jak na razie zgniata p5b dlx jesli chodzi o wydajnosc brak zmian strapa powyzej 400, mimo niedopracowanego jeszcze biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 tak, Quad GT zapowiada sie swietnie, tylko ze bedzie prawdopodobnie drozszy od Commando... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 No nie wiem: Commando - 280$ QuadGT - 220$ Ceny z newegg.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 No nie wiem: Commando - 280$ QuadGT - 220$ Ceny z newegg.com oby panie oby. sugerowalem sie cena detaliczna w zapowiedziach dystrybutora, czyli Veracompu i ta wynosi 690zl netto :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 sugerowalem sie cena detaliczna w zapowiedziach dystrybutora, czyli Veracompu i ta wynosi 690zl netto :?Wtedy nie wygladalo by to juz tak fajnie :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Mam od miesiaca ABita AB9 tyle ze bez PRO, stary bios pozwalal na stabilne 7x330, nowy na 7x400 i tu sie konczy O/C niezaleznie od napiec, taktowania pamieci itp. wtaje nawet na 450 ale system sie juz nie zaladuje.Nie musi to być oczywiście prawdą, ale wydaje się mi, że coś musiałeś źle robić. Core 2 Duo E4300 testowałem na tej płycie i bez najmniejszego problemu tak samo z tym jak i z E6300 płyta chodziła wpełni stabilni ena FSB 440 MHz - mowa oczywiście o najnowszym BIOSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 tak sobie patrzyłem ostatnio na Abita AB9 Pro i zauważyłem ze na niektórych egzemplarzach nie ma RADIATÓW na mosfetach ( http://www.techplanet.pl/showimages.php?prod_id=6774 ) czy to nowa rewizja płyty?? czy moze Abit uznał ze są niepotrzebne i w kolejnych egzemplarzach je usunął?...co Ciekawe widziałem też zwykłego AB9 i też nie miał radiatorów, ale za to miał 9 złącz Sata i wyposażenie PRO: http://www.ixbt.com/short/images/1678_large_Top-view_.jpg czy ktoś coś wie na ten temat???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Drugi link - Forbidden You don't have permission to access /short/images/1678_large_Top-view_.jpg on this server. [; Wiec szukaj dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Osobiscie posiadam AB9 i maks stabilne to 430 MHz na codzien latam na 400. Plyta posiada radiatory na mosfetach. Uzywam biosu 1.5 podobno na najnowszym OC sie nie poprawa a w niektorych przypadkach nawet spada wiec wole nei ryzykowac. PS. maks co wydusilem z plyty to 450 ale obawiam sie ze to pamiatki sie skonczyly :/ PS2. przy podniesieni v na chpsecie i zadmbaniu o jego lepsze chlodzenie mozna 500 wycisnac z tych plyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) http://www.ixbt.com/short/images/1678_large_Top-view_.jpg mnie ten link dziala:) A moze pod tym adresem http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...l%3Dpl%26sa%3DG w górnym rogu jest zdjęcie :) Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Michael86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perykles Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Podsumowałem sobie wady obu płyt na podstawie artykułu na egieldzie. AB9 - kiepsko rozmieszczone dodatkowe zasilanie PCI-E (tutaj za bardzo nie rozumiem, o co chodzi), IDE i FDD, - sloty pamięci zbyt blisko PCI E (długa karta [GF8800GTX np?] może się nie zmieścić - sprawdzał to ktoś?). P5N-E SLI - kiepska muzyczna, brak 3 jacków, - wlutowany bios, - brak jednej fazy i 3 mosfetów, kiepskie zasilanie, - brak jednego łącza PCI Ex1, - kiepsko umieszczone złącze FDD, - mostek południowy nie ma chłodzenia, a grzeje sie dość mocno. Jak widać, Asus "ma tego trochę więcej" :wink: Ciągle jeszcze zastanawiam się, którą płytę wybrać i chyba coraz bardziej skłaniam się ku solidniejszej konstrukcji - AB9 (cena ta sama, nie zależy mi na sli, esata, procka podkręcę max do 3Ghz (E4300 lub E6300), a jedyne, czego czego żałowałbym z Asusa to 2xPATA). Chyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu i ostatecznie przekona do Asusa, ew wyjaśni dlaczego w podsumowaniu recenzji Asusa na egieldzie napisano, że 965i "już nie mają czego szukać" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Podsumowałem sobie wady obu płyt na podstawie artykułu na egieldzie. AB9 - kiepsko rozmieszczone dodatkowe zasilanie PCI-E (tutaj za bardzo nie rozumiem, o co chodzi), IDE i FDD, - sloty pamięci zbyt blisko PCI E (długa karta [GF8800GTX np?] może się nie zmieścić - sprawdzał to ktoś?). P5N-E SLI - kiepska muzyczna, brak 3 jacków, - wlutowany bios, - brak jednej fazy i 3 mosfetów, kiepskie zasilanie, - brak jednego łącza PCI Ex1, - kiepsko umieszczone złącze FDD, - mostek południowy nie ma chłodzenia, a grzeje sie dość mocno. Jak widać, Asus "ma tego trochę więcej" :wink: Ciągle jeszcze zastanawiam się, którą płytę wybrać i chyba coraz bardziej skłaniam się ku solidniejszej konstrukcji - AB9 (cena ta sama, nie zależy mi na sli, esata, procka podkręcę max do 3Ghz (E4300 lub E6300), a jedyne, czego czego żałowałbym z Asusa to 2xPATA). Chyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu i ostatecznie przekona do Asusa, ew wyjaśni dlaczego w podsumowaniu recenzji Asusa na egieldzie napisano, że 965i "już nie mają czego szukać" :) Mostek południowy nie wymaga chłodzenia, grzeje się ledwo co, natomiast polecam nawiew na mostek północny. Zasilanie może kiepskie ale jak to ma być do 3ghz to spokojnie da radę. Fdd i kodeka nie używam :) Nie wiem jak to jest z 965i, ale na 650i można ustawić dzielnik dla pamięci jaki się chce. Nie trzeba lecieć 1:1, więc można mieć lipne pamięci i kręcić proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 A jak jest z wydajnością I/O? Podobno chipsety nVidii zbierają baty w tej konkurencji od 965... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Hmmm Abit AB9 Pro... zaczynam zastanawiać się nad tą płytą :) http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=137651 http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=135651 Oba wyniki FSB ponad 500 MHz. Jakby ktoś miał i testował to niech coś napisze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Te wyniki sa po Vmch mod ;) i oczywiscie mostek poludniowy woda chlodzony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Panowie szukam artykułów coś na temat OC Abit AB9 Pro E6300 2MB 2x1GB Geil 800 Ultra CL 4 czy w ogóle da sie to podkręcić ? bo szukam i szukam i znaleść nie moge kto by mial podobny sprzęcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Panowie szukam artykułów coś na temat OC Abit AB9 Pro E6300 2MB 2x1GB Geil 800 Ultra CL 4 czy w ogóle da sie to podkręcić ? bo szukam i szukam i znaleść nie moge kto by mial podobny sprzęcikPytasz się czy się da, a masz przecież taki zestaw, to nie możesz sprawdzić? Oczywiście da się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 WDK Pardom nie wiedziałem ze można , co do OC da sie i powiem szczerze ze po OC o dużo lepiej mi komp lata jestem teraz zadowolony jak mi sie coś znów w glowie nie zepsuje to ten zestaw powinien poslużyc conajmniej z 2 latka. Ale z tym to jest tak ze jak ktos zachoruje juz na to nie ma odwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...