Skocz do zawartości
piotres

Kontenerek Semi-solid Cpu By Piotres

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panstwa :)

Jakis czas temu wpadlem na genialny pomysl zaprojektowania kontenerka typu semi-solid na CPU ...oto wyniki projektu, do podstawy jest dospawana rura 42 mm srednicy :D .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sama podstawa ma ok. 820 gram masy :-P .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To jest 25-cio centymetrowy kontenerek :) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Izolacja ma 19 mm grubosci, a zapinka jest przystosowana do S462/S478(9)/S775/S939/AM2 :) .

Jak ktos jest zainteresowany zakupem - prosze o PW .

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh ten kwadrat... conajmniej calosc dziwnie wyglada, szczegolnie ta zapinka z tuleja :blink:

Pozatym troche przeklamales.... to ja wpadlem na genialny pomysl pol solida, a ty sie pozniej dolaczyles.

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh ten kwadrat... conajmniej calosc dziwnie wyglada, szczegolnie ta zapinka z tuleja :blink: Przyznaje, tuleja wyglada glupawo, na szczescie jest schowana pod izolacja ;-). Uzylbym zapinki bez tulei, tyle ze nie mam ich wycietych z otworem 42mm, tylko ok. 45 mm i zapinka by miala lekki luz na boki, a tego osobiscie nie lubie :-P

Pozatym troche przeklamales.... to ja wpadlem na genialny pomysl pol solida, a ty sie pozniej dolaczyles. NIC NIE PRZEKLAMALEM :angry: ..ty wpadles na pomysl semi-solidow na GPU, a ja na CPU bylem pierwszy z ta idea :) .

Nie podoba mi sie mala srednica rurki i kwadratowa podstawa, a juz zapinka z tuleja to nieporozumienie. Reszta jest OK :D

Kwadratowa podstawa jest dla dodatkowego zwiekszenia masy ...po co skrawac miedz (i dodatkowo za to placic), ktora dodatkowo zwieksza mase i skutecznosc dzialania calego kontenera ? :rolleyes:

Czyli otulina i srubki :damage_wall:

Ciesze sie ze wam sie podoba choc to ..jeszcze chyba backplate z tego wnioskuje :lol: ...choc pewnie tez cos z nim nie halo, prawda ? :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwadrat nie podoba mi sie z tego wzgledu ze trudniej sie go izoluje, a watpie zeby masa zawarta w bokach jakos super pomagala.

to jest prawda, ja mam rurki na gpu prostakatne i nieźle sie trzeba nameczyc nad tym zeby izo przylegało i niebło powodzi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nie uzyles preta jako podstawy? O_o wieksza stednica i wazylo by tyle samo, a rue latwiej zaizolowac. imo conajmniej dziwne.

1000 gramowy kontener to wcale nie duzo ;)

bo ryba chcial kupic kwadratowy pret na pol solidy gpu, to piotres nie chcial byc gorszy i tez sa kupil takie same ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nie uzyles preta jako podstawy? O_o wieksza stednica i wazylo by tyle samo, a rue latwiej zaizolowac. imo conajmniej dziwne.

1000 gramowy kontener to wcale nie duzo ;)

Nie wiem dlaczego wg Was okrag latwiej zaizolowac :huh: :blink: - na taki kwadrat ze sfazowanymi krawedziami tez latwo otuline naciagnac i jesli jest odpowiednio dobrany rozmiar to bardzo ladnie przylega :rolleyes: .

bo ryba chcial kupic kwadratowy pret na pol solidy gpu, to piotres nie chcial byc gorszy i tez sa kupil takie same ;)

Teraz to oszukujesz juz, wiesz dobrze ze nie bylo tak, i fakt ze "zostalem" z tymi kwadratami to byla w wiekszej czesci Twoja wina :huh: ..ale ciesze sie teraz z tego hehe.

Widzisz Hipo, ja naprawde nie znosze "dogryzek", ale musze sie jakos bronic, gdy jestem atakowany :-/ .

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjęciach nie ma naklejki :lol:

wygląda troche jak "cep" :D

i jest troche specyficzny jak na mój gust, lekka innowacja ;)

czy jest w polsce kamikaze który ma środki i możliwości aby zrobić solida z prawdziwego zdarzenia?

przyznać się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjęciach nie ma naklejki :lol:

wygląda troche jak "cep" :D

i jest troche specyficzny jak na mój gust, lekka innowacja ;)

czy jest w polsce kamikaze który ma środki i możliwości aby zrobić solida z prawdziwego zdarzenia?

przyznać się ;)

moge i co z tego? ale wole te kase przeznaczyc na cos innego jak na odpadek przy frezowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waga miedzi przed obróbką to około 6 kg(czyli przy dzisiejszych cenach miedzi policzą za to pewnie 200 zł), do tego dosyć droga obróbka, izolacja i inne badziewia... 800 zł to może przesada, ale z 600 to pewnie tak...

Fajne są solidy z alu, bo materiał leciutki w porównaniu z miedzią, miękki, więc i o obróbkę łatwiej i taniej.

Edytowane przez Puma[JFK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no ja pytałem tokarza odemnie mówił że 200zł będzie chciał a jak mu pokazałem projekt to on :blink: i powiedział ze nieda rady :lol: czy ja naprawde aż taki brzydki jestem ? :lol:

postaw skrzynke MD ;)

Robienie prawdziwego solida mija sie z celem, ale budle ladne by bylo ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Co do testow semi-solida - jeden z userow tego kontenera tak mi ostatnio napisal :

"Now that I have some nice Pi numbers achieved with your semisolid pot (9.422 con 1Mb on E6700... )"

....wiec mysle ze dziala bardzo milo, skoro E6700 polecial gruuubo ponad 5.2 ghz ;-)

pozdrawiam

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi