Skocz do zawartości
xacti

Os W C++

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

jestem ciekawy czy dalo by sie napisac wlasny os w c++, bez uzycia ani jednej lini assemblera ..

a jesli nie, to czy dalo by sie zrobic bootloader, ktory byl by w assemblerze, ale ktory uruchamial by pliki napisane w c++ ?

pytam sie co znalazlem takie cos w sieci: http://binboy.sphere.pl/index.php?show=use...=pl.comp.lang.c

Czytalem tez o tym ze mozna zrobic wlasna dystrybucje linuxa.. moglby ktos mi przyblizyc ten temat?

pozdrawiam.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xacti napisał(a):

witam.

jestem ciekawy czy dalo by sie napisac wlasny os w c++, bez uzycia ani jednej lini assemblera ..

a jesli nie, to czy dalo by sie zrobic bootloader, ktory byl by w assemblerze, ale ktory uruchamial by pliki napisane w c++ ?

pytam sie co znalazlem takie cos w sieci: http://binboy.sphere.pl/index.php?show=use...=pl.comp.lang.c

Czytalem tez o tym ze mozna zrobic wlasna dystrybucje linuxa.. moglby ktos mi przyblizyc ten temat?

pozdrawiam.

Napisz własny system operacyjny to się przekonasz :).

Polecam zapoznanie się z systemem Minix

Minix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xacti napisał(a):

a moglbys polecic jakis kurs pisania bootloadera i prostego systemu / bibliotek do systemu ?

nie nie mógłbym bo od 2 lat mnie to nie interesuje ale :google: poleca coś takiego

http://www.osdever.net/tutorials.php?cat=0&sort=1

http://www.groovyweb.uklinux.net/index.php...m%20programming

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mu abyś googli użył ;) Kiedyś na haxite.org były chyba artykuły o pisaniu OS'a... Sam sie za to chciałem brać, ale zbyt n00b jestem jeśli chodzi o programowanie...

A co do własnej dystrybucji Linuksa... Też myślałem o tym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xacti: Niestety zgadzam się znów z poprzednikami. Takie coś nie ma większego sensu. Założenie jest takie że jeśli nie wiesz jak OS'a zrobić to go nie zrobisz. Bo nie wystarczy przeczytać tutoriala... Kiedyś znajomy robil coś takiego. Ogólnie zrezygnował potem bo to chyba robił ot dla rozrywki, ale według mnie byłby w stanie to zrobić... Jak z nim gadałem jak zaczął mi gadać co się po włączeniu kompa dzieje, co jest ładowane i do jakiego adresu pamięci, co się dzieje itp. to zwątpiłem ;)

Chociaż z tego co pamiętam kernela "hello world" zrobiłem... Ale w oparciu o art jakiś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jądro linuxa pisze wiele osób naraz, to NIEMOŻLIWE aby jedne programista nawet genialny napisał sam całe jądro ze sterownikami, nie mówiąc już o reszcie systemu odpowiadającej ze interakcje z użytkownikiem. Pelzak ma racje - napisz dobry calc, późnej jakaś inna ciekawa aplikacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

prosil bym o cos po polsku bo moj angielski nie jest na tyle zaawansowany bym mogl sie z tego uczyc

Bez znajomości angielskiego, w zwykłym programowaniu jest trudniej, a nie wspominając o jakimś OS'ie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys widzialem jakies takie smieszne ogloszenie w stylu "napiszcie mi system operacyjny". Nie dosc ze za smieszne pieniadze, to jeszcze koles planowal to sprzedawac a w wymaganiach bylo *BEZPROBLEMOWE* odpalanie aplikacji win32 i linux :D

Znam goscia co pisal kiedys OS. Bootowalo to. Proponowal mi takze wspoltworzenie go. Ja jednak nie widze sensu czegos takiego, choc niewatpliwie moznaby sie bylo duzo nauczyc przy takim projekcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nargil napisał(a):

w wymaganiach bylo *BEZPROBLEMOWE* odpalanie aplikacji win32 i linux :D

Z jednej strony "buahahahahhahahaha" A z drugiej widać że ktoś nie miał najmniejszego pojęcia "jak to działa" a co dopiero o robieniu gadanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu widział podział na win32 i na linuksa i chciał uszczęśliwić wszystkich, wpadając na genialny sposób, na który jeszcze nikt nie wpadł.... aby napisać system uniwersalny :)

pisanie włąsnego oesa nie ma racji bytu... trzeba by stworzyć setki tysięcy sterowników, modułów, poprawek do nich, do różnych wersji... tak że mi to się w głowie nie mieści nawet żeby stworzyć coś takiego.. nawet w teami kilkuosobowym... tak, że lepiej pisać aplikacje pod systemy już zrobione, sprawdzone, które 90% spraw robią za nas... 10% zostaje zwalone na twó¶cę programu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi