xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) witam. jestem ciekawy czy dalo by sie napisac wlasny os w c++, bez uzycia ani jednej lini assemblera .. a jesli nie, to czy dalo by sie zrobic bootloader, ktory byl by w assemblerze, ale ktory uruchamial by pliki napisane w c++ ? pytam sie co znalazlem takie cos w sieci: http://binboy.sphere.pl/index.php?show=use...=pl.comp.lang.c Czytalem tez o tym ze mozna zrobic wlasna dystrybucje linuxa.. moglby ktos mi przyblizyc ten temat? pozdrawiam. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 xacti napisał(a): witam. jestem ciekawy czy dalo by sie napisac wlasny os w c++, bez uzycia ani jednej lini assemblera .. a jesli nie, to czy dalo by sie zrobic bootloader, ktory byl by w assemblerze, ale ktory uruchamial by pliki napisane w c++ ? pytam sie co znalazlem takie cos w sieci: http://binboy.sphere.pl/index.php?show=use...=pl.comp.lang.c Czytalem tez o tym ze mozna zrobic wlasna dystrybucje linuxa.. moglby ktos mi przyblizyc ten temat? pozdrawiam. Napisz własny system operacyjny to się przekonasz :). Polecam zapoznanie się z systemem Minix Minix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) a moglbys polecic jakis kurs pisania bootloadera i prostego systemu / bibliotek do systemu ? Edytowane 22 Stycznia 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) xacti napisał(a): a moglbys polecic jakis kurs pisania bootloadera i prostego systemu / bibliotek do systemu ?nie nie mógłbym bo od 2 lat mnie to nie interesuje ale :google: poleca coś takiego http://www.osdever.net/tutorials.php?cat=0&sort=1 http://www.groovyweb.uklinux.net/index.php...m%20programming Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Przepraszam, przepraszam... minix napisany jest w C, przynajmniej wersja, ktora ja sobie modyfikowalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 no wlasnie czytalem ze systemy sie raczej w C pisze, choc w C++ tez mozna... prosil bym o cos po polsku bo moj angielski nie jest na tyle zaawansowany bym mogl sie z tego uczyc :( ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Przykro mi, ze bede zlosliwy, ale: 1. zbadaj oczy pod katem palenia papierosow 2. uzyj google'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 @MeHow o co tobie chodzi? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Chodzi mu abyś googli użył ;) Kiedyś na haxite.org były chyba artykuły o pisaniu OS'a... Sam sie za to chciałem brać, ale zbyt n00b jestem jeśli chodzi o programowanie... A co do własnej dystrybucji Linuksa... Też myślałem o tym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 weźcie lepiej się za pisanie kalkulatorów a nie za oesy.... już się rzucili śmiałkowie na reactosa i coś dalej są w lesie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Wlasnie o to mi chodzilo, co napisal PelzaK. Podejrzewam, ze nawet nie masz pojecia jaki mechanizm zarzadzania pamiecia bys chcial, a co dopiero reszta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 xacti: Niestety zgadzam się znów z poprzednikami. Takie coś nie ma większego sensu. Założenie jest takie że jeśli nie wiesz jak OS'a zrobić to go nie zrobisz. Bo nie wystarczy przeczytać tutoriala... Kiedyś znajomy robil coś takiego. Ogólnie zrezygnował potem bo to chyba robił ot dla rozrywki, ale według mnie byłby w stanie to zrobić... Jak z nim gadałem jak zaczął mi gadać co się po włączeniu kompa dzieje, co jest ładowane i do jakiego adresu pamięci, co się dzieje itp. to zwątpiłem ;) Chociaż z tego co pamiętam kernela "hello world" zrobiłem... Ale w oparciu o art jakiś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Jądro linuxa pisze wiele osób naraz, to NIEMOŻLIWE aby jedne programista nawet genialny napisał sam całe jądro ze sterownikami, nie mówiąc już o reszcie systemu odpowiadającej ze interakcje z użytkownikiem. Pelzak ma racje - napisz dobry calc, późnej jakaś inna ciekawa aplikacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Cytat prosil bym o cos po polsku bo moj angielski nie jest na tyle zaawansowany bym mogl sie z tego uczycBez znajomości angielskiego, w zwykłym programowaniu jest trudniej, a nie wspominając o jakimś OS'ie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 no i jeszcze zasadnicze ytanie.. co ten OS miałby robić... :) Kto pisałby aplikacje pod niego? :) nie będzie pan zadowolony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Kiedys widzialem jakies takie smieszne ogloszenie w stylu "napiszcie mi system operacyjny". Nie dosc ze za smieszne pieniadze, to jeszcze koles planowal to sprzedawac a w wymaganiach bylo *BEZPROBLEMOWE* odpalanie aplikacji win32 i linux :D Znam goscia co pisal kiedys OS. Bootowalo to. Proponowal mi takze wspoltworzenie go. Ja jednak nie widze sensu czegos takiego, choc niewatpliwie moznaby sie bylo duzo nauczyc przy takim projekcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Nargil napisał(a): w wymaganiach bylo *BEZPROBLEMOWE* odpalanie aplikacji win32 i linux :DZ jednej strony "buahahahahhahahaha" A z drugiej widać że ktoś nie miał najmniejszego pojęcia "jak to działa" a co dopiero o robieniu gadanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 po prostu widział podział na win32 i na linuksa i chciał uszczęśliwić wszystkich, wpadając na genialny sposób, na który jeszcze nikt nie wpadł.... aby napisać system uniwersalny :) pisanie włąsnego oesa nie ma racji bytu... trzeba by stworzyć setki tysięcy sterowników, modułów, poprawek do nich, do różnych wersji... tak że mi to się w głowie nie mieści nawet żeby stworzyć coś takiego.. nawet w teami kilkuosobowym... tak, że lepiej pisać aplikacje pod systemy już zrobione, sprawdzone, które 90% spraw robią za nas... 10% zostaje zwalone na twó¶cę programu... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A jednak niektórzy się czegoś takiego podejmują i nawet im to idzie http://www.skyos.org/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 macał ktoś tego skyosa? Mi to wyglada jak linuks jakiś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Hm nie zagłębiałem się na tej stronie... Ale może to coś zgodnego z POSIX... Większość programów na linuksa tego tylko wymaga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Gdyby tylko jeszcze nie trzeba było bulić za możliwość ściągnięcia bety :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...