Malakaih Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam! Moj kumpel zza wielkiej wody postanowil kupic sobie kompa. Do wydania jest jakies 2-2.5k zielonych. Ta kwota ma zostac przeznaczonego na samego kompa, bez u. peryferyjnych i bez monitora. Prawdopodobnie stanie na zlozeniu go z czesci kupionych na newegg'u. Ale nie wykluczam tez kupna gotowego zestawu - jesli macie jakies doswiadczenia z firmami z Usa, prosze o sugestie (alienware...?) Do konkretow. Wszystkie ceny znajduja sie na www.newegg.com . Pod uwage niestety trzeba brac iz wspomniany kumpel z pojeciem overclockingu sie nie zetknal, wiec warto doplacic pare dolarow za np grafe/proca ktora zostala fabrycznie ciut podkrecona. Moje bardzo wstepne przymiarki ograniczyly sie narazie do proc: e6600 - 316usd mobo: ASUS P5W DH DELUXE - 225usd (tutaj to akurat bardzo mocny strzal w ciemno) grafa: eVGA 8800gtx (626MHz core) ram: GeIL 2GB 1000mhz 5-5-5-15 - 290usd, albo na przyklad pomaranczowy GeIL 2GB 800mhz 4-4-4-12 - 220 usd (ale to znow strzaly w ciemno) zasilka: seasonic s12 650w 160usd chlodzenie cpu: ? chlodzenie grafy: stock? buda: to juz zalezy gdzie ten geforce wlezie ;) Narazie wyszlo 1630usd Wszystko jest mocno przypadkowe i wszystko mozna oczywiscie zmienic - niestety w tym segmencie cenowym bardzo kiepsko sie orientuje, dlatego prosze Was o rade. Rozwazam takze kupno na przyklad plyty sli, tak aby w odpowiednim momencie mozna bylo sobie dokupic na przyklad drugiego 8800, bez specjalnych zmian. Wiem ze nie jest to najlepsze rozwiazanie, ale dla mojego kumpla mogloby sie akurat sprawdzic... Czekam na sugestie i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 jak masz tyle kasy to może poczekaj na R600 albo spadki cen 8800 wtedy może na 2 styknie :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 jak masz tyle kasy to może poczekaj na R600 albo spadki cen 8800 wtedy może na 2 styknie :razz:Nie no jasne, zawsze mozna czekac. Jednak komp ma byc kupiony teraz. Przy obecnych cenach pewnie tez mozna by bylo wsadzic 2x8800 tyle ze jakos mam wrazenie ze jeden gtx powinien spokojnie wystarczyc. Czekam na dalsze sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Witam! Moj kumpel zza wielkiej wody postanowil kupic sobie kompa. Do wydania jest jakies 2-2.5k zielonych. Ta kwota ma zostac przeznaczonego na samego kompa, bez u. peryferyjnych i bez monitora. Prawdopodobnie stanie na zlozeniu go z czesci kupionych na newegg'u. Ale nie wykluczam tez kupna gotowego zestawu - jesli macie jakies doswiadczenia z firmami z Usa, prosze o sugestie (alienware...?) Do konkretow. Wszystkie ceny znajduja sie na www.newegg.com . Pod uwage niestety trzeba brac iz wspomniany kumpel z pojeciem overclockingu sie nie zetknal, wiec warto doplacic pare dolarow za np grafe/proca ktora zostala fabrycznie ciut podkrecona. Moje bardzo wstepne przymiarki ograniczyly sie narazie do proc: e6600 - 316usd mobo: ASUS P5W DH DELUXE - 225usd (tutaj to akurat bardzo mocny strzal w ciemno) grafa: eVGA 8800gtx (626MHz core) ram: GeIL 2GB 1000mhz 5-5-5-15 - 290usd, albo na przyklad pomaranczowy GeIL 2GB 800mhz 4-4-4-12 - 220 usd (ale to znow strzaly w ciemno) zasilka: seasonic s12 650w 160usd chlodzenie cpu: ? chlodzenie grafy: stock? buda: to juz zalezy gdzie ten geforce wlezie ;) Narazie wyszlo 1630usd Wszystko jest mocno przypadkowe i wszystko mozna oczywiscie zmienic - niestety w tym segmencie cenowym bardzo kiepsko sie orientuje, dlatego prosze Was o rade. Rozwazam takze kupno na przyklad plyty sli, tak aby w odpowiednim momencie mozna bylo sobie dokupic na przyklad drugiego 8800, bez specjalnych zmian. Wiem ze nie jest to najlepsze rozwiazanie, ale dla mojego kumpla mogloby sie akurat sprawdzic... Czekam na sugestie i pozdrawiam. ram nie lepiej jakieś Cruciale? Przecież są za wielką wodą :wink: buda może Coolmaster Stacker? chłodzenie grafy? nie potrzebne, seryjne daje rade. na procka scyhe ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) Proc: E6600 Płyta: EVGA nForce 680i SLI Mainboard Grafa: GeForce 8800 GTX EVGA 768MB Ramy: Jak przedmówca lepiej Cruciale AE lub BallisticX Chłodzenie cpu: Scythe Ninja lub Infinity Zasilacz: Tagan 700W - U25 DualEngine lub podany przez ciebie Seasonic Obudowa: Według uznania :D Edytowane 23 Stycznia 2007 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Dzieki bardzo za sugestie. Teraz kilka pytan. Widze ze kwestia zarowno procesora jak i grafy jest juz rozwiazana. Mobo: Widze ze jesli chcialbym przygotowac sie pod sli, to zasadniczo sprowadza sie do wyboru pomiedzy asusem p5n32 (tyle ze tam polnocny mostek to nForce 590 SLI - czyli rozumiem ze starszy) a EVGA - tyle ze akurat mam zero doswiadczen z ta druga firma, nawet nie wiedzialem ze oprocz grafy roba takze mobo. No ale zakladam ze jesli Borys polecasz, to jest ku temu dobry powod. No jest jeszcze ASUS P5N32-E na 680i, ciut drozszy, ale jesli warto to chetnie wezme go pod uwage oto on! Ram: Tutaj na poczatek istotne pytanie. Jako ze kompletnie nie wiem jak wyglada temat ustawienia ramu dla core duo, to moze to zabrzmiec banalnie, no ale. Mianowicie jak wspomnialem moj kumpel overclockingiem sie nie zajmuje zupenie, dlatego nie bedzie mial zaciecia zeby ten ram dopowiadzic do granic mozliwosci, jaki by nie byl. Jednak to co mnie zastanawia, to z jaka czestotliwoscia i timingami bedzie chodzil taki ram 1000mhz przy domyslnych ustawieniach w biosie, to znaczy od razu po wlozeniu? Czy dla intela trzeba sie troche pobawic ze zgraniem tego wszystkiego tak jak a64, czy moze temat jest latwiejszy? Jak jest z ustawianiem czestotliwosci? Podpowiedzcie, bo nie wiem czy wogole warto pakowac sie w jakis high-endowy ram, jesli moj kumpel nawet przez bios nie przebrnie.. Dobra, raz jeszcze dzieki i czekam na dalsze podpowiedzi a sam ide szperac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 ... Dobra, raz jeszcze dzieki i czekam na dalsze podpowiedzi a sam ide szperac ;) 1. RAM - mobo najlepiej dobierać dokładnie z zaleceniem producenta. Przykładowo: Asus P5B-E Plus i Corsair CM2X1024-6400C4 (od 1GB do 4GB) 2. Karta graficzna nie nie ma potrzeby aby była taka droga jeśli monitor będzie miał rozdzielczość poniżej 1600*1200 Najtańsze 8800 GTS wystarczy aż nadto. Lepiej kupić drugi pojemny i szybki dyski twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (...). Jednak to co mnie zastanawia, to z jaka czestotliwoscia i timingami bedzie chodzil taki ram 1000mhz przy domyslnych ustawieniach w biosie, to znaczy od razu po wlozeniu? 9...) są do tego odpowiednie ramy, zwykle posiadają oznaczenie EPP bądź SLI ready np. te Patrioty, w biosie trzeba coś przestawić -nie powiem Ci, bo nie maiełem do czynienia z EPP- wtedy płyta automatycznie dostosuje timingi, napiecię i te upragnione 1000mhz. Timingi wynoszą zwykle 5-5-5-15. Na dzikich jest to ładnie opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 dwaIP: Zdaje sobie sprawe ze na dzisiaj 8800gtx to sprzet na wyrost szczegolnie przy 19"lcd. Jednak to ma byc sprzet nie tylko na dzis, ale i na jutro. Stad tez pomysl na plyte ze sli, mimo ze narazie zostanie wykorzystane jedynie jedno gniazdo. Wiem wiem, nie jest to pomysl idealny.. no ale Co do dobierania par mobo+ram, gdzie moge wyczytac takie zalecenia i co niby mam w ten sposob zyskac? FatAlbert: Ojjj tak, dzieki za info na temat EPP. Mysle ze wlasnie tego tutaj potrzeba. Teraz tylko pytanie, czy kazde mobo na 680i to obsluzy? (Kazda, czyli teraz albo wspomniana evga albo wspomniany asus..) Bo jakos w specyfikacji zadnej z nich zadnych info nie widze, przynajmniej na neweggu. Czy moze samo 680i = obsluga EPP? No dobrze, jesli EPP, to w zasadzie wybor chyba sprowadza sie do tych dwoch: Ocz Patriot Jakis zdecydowany faworyt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 są też cruciale sli ready ;) ale one chyba nie mają epp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 dwaIP: Zdaje sobie sprawe ze na dzisiaj 8800gtx to sprzet na wyrost szczegolnie przy 19"lcd. Jednak to ma byc sprzet nie tylko na dzis, ale i na jutro. Stad tez pomysl na plyte ze sli, mimo ze narazie zostanie wykorzystane jedynie jedno gniazdo. Wiem wiem, nie jest to pomysl idealny.. no ale Co do dobierania par mobo+ram, gdzie moge wyczytac takie zalecenia i co niby mam w ten sposob zyskac? Moim zdaniem jedyne istotnie przydatne wyniki testów kart graficznych to takie które zawierają wykres ilości klatek w grach lub przynajmniej liczbę minimalnego FPS dla danej gry. Większa ilość FPS niż częstotliwość odświeżania monitora jest zupełnie nieprzydatna do niczego czyli 60-75 FPS dla LCD, Bardzo istotna jest natomiast minimalna ilość FPS bo decyduje o płynności. Przykładowo tutaj http://www.purepc.pl/node/833 jest jakieś porównanie SLI i pojedynczej karty pod względem minimum FPS. Widać że efekt SLI jest duży w maksimum FPS ale znikomy w minimalnej ilości klatek na sekundę w grach. Dlatego lepiej kupić mocniejszą kartę niż bawić się w SLI. Zalecenia producenta dotyczące rodzaju RAM do danego mobo znajdują się w na stronach WWW producenta i podręcznikach. Przykładowo Asus umożliwia ściągnięcie pliku PDF z podręcznikiem lub QVL z samym wykazem przetestowanych kostek RAM. Co to daje? Mniej więcej tyle co opinia doświadczonego i kompetentnego użytkownika takiej mobo który przetestował działanie różnych rodzajów kostek pamięci na swojej płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...