Złodziej Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Mam prymitywne pytanie. Ale najpierw krótki wstęp. Zainstalowałem dziś Windowsa na dysku SATA - sterownik zintegrowany nLitem. Ale tutaj musiałem użyć sterownika. Tymczasem na swoim kompie Windowsa mam na dysku ATA. Dysk SATA dodałem sporo później - zainstalowałem tylko kontroler IDE (inny niż do dysku ATA), a sterownika SATA/RAID nie. Teraz nasunęło mi się pytanie, na które (wstyd się przyznać) nie znam odpowiedzi. Czy ten sterownik SATA/RAID jest w ogóle potrzebny gdy nie używam RAID'a ? Czy może wpływa jakoś na wydajność dysku/stabilność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Pomieszałeś trochę w tej wypowiedzi, trudno dojść o co chodzi. Sterownik SATA jest potrzebny jeśli masz dyski na SATA (a system na PATA), inaczej system nie wykryje Ci kontrolera (pomijam ustawianie trybu IDE dla SATA). Jeśli masz RAID to tym bardziej jest to konieczne bo nie postawisz systemu na nim. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 No właśnie - czy jest jakaś różnica gdy w biosie ustawię tryb IDE dla SATA lub tryb RAID dla SATA, gdy na dysku SATA nie zamierzam stawiać systemu ? Od początku mam ustawione IDE. Sterownik do kontrolera zainstalowałem, bo rzeczywiście nie wykrył. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo wszystko działa. Ale czy w teorii są jeszcze jakieś różnice ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Różnica miedzy trybem IDE a SATA była taka że w teorii tryb IDE miał umożliwić instalację systemu bez dodatrowej dyskietki ze sterami. W większosći wypadków działa to doskonale. Nie wiem tylko czy przypadkiem nie zmniejsza to nieco wydajności (zwłaszcza jak dysk jest na SATA2). Musisz sobie sam testy HDTACH'em zrobić. Znajdziesz odpowiedź:) Tryb RAID działa tylko jak masz przynajmniej 2 dyski podpięte do SATA i ustawisz sobie macierz. Jeśli jest jeden to nic to nie zmienia (może tylko przedłużyć bootowanie bo kontroler będzie szukał 2 HDD). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Nie wiem tylko czy przypadkiem nie zmniejsza to nieco wydajności (zwłaszcza jak dysk jest na SATA2). Musisz sobie sam testy HDTACH'em zrobić. Znajdziesz odpowiedź:)U mnie nie. Płyta głowna nie obsługuje SATA II :) Dzięki za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...