Szuwar Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Hej, zastanawiam się nad zakupem nowej pompki do WC, myślę nad porządnymi pompkami akwariowymi które mają bardzo duży przepływ wody będąc jednocześnie cichutkie. Chcę wybrać taką o dużej wydajności, ale z drugiej strony nie przesadzić... Kupię drogą pompkę, a i tak nie odczuję różnicy między tańszą... Jaki jest waszym zdaniem górny limit przepływu pompki, powyżej którego nie ma praktycznie różnicy w wydajności? Czy ktoś kiedyś przeprowadzał jakieś testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Jaka pompa akwariowa jest bardzo wydajna i cichutka? Osobiście się z taką nie spotkałem. Jedynie pompy CO mogłyby spełniać takie warunki z tym, że np.ja takiej pompy do kompa bym nie montował, natomiast cwu są jeszcze cichsze ale już nie tak kosmicznie wydajne. Trudno znaleźć ideał. Zależy też co dla Ciebie oznacza cichutkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) ciche to pojecie względne ;) imo wystarczy Eheim 1048, 600 litrów na h i wystarczy kawałek gąbki, nawet cienki aby nie przenosiła drgań i sama w sobie jest (dla mnie) cicha. subiektywna ocena no ale cóż... :) może nawet Coolriver :D no może troche przesadzone ;] Edytowane 23 Stycznia 2007 przez adzio_tuning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Z tego co się dowiedziałem od kumpla akwarysty to pompki ocean runner są lepsze niż eheimy ;) Rozmowa była oczywiście o użyciu pompki do WC... @GDR chociażby te eheimy są wydajne i ciche... z tego co słyszałem cichsze od Lainga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Ale pisałeś bardzo wydajne a spójrz w 3 bodajze rev WC AndyN'a i jej przepływ wynosił 60 l/h to według Ciebie bardzo dużo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 http://www.ocwizard.com/index.php?option=c...40&Itemid=2 W żadnym z przypadków przepływ nie oscyluje w pobliżu 60l/h :blink: może miał jakiegoś flowkillera w układzie ;) whatever... ALE wracając do tematu, pytam wciąż jaki jest maksymalny sensowny przepływ pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 teraz hydory l30 są w promocji po 99zł -sam myśle nad nią, jeśli mojego atmana nie da sie połatac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) http://www.aquashop.com.pl/catalog/product...roducts_id=1164 Ja myślałem nad tym tylko nie wiem czy to już nie przesada i nie odczuję wzrostu wydajności między słabszą ( i tańszą oczywiście ) pompką.... gdzie jest ta promocja L30?? edit: w realitynet ;) Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Siuwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 praktycznie wszędsie jest teraz opo tyle hydor w realitynet, mcs itp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-zal Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 teraz hydory l30 są w promocji po 99zł -sam myśle nad nią, jeśli mojego atmana nie da sie połatac...mój atmanik też cieknął rozwiązałem problem poxilina /poxipol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 a co powiecie na temat tej pompki L30, jest dobra i cicha? mam zamiar ja kupić, tylko nie wiem czy lepiej kupic i zrobić na zatapialną czy lepiej nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 a co powiecie na temat tej pompki L30, jest dobra i cicha? mam zamiar ja kupić, tylko nie wiem czy lepiej kupic i zrobić na zatapialną czy lepiej nie?kwestia gustu. Tak jak z zasilaneim 220v. Wedlug mnie 220v pompkla podlacanie nei ma sensu i bawienie sie tez w pudelka po kanapkach:D. Dla mnei 12v i nie zatapialne jeszcze troche kasy i ebdzie wc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 a jaki to problem- zawsze mozna przerobić na niezatapialną i tyle-jedyny - to wystajacy z tyłu dodatkowy kabel 220v i tyle. Mnie to nie przeszkadza,a za 30-40zl nie kupi sie pomopki 12v a atmana 201 lub 304 tak :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 a powiedzcie mi czy oczywiście pomijając cenę czy pompka innovatec 12V na bazie eheima jest dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 nie bardzo rozumie fascynacje moca pompki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Innovatek HPPS jest niezła - cicha, mocna, stanowi bardzo fajne połączenie z rezem. Jedyny minus to ta nieszczęsna cena :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 http://www.vadim.co.uk/Laing+S6-Pump+230V :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 w coolingu za tydzien ma byc laing d5 w cenie 5 stowek. ciekawe czy warta jest tych pieniedzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 w coolingu za tydzien ma byc laing d5 w cenie 5 stowek. ciekawe czy warta jest tych pieniedzy... Też jestem ciekaw, jeszcze tylko zamówione redukcje przyjdą do PC-Tuning, a później do mnie i będę się mógł przekonać czy nie wtopiłem... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artbi81 Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Cześć uważam że kupno pompy której przepływ oscyluje w granicach 1000l/h to na jeden nawet dwa bloki- to za dużo. Wyobraźmy sobie że w trzy sekundy napełniasz pół szklanki wody. Teraz wyobraźmy sobie że po kolejnych trzech sekundach ładujesz kolejne pół i zastanówmy się ile ta pierwsza szklanka wody odda ciepła. No raczej znikomo moim zdaniem. Żeby przy zastosowaniu czy jakiegoś rezerwuaru czy małej chłodnicy powinno się uzyskać max 500l/h dobrym wynikiem jest 300l/h i z mojego doświadczenia- daje to rezultaty b.d. Przy zastosowaniu jednego bloku ciągle mówiąc o używaniu wody jako nośnika ciepła. Za duży przepływ to powrót ciepła do obiegu z nie możności oddania jej w zbyt krótkim czasie.A nam zależy aby gdzieś to ciepło nam uleciało wiec dajmy mu czas. Każda budowa Wc - a sercem jest pompa powinna być zakupiona z możliwością rozbudowy układu w późniejszym czasie ale tym samym regulowana. Zawsze warto zostawić sobie jakieś otwarte drzwi na przyszłość - "łapiąc bakcyla" Dlatego ja bym polecił coś co przypadło mi do gustu (oczywiście nie każdy z tym może się zgodzić) ale jest to pompka cicha wydajna i niezawodna pompa firmy Eheim o nazwie Compact 1000 # Dane techniczne: # Obciążalność 2-3 bloki # Zasilanie 220V ( nie obciążasz zbędnie zasilacza - chyba że kupiłeś be quiet! Dark Power Pro 1000W i nie interesuje cie to) # Wydajność 150-1000 l/h (z regulacją) i TO DUŻA ZALETA # Moc 23W # Wirnik na trzpieniu metalowym ( trwałość ) # Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 2m # Rurka odpływowa 16/22 mm # Długość 78 mm # Szerokość 54 mm # Wysokość 94 mm # Bardzo cicha # Może pracować jedynie jako zatapialna ( i to wada dla zwolenników pomp montowanych wewnątrz "budy") To taki mój "TYP" ja z pewnością pokuszę się na nią niebawem - pozdr. artbi81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 [..] jakieś tam fanzolenie [..] gratuluje dobrego wyboru, ale jak mozesz to nie pisz tak na forum, bo jeszcze kroś sie Ciebie posłucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artbi81 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 gratuluje dobrego wyboru, ale jak mozesz to nie pisz tak na forum, bo jeszcze kroś sie Ciebie posłucha. Nie wiem do czego bijesz ale skoro wkładasz czyjś cytat to niech to będą tego kogoś słowa - zapraszam do podstawówki na Język Polski - Dziękuje w takim wypadku za tak ambitną lekcję polskiego i sprostowanie do mej wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...