Skocz do zawartości
Bulizzor

Wyłączanie Powerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaobserwowałem ostatnimi dniami pewien problem z moim kompem. Otoz coraz czesciej nie wyłącza sie wylaczajac go przez START->WYŁĄCZ lecz wylacza sie sam monitor a komputer dalej chodzi i musze 4 sekundy przytrzymywac przycisk POWER zeby go wylaczyc. Zapewne wina jest zasilacza wiec chcialem spytac czy mam sie zacząć bac ;P ze w koncu zasilacz zacznie mi wydziwiac jakies bajery i mi cos spali na plycie głownej czy olać ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia ci się pokopały najpewniej ;) Szczerze mówiąc nie do końca pamiętam gdzie to było...ale:

chyba tak:

Właściwości ekranu->wygaszacz ekranu->zasilanie->zaawanasowane->i tam chyba powinien być tryb pracy czy coś takiego, pamiętam, że z dwóch do wyboru zmieniałeś na drugą opcję ;-) wtedy komp sam się wyłancza. Jeśli to nie tam to czekaj aż ktoś wskaże ścieżkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy robiłeś reinstal windy? Co ostatnio instalowałeś? Jakiś proces pewnie raz na jakiś czas się wiesza. System wyłączy inne a na tym wisi i stąd problem.

OT. Co masz za zasilacz że cchesz się bać? :) Dobrych watów nigdy za wiele:D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce zakladac nowego tematu...

mam podobny problem,tyle,ze moj komp nie widzi hdd po restarcie,natomiast po wylaczeniu,tak

inna rzecz ,ze nie zawsze chce sie zamknac,slychac wiatraki,ale hdd nie-power i wylacza

wszystko sprawdzilem,kompa rozebralem i zlozylem,rejestry czyste,system reinstalowany 2mc temu, jedynie gra byla zainstalowana

zasilacz 320w-dell'owski+pIV 1.4+r9550,wiec nie powinno byc problemow z zasilaniem

bede wdzieczny za sugestie, bo problem jest... upierdliwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym,ze to dell'owska przerobka intel d850e skt423 :),nie ma polowy zworek i innych elementow,inne zasilanie-specjalna 4-pinowa wtyczka i zasilacz trend?(z tego co wyczytalem,raczej dobre zasilacze byly w dellach,noname)

jak dotad wszystko chodzilo ok, bywaja dni,ze wylacza sie normalnie a sa ,kiedy nie chce i tylko power pomaga...

od jakiegos tygodnia nie moge resetowac,wogole... ani z pulpitu,ani po instalacji,ani przyciskiem reset

ps.zapomnialem... bios jest najnowszy z 2001:) A09 4.06 rev.1.11.1170 phoenix

szukalem w necie czegos nowszego ,jest -platny,ktory nic nie zmienia-za stara platforma

Edytowane przez clockwork_orange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie taki sam problem z moim kompem i powiem Ci stary, że mam go już spoooory czas. Na początku było tak, że też czasem wyłączył się normalnie, a czasami trzeba było cisnąć powera :] Czego ja nie robiłem, żeby temu jakoś zaradzić. Wymieniełem w kompie wszystko oprócz proca. I nic nie pomogło. Wsadziłem procka w kompa kumpla i z jego kompem zaczęło się to samo. Obecnie jestem juz do tego przyzwyczajony. Teraz już za każdym razem muszę go wyłączać z powera. Kwestia przyzwyczajenia :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi