Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam kilka pytań a propo 5.1 Kupiłem sobie dzisiaj Creative Inspire 6060, ustawiłem wszystko ładnie w AC3filter, w moich sterownikach od dźwięku (zintegrowane adudio na ABIT AN7 - Nvidia soundstorm) ale chciałbym się was o pare rzeczy poradzić..

W winampie (wersja 5.31) mimo zaznaczenia allow hardware accleleration w output directsound nie mam dzwieku 5.1.. Graja tylko lewy i prawy przód... Dopiero zainstalowanie innego pluginu (KB 5.1 channel output) dało rade. Czy moge jakos jednak wymusic 5.1 w Direct sound??

Kolejne pytanie: Czy można ustawić dzwiek w ten sposob, ze w czasie odtwarzania filmu (zwyklego, nie w ac3) np w subedicie, jest on słyszalny ze wszystkich głosnikow na raz?? nie chodzi mi oczywiscie o jakies surround, ale o zwykle odtwarzanie tego samego dzwieku przez wszystkie glosniki. Troche zal nie wykorzystywac tylnych i suba..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej jest to możliwe. Sam mam tak zrobione. Otóż musisz zaznaczyć podczas odtwarzania dźwięku MP3 klonowanie w panelu konfiguracyjnym i przy tym ustawić 5.1. Potem odpowiednio ustawić AC3.

Co do Winampa - po skonfigurwaniu panelu SoundStorma DirectSound będzie już ładnie klonował dźwięk :)

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a we mnie rodzi sie pytanie: po co rozbijac dzwiek stereo na 5 glosnikow? :| taki zabieg ZAWSZE pogarsza odbior dzwieku stereo.

i bez obaw o sub - sterownik karty muzycznej powinien pozwalac na okreslenie odciecia tonow niskich i przekierowywac je na subwoofer - a parametr znajdziesz w danych technicznych glosnikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a we mnie rodzi sie pytanie: po co rozbijac dzwiek stereo na 5 glosnikow? :| taki zabieg ZAWSZE pogarsza odbior dzwieku stereo.

...a we mnie rodzi się pytanie co za różnica czy będziesz miał stereo czy 2xstereo, przyjmując oczywiście, że zarówno na przednich jak i na tylnych jest ten sam dźwięk... może i na normalnych głośnikach stereo lepiej brzmi, ale imho na pierdziawkach 5.1 2xstereo brzmi lepiej (a może to tylko moje przyzwyczajenie) :)

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a we mnie rodzi się pytanie co za różnica czy będziesz miał stereo czy 2xstereo, przyjmując oczywiście, że zarówno na przednich jak i na tylnych jest ten sam dźwięk... może i na normalnych głośnikach stereo lepiej brzmi, ale imho na pierdziawkach 5.1 2xstereo brzmi lepiej (a może to tylko moje przyzwyczajenie) :)

jest takie zjawisko w akustyce, polegajace na tym, ze fale nakladajace sie ulegaja albo wzmocnieniu albo wytlumieniu. dajac ten sam dzwiek na 2 glosniczkach w roznych miejscach pokoju bedziesz mial rozne nakladnie sie fal i w zwiazku z tym ich tlumienie/wzmacnianie w zaleznosci od tego, gdzie siedzisz. oznaczac to bedzie tylko jedno: pogorszenie warunkow odsluchu. choc na pierdziawkach niekoniecznie fale musza miec ten sam ksztalt ;)

ale z teorii wynika, ze powinno sie unikac takich sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam Cie, ze filmy stereo w 5.1 oglada sie duzo przyjemniej, tak samo nagrania z koncertow - a przynajmniej takie sa moje odczucia jako posiadacza pierdziawek ;)

filmy stereo z systemem Dolby ProLogic to na pewno lepiej oglada sie w 5.1 - w koncu DPL/DPLII daje dzwiek tylko stereo, ktory procesor dzwieku rozrzuca na wszystkie kanaly. ale taki sposob, jak proponowany w tym temacie na rozbicie dzwieku stereo na 5.1 kanalow to z Dolby ProLogic ma tyle wspolnego, co Dolby B w odtwarzaczach magnetofonowych z Dolby Digital ;)

zaloze sie, ze Ty po prostu wlaczasz w glosnikach opcje Dolby Prologic Movie albo cos w ten desen - to cos kompletnie innego niz klonowanie proponowane przez Darona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby miec dzwiek przestrzenny(emulacja przestrzennosci, nie kopiowanie tego samego na tył) w filmach stereo trzeba w opcjach filtra AC3 zaznaczyc w zakladce system "use AC3 filter for PCM". Mozna sie zdziwic co to potrafil, efekt super.(niekiedy za duzo efektów bo moj AMP z kablowki robi to mniej dyskotekowo)

W KXach ustawione mam caly czas na 2.1 (nie 4.1 ani 5.1) bo to tylko przydaje sie gdy chcesz miec muze z wszystkich glosników.

Wszystko podpiete mam analogowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby miec dzwiek przestrzenny(emulacja przestrzennosci, nie kopiowanie tego samego na tył) w filmach stereo trzeba w opcjach filtra AC3 zaznaczyc w zakladce system "use AC3 filter for PCM". Mozna sie zdziwic co to potrafil, efekt super.(niekiedy za duzo efektów bo moj AMP z kablowki robi to mniej dyskotekowo)

Nalezy dodac, ze warunkiem koniecznym, jak rozumiem, jest tu posiadanie AC3Filter ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi