perlik1 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 witam serdecznie dopiero zaczynam zabawe z programowanie i mam następujacy problem: po wpisaniu kodu programu do kompilatora (Dev C++ 4.9.9.2) nie moge go uruchomoć... program przepisany z książki także nie powinno być błędów ,ale na wszelki wypadek: #include <iostream.h> main() { int wys, punkty_karne; cout << "Na jakiej wysokości lecimy [w metrach] ?"; cin >> wys if (wys < 500) { cout << "\n" <<wys<< " metrow to za nisko ! \n"; punkty karne = 1 ; } else { {cout << "\n Na wysokości" <<wys<< "metrów jesteś już bezpieczny \n"; punkty_karne = 0 } cout << "Masz" << punkty_karne << "punktow karnych \n"; if (punkty_karne) cout << "Popraw sie!"; } Typ projektu jaki wybrałem to Console Application MS-DOS. Wciskam F9 i oto co pokazuje kompilator Kompilator: Default compiler Building Makefile: "C:\Dev-Cpp\Makefile.win" Wykonywanie make... make.exe -f "C:\Dev-Cpp\Makefile.win" all g++.exe -c wysokość.cpp -o wysokość.o -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2" -I"C:/Dev-Cpp/include" g++.exe: wysokoťŠ.cpp: No such file or directory g++.exe: no input files make.exe: *** [wysokość.o] Error 1 Wykonanie zakończone Wiem że problem i rozwiązanie są na bank dla wielu banalne ale dla mnie nie :? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja sobie z tym poradziłem tak. Daje plik/nowy/plik żródłowy i jak na razie jeszcze to mnie nie zawiodło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlik1 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zrobiłem tak jak napisałeś i nic to nie dało. Plik->nowy->plik żródłowy następnie np: //stopy #include <iostream.h> main() { int stopy ; float metry; float przelicznik = 0,3; cout << "Podaj wysokość w stopach: "; cin >> stopy; metry = stopy * przelicznik ; cout << "\n"; cout << stopy << "stop - to jest: " << metry << "metrow\n" ; } A kompilator na to: Kompilator: Default compiler Building Makefile: "C:\Dev-Cpp\Makefile.win" Wykonywanie make... make.exe -f "C:\Dev-Cpp\Makefile.win" all g++.exe -c wysokość.cpp -o wysokość.o -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2" -I"C:/Dev-Cpp/include" g++.exe: wysokoťŠ.cpp: No such file or directory g++.exe: no input files make.exe: *** [wysokość.o] Error 1 Wykonanie zakończone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) moze kompilator nie trawi polskich znakow diakrytycznych do c++ polecam vc++ 2005 ee od ms Edytowane 24 Stycznia 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) oczywiście (?) ze nie trawi, pisząc jakiekolwiek programy wystrzegaj sie jak ognia polskich liter w nazwach plików, nazwach zmiennych, klas, interfejsów, ogólnie polskie literki mogą tylko pojawiać się jako zawartość zmiennej i komentarze Zrób z tego plik wielkosc.cpp i zrób projekt od nowa i wtedy zobacz... Edytowane 24 Stycznia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 I IMO przy iostream nie powinno być tego ".h"... a może mi się tylko tak wydaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlik1 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Już se poradziłem z tymi programikami było kilka drobnych błędów w samym kodzie np. przecinek zamiast kropki, spacja zamiast _ itp. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) no tak... ale to nie zmienia faktu że nie o tym informował Cię kompilator :) Edytowane 25 Stycznia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 #include <iostream>using namespace std; // nie zapominaj o przestrzeni nazwint main(){ int stopy; float metry; float przelicznik = 0.3; // operator liczb dziesietnych to kropka , nie przecinek cout << "Podaj wysokosc w stopach: "; cin >> stopy; getchar(); // zeby okno konsoli nie znikalo zaraz metry = stopy * przelicznik; cout << "\n"; cout << stopy << " stop - to jest: " << metry << "metrow\n"; getchar(); return 0;} Widze że uczysz się z Symfoni (przykłady z symfoni) ;) Chyba tyle, też się ucze C++, jeszcze jestem na poziomie podstaw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...