endo1 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Witam. Przejzalem stare posty na temat instalacji dodatkowego systemu i nie znalazlem nic konkretnego. Z tego co wiem najszybszym i najprostszym sposobem na to jest zastosowanie Virtual PC albo VmWare, tego drugiego jeszcze nie mam. Uzywam WinXp Pro SP2, mam VirtualPC 2004, a potrzebuje miec dodatkowo Win98. Problem polega na tym, ze po utworzeniu nowej maszyny wirtualnej, dysku wirtualnego (w folderze obecnego dysku), przy bootowaniu instalatora win98 nie rozpoznaje zadnej z partycji. No tak, zapomnialem ze 98 nie lata na NTFS. Spodziewalem sie, ze skoro jest to program pod XP to ma on jakas emulacje lub zapomoge dla starszych typow systemow, tymczasem lipa. Wykombinowalem sobie wiec oddzielna partycje 2gb na FAT32 z samego konca dysku, rowniez jej nie wykrylo. Kolejna proba byla zamiana pierwszej aktywnej partycji systemowej (z XP) na FAT32, skutek taki sam - nie wykrywa. Instalacja Win98 spod dosa odpada poniewaz nie chce mi sie pozniej bawic w naprawianie bootloadera, ponadto chce wciaz korzystac z XP a 98 wlaczac w miare potrzeb bez koniecznosci restartowania kompa:/ Virtual PC wydawal mi sie idealnym rozwiazaniem, a tu zonk. Sadze, ze 98 ruszylby, gdyby na dysku virtualnym (folderze, w ktorym by sie znajdowal) znajdowalyby sie pliki startowe wraz z systemem (np. autoexec.bat, config.sys, command.com itp). Nie mam jednak skad ich wziac gdyz instalator 98 wciaz nie chce sie uruchomic:/ Mam jeszcze koncepcje FDISK'a aby ustawic aktywna partycje MSDOS, dzieki czemu 98 nagle odzyskalby wzrok, tymczasem nie jestem pewien czy nie uszkodzi to w jakis sposob sektoru rozruchowego XP.... Prosze o pomoc. sorki za duplikat, nie pokazalo mi strony po wyslaniu posta:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Pomyslales chociaz chwile zanim napisales ten temat? Virtual PC tworzy wirtualny komputer z WIRTuALNYM dyskiem będącym PLIKIEM na dysku 'prawdziwego' komputera. Po uruchomieniu WIRTALNEGO KOMPUTERA na WIRTUALNYM DYSKU trzeba utworzyc partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 :mur: Z pewnością już było coś podobnego..... Żeby zainstalować Winde 98 na VirtualPC tworzysz partycję na WIRTUALNYM dysku, czyli w Virtual PC wchodzisz w FDISK'a i tam działasz....Pamiętaj, że pracaujesz jak jak gdyby na nowym komputerze, z pod VPC nie masz dostępu do plików które faktycznie masz na fizycznym dysku.... Poczytaj trochę jak działa Wirtualna maszyna, a dopiero potem się za to zabieraj :blink: P.S. nie wiem czy wiesz, ale wirtualny komputer "chodzi" około 10 razy wolniej niż fizyczny :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endo1 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dzieki chlopaki:) Zaiste wstyd dla mnie:) Chyba za bardzo ograniczylem sie tymi wszystkimi zautomatyzowanymi instalacjami:) Coz jednakze uwazam to za blad, to VPC powinien sam przygotowac plik z wirtualnym dyskiem do instalacji odpowiedniego systemu (wszak okreslamy jaki system zamierzamy ustawic). No ale teraz spox, dzieki za 'podpowiedz';) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Mam małe pytanko odnośnie VPC 2007 Czy można zmienić emulowaną kartę graficzną a tę którą mam na prawdę w komputerze albo chociaż na inny model gdyż z S3 stanowczo systemy z rodziny Linux nie trawią :/ Z góry dzięki za pomoc :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Nie mozna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...