Skocz do zawartości
Nerevar

Przewód Optyczny Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że spalił się mój SB live 5.1 i jade na integraku przez spdif rozważając kupno nowej karty mam kilka pytań.

Czy przez kabel optyczny tak samo jak przez SPDIF nie można uzyskać 5.1 w grach itp (only dd + dts) ?

Jakie karty (audigi, bo x-fi za drogie ) mają gniazdo optyczne ( i są dobre - cos na miare 2 zs)

Czy warto ładować się w optyka (wiem że jest drogi za ~0.5m zaplacilem niegdys kolo 70 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że spalił się mój SB live 5.1 i jade na integraku przez spdif rozważając kupno nowej karty mam kilka pytań.

Hahaha pamietam jak pisałeś o swoim modzie :D :P

na optyku tylko dd i dts , bez eax w grach.

Rzadna karta Creative nie ma wyjścia optycznego, potrzebny Ci panel by użyć optyka.

Nie warto sie ładować, bo jakość jest taka sama jak na coaxie i są wieksze problemy niż z coaxem.

Z tego co wyczytałem w necie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mod tu raczej nic do rzeczy nie miał działal na zasadzie dodatkowego wyjścia we front panelu. Z resztą nie wiem czy to do końca ona gdy ja wsadzam i system instaluje stery zawiesza sie komp (robilem nawet format)

Ale skoro mówisz że nie warto się w to ładować to zostaje przy moim coaxialu home made z 75 Ohm Koncentryka i będe polował na audigi 2 zs albo x-fi extreme music :P

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sledz z wejsciem/wyjsciem optycznym kosztowal 10zl - podlaczylem do gniazda od przedniego panelu na karcie dzwiekowej.

Co do kosztow optyka - nie wiem, co za kable widziales, ale 70zl/0.5m to optyki nie kosztuja - 10-15zl za taka dlugosc to tak, ale nie 70.

@Fanek - jakie to niby sa wieksze problemy z optykiem niz z coaxem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie że widziałem tylko mam taki :P z wyższej półki kabelek kupowany jakiś rok temu chyba, ale jakość dzwięku jestr git :)

ale to nieważne skoro na optyku też nie ma dzwieku 5.1 z gier itp to się w niego ładować nie będe, mam porządny coax home-made i to mi starczy :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi ja zastanawiałem sie jak podłączyć swoje Logi i wyczytałem że na optyku nieraz dzwiek nie chodził ludziom ;/ wiec wolałem sie w to nie pchać, skoro różnicy w jakości nie ma.

Jaki to coax home made ? :) Ja mam coaxa z allegro, 2m za 25zł bodajże :)

A co X-Fi to może mógłbym sprzedać ;)

Edytowane przez FanEk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znalazłem ostatnio koncentryka 75 Ohm w szafie z napisem "3C-2V Coaxial Cable 75 Ohm" do tego dolutowałem 2 wtyczki RCA i jest ok :]

co do X-Fi to pewien nie jestem (ma zamało gniazd ;) ) potrzebuje 5.1 + mic in + spdif output, a tyle ma akurat audigi 2 zs, który z resztą tańszy jest, ale to i tak musze jeszcze kase pozbierać.

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi