Skocz do zawartości
jotixel

Windows Vista Na Asus A6va

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Kilka dni temu zaintalowalem nowe dziecko giganta z Redmont - finalna wersje Windows Vista Business.

Chcialem sie podzielic z Wami spostrzezeniami. To tak na szybko:

1) System dziala bardzo sprawnie na procesorze Pentium M 1.86GHz - Czesto reaguje szybciej niz XP.

2) Zjada znacznie mniej pameci niz bylo hucznie oznajmiane od dawna - Przy 10 programach w tray'u z systemu znika 550 MB, a nie jak wszem i wobec obwieszczano, ze goly system pozera 800 MB ;-)

3) Powloka Aero Glass nie obciaza procesora! :)

4) Smutna wiadomosc - Wydajnosc w grach jest znacznie nizsza niz pod XP - U mnie nawet o 40%, ale wydaje mi sie ze, gdy wyjda finalne wersje sterownikow sytuacja ta zmieni sie.

5) Zapomnijcie o NHC. Nie jest niestety kompatybilny jak narazie. Przy probie odpalenia pojawia sie Blue Screen. Dzialajaca alternatywa dla NHC moze byc RMClock.

6) Generalnie wszystkie aplikacje ktore NIE ingeruja w sterowniki dzialaja pod Vista

7) Bezpieczenstwo - Pozytywne wrazenia z UAC (User Account Control) - Co prawda trzeba sie naklikac duzo, ale podnosi to poziom bezpieczenstwa. Dodatkowo system sam codziennie pobiera uaktualniona baze do Windows Defender'a i sterownikow.

Jesli chodzi o sterowniki to system w moim laptopie zainstalowal automatycznie wszystkie sterowniki oprocz ACPI, Bluetooth i dzwiekowki.

ACPI zainstalowalo sie poprzez Windows Update

Dzwiekowka ze strony realteka

Bluetootha jeszcze nie probowalem zainstalowac.

Prawdopodobnie podobnie bedzie na wiekszosci komputerow ASUS.

Generalnie system mi sie podoba. Wydaje mi sie ze jest godnym nastepca Windowsa XP.

Przy okazji mam pytanie do forumowiczow. Czy moge w jakis sposob dokupic update z wersji Business do wersji Enterprice ? Jesli tak, to jaki jest cennik? Zalezy mi na obsludze szyfrowania dyskow dostepnej wlasnie w Enterprice/Ultimate

Jesli macie jakies pytania, chetnie odpowiem w miare mozliwosci.

Pozdrawiam.

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam "stand-alone" 32bit.

Uruchamialem NHC z wszystkimi mozliwymi trybami zgodnosc + na prawach administratora. Zawsze ten sam efekt. Niebieski ekran, krotka zwiecha i reset.

Podejrzewam ze dzieje sie tak przez niekompatybilny sterownik ACPI. Bycmoze starsza wersja NHC niewspierajaca wtyczek ACPI ruszy... Pozniej potestuje.

u mnietez pracuje cacy, w grach nie odczolem roznicy:)

Instalowales terowniki ATI Beta ? Sa jakies inne? U mnie wydajnosc na nich jest kiepska. Np wesmy taki 3D mark 2001. Na XP i sterach od ASUS'a mam 18,500 smarkow, natomiast na Viscie i RC1 niecale 12,500 Roznica spora.

Biorac taki World of Warcraft, na XP chodzil w max detalach i max rozdzialce. Na Viscie niestety niekomportowo sie gra przy takich parametrach...

Wydaje mi sie ze jest to kwestia niedopracowanych sterownikow, gdyz system jako tako nie obciaza procesora... Wiec gdzie gubi sie ta wydajnosc GPU ?

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam "stand-alone" 32bit.

Uruchamialem NHC z wszystkimi mozliwymi trybami zgodnosc + na prawach administratora. Zawsze ten sam efekt. Niebieski ekran, krotka zwiecha i reset.

Podejrzewam ze dzieje sie tak przez niekompatybilny sterownik ACPI. Bycmoze starsza wersja NHC niewspierajaca wtyczek ACPI ruszy... Pozniej potestuje.

Instalowales terowniki ATI Beta ? Sa jakies inne? U mnie wydajnosc na nich jest kiepska. Np wesmy taki 3D mark 2001. Na XP i sterach od ASUS'a mam 18,500 smarkow, natomiast na Viscie i RC1 niecale 12,500 Roznica spora.

Biorac taki World of Warcraft, na XP chodzil w max detalach i max rozdzialce. Na Viscie niestety niekomportowo sie gra przy takich parametrach...

Wydaje mi sie ze jest to kwestia niedopracowanych sterownikow, gdyz system jako tako nie obciaza procesora... Wiec gdzie gubi sie ta wydajnosc GPU ?

instalowalem normalne drivery od XPka:D

tylko ze moja vista to byla jakas wersja testowa :) nie finalna:)

3dm nie zapuszczalem:)

gry bez roznicy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to moze i ja opisze swoje wrazenia, jak pozwolicie...

Vista Bussines (ave MSDNAA) pełna wersja, żadna aktualizacja

po kolei moje wrazenia

1. o Mamo jakie to kolorwe ;/

2. nawet poinstalowalo sterowniki

3. wchodze mimo to na strone della

4. 'Your OS : Vista 32 bit'

5. O ile sterownikow!

6. sciagmy ...instalujemy

7. Menedzer urzadzen ...

8. a ja myslalem, ze mam dysk Sata...a nie ATA ;/

9. instalka NHC... o jaki ladny nibieski ekranik....nowa tapeta ?? :D

U mnie problem chyba jest ze sterami od chipsetu, nie wykrywa dysku jako SATA, nie wykrywa zadnych czujnikow od pomiary temperatur, ogolnie to slabiutko to wyglada, przerost kolorowych bajerow, dobrze , ze zostawolem partycje z XP

przypomniało mi się jeszcze, i chyba najwazniejsze,

Niestety moj laptop wyposazony jest w dziwna karte dzwikowa, mianowicie c-media + jakas softowa nakladka niby audigy, nijak nie dalo sie tego zainstalowac tego na viscie, a samo c-media...nie gra

Edytowane przez paczka01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez sobie pozwole na pare slow.

U mnie Vista chodzi ok.

Najbardziej rozwala mnie to cale ocenianie kompa. Przy moim procesorze mam cala 4 buahaha.

Troche dlugawo sie laduje, myslalem ze bedzie sie to odbywalo szybciej.

Dziwnie niekiedy mieli dyskiem. Byc moze to przez jakas usluge.

Ogolnie fajny system, ale ciekaw jestem czy 2 gb ramu przyspieszyloby Viste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam do defragmentacji Visty program O&O 8.6 po wybraniu rodzaju defragmentacji access system zdecydowanie przyspieszyl.

już się defragmentuję, ale u mnie na 2gb ram zapierdziela jak ta lala, więc nie wiem co to ma przyspieszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już się defragmentuję, ale u mnie na 2gb ram zapierdziela jak ta lala, więc nie wiem co to ma przyspieszyć :)

Tez sie zastanawiam czy nie sprawic sobie 2 gb ramu ;)

Kucyk masz tylko Viste czy xp tez jeszcze gosci u ciebie na dysku ?

Edytowane przez maziboss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie zastanawiam czy nie sprawic sobie 2 gb ramu ;)

Kucyk masz tylko Viste czy xp tez jeszcze gosci u ciebie na dysku ?

Szczerze to też nad tym myślałem ale doszedłem do wniosku że taka ilość jest mi niepotrzebna - Vista jest zbędna na moim lapku ponieważ XP posiada wszystkie opcje jakie mi potrzebne ;)

Pozdrawiam

Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi