Skocz do zawartości
xigi

Jak podkręcić Radeona9000???

Rekomendowane odpowiedzi

Oki chodzi tylko o to gzie tkwi problem w kręceniu?

Bo jeżeli te z pro się kręcę, a zwykłe-nie to może zmieniajac(zmniejszając) domyslne taktowanie w biosie od pro i wgranie go do zwykłego r9000 pozwoli na ominięcie rzekomej blokady. Chyba że problem tkwi w zbyt małym napięciu na pamięciach, tylko jak na razie nikt tego nie zbadał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Moj radek sie kreci, a ze kiepsko to wina MoBo, ktora jest niepodkrecalna :( 

Zarowno po uzyciu programowego podkrecania jak i zmiany biosu komp odpalal sie bez problemu.

hm zastanawia mnei ten pro bo dlaczego przy porownywalnym konfingu masz mniej punktow od mojego radka czyzby moj juz osiagna wydajnosc wersji pro?? :P

a z tym napieciem to bardzo mozliwe ale i sam temu moge zaprzeczyc bo w kacu ja go podkreciłem czyli da si ei jest wina w biosie a moze w sterach cos jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Moj radek sie kreci, a ze kiepsko to wina MoBo, ktora jest niepodkrecalna :( 

Zarowno po uzyciu programowego podkrecania jak i zmiany biosu komp odpalal sie bez problemu.

hm zastanawia mnei ten pro bo dlaczego przy porownywalnym konfingu masz mniej punktow od mojego radka czyzby moj juz osiagna wydajnosc wersji pro?? :P

a z tym napieciem to bardzo mozliwe ale i sam temu moge zaprzeczyc bo w kacu ja go podkreciłem czyli da si ei jest wina w biosie a moze w sterach cos jest ??

:D Mozesz juz sie chwalic ze masz pro

Zobaczymy jak zmienie plyte i podkrece swojego na powaznie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jasne ze ty wiecej wycisniesz ale twoj nie jest zablokowany a zreszta ja tez nei mam najlepszej płyty do krecenia heheh ...no ale mam nadziej ze nei wyrodzi sie z tego jakas dzika rywalizacja bo to nei miało by sensu najwyzej by sprzet ucierpiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qurcze wszyscy którym udało sie pociagnac radka za wynik w 3dmarku wią słaba mobo ??? ale nikt jeszcze z was kol. nie napisał ile było przed podkreceniem a ile po. Rozumiem że szyblość proca ma wpływ na wynik ale bez przesady.. dla porównania 2 konfiguracje sam testowałem grafa ta sama HIS RV9000 TV/DVI

1..XP1700+@2600+,ddr256MB,IBM40Gb,gigabyte GA-7VAX====

==~`7500 3dmark

2..D1000(morgan)@1200(8.5*140),DDR256 BarkaIV 40Gb, soltek 75DRV4====6300 3dmark

w 1 przypadku udało mi się jakoś zrobic (1 raz) ze zegary zostały 250/230 i nie wróciły do ustawień domyślnych a wzrost był około 300pkt, czyli cienutko.

A jeszcze jedno podobno z tymi sterami to fakt mam znajomych w serwisie o oni twierdzą ze dla r9000 trzeba trafić w częstotliwość bo nie zawsze ta największa=wzrost wydajności czy jakos tak..

To tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja winie mobo, poniewaz nie mam zadnych opcji o/c na mojej plycie. Udalo mi sie podwyzszyc czestotliwosc synchro o 20MHz a i tak sa artefakty w 3dmarku03. Co do wynikow to jest roznica 75 punktow przed i po (1050 i 1125) co nie jest duzo ale gdybym mial inna mobo..... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No trochce nie bardzo w porownaniu z moim  

mam slabszy procek i karte na 260/222

A w poniedzialek odbieram nowy sprzet i bez 8500 sie nie pokazuje na grupie :)

no a co chcesz wymienic co ma ci takiej wydajnosci dodac ..?? ja mam identyko prrawie konfig i mam zamiar na nim wycisnac te 8500 tylko czekam na radiatorki na pamiatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn xp 1,7 (0.13) juz mam ale czekam na Radka 9000 od sapphira z pamieciami 4ns ( moj poprzedni mial 5ns i szedl tylko na 200@222 ) wymieniam bez doplaty :)

Dostane go w poniedzilek i wtedy poprobuje a radiatory zaloze dopiero jak pojade do domu i potne sobie bo w akademiku to kicha , nic nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.titan.spaceports.com/~fax/radeon9000.htm

Z tej strony sciagnalem programik "hoger" pozniej "Rage3D" nastepnie odpalasz hogera i dajesz start , po tym jak te dziwne kreseczki przestana mrugac dajesz exit .

Nastepnie podkrecilem rdzen lightowo z 250@260 i pamieci z 200@222 a potem jeszcze raz hoger ( ta sama procedura)

Pamieci poszly tez na 227 ale wentyle wtedy mi w budzie chodzily na 9V ( przy 12V to juz te 92x92 strasznie halasuja :( )

Gdy podkrecalem to nie mialem zadnych radiatorow na pamieciach.

Licze ze jak wymienie na karte z pamieciami 4ns dojde do 200@245 a moze i wiecej :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhmmmmm...

Widzę że Ty też tym Hogerem działasz. A u mnie to cholerstwo nie chce działać. Ciągle restarty.

Napisz jeszcze - na jakim systemie to robisz??? Bo ja mam XP.

Dzięki i pozdrwiam IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sorki za upierdliwość ale na jakich systemach działacie

bo mi zarówno pod w2k jak xp hoger nie chce działac>buuuu

oczywiście ściezke dostepu do pliku sterownika zmieniłem w( .ini)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobilem interes zycia :evil:

Wymienilem poprzedniego R9000 z memkami 5ns hynix ( szedl na 265/225)

na R9000 z 4ns eltrontech (idzie jak narzie rdzen na 282 i to nie jego ostatanie slowo oraz #^$%@ pamieci na uwaga !!! 215 :evil:

no przeciez mnie cos trafi a wynik to az szkoda mowic

Myslicie ze jak zaloze radiatory to cos sie poprawi ?

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6039636

zauwazylem tez ze lepsze wyniki mam jak mam fsb 145 i mem hcl +33

niz np te 175 na synchronicznym , dziwne. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ma ktos moze takiego R9000 zeby mial pamieci EltronTech 4ns ?

Dlaczego innym sie kreca radki na przeszlo 200@235

a mi tak marnie ?:(

Ja mam te pamieci i niestety nawet jak założyłem radiatory na nie to nic nie pomogło :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...