Skocz do zawartości
Gość

zwarcie lini telefonicznej

Rekomendowane odpowiedzi

Sprobuje tak jak Murdok ;)

No wiec mam siostre, ktora nie zna umiaru jesli chodzi o rozmowy telefoniczne, mama tez nie jest zadowolona z tego faktu, ale ciezko ta siostre upilnowac.. :)

Wiec dzisiaj tak sobie wpadlem na pomysl, zeby sprawdzic co sie stanie, jesli zewre 2 kabelki od linii telefonicznej podczas rozmowy (akurat rozmawiala..). Mamy kilka gniazdek w domu od jednej linii, wiec czym predzej rozmontowalem to w swoim pokoju i przystapilem do proby.

Jakze bylem uradowany, kiedy po zwarciu linii siostra zaczela mowic cos w stylu "halo.., halo.., slyszysz mnie?" :D niestety kiedy rozwarlem kabelki rozmowa wrocila (a ukradkiem liczylem na przerwanie rozmowy...).

No wiec tak troche sie pobawilem sluchajac reakcji siostry (jak ona sie fajnie denerwuje... ;) ), az w koncu zmajstrowalem wtyczke zworke, zeby nie trzeba bylo rozbierac gniazdka w celu zwarcia linii. Oczywiscie wtyczka wcisnieta w ktorekolwiek wolne gniazko dziala :D

Jest jednak pewien problem. Gdy nikt nie rozmawia to efektem zwarcia jest zajeta linia (dzwonilem z komory, sprawdzone). Nie wiem jak dokladnie dziala telefon, nie wiem tez kiedy zaczyna sie naliczanie impulsow i boje sie ze takie zwarcie moze do tego doprowadzic :/

Tak wiec z tym pytaniem zwracam sie do bardziej zorientowanych w tym temacie ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu sie musi jakis PREJKER wypowiedziec :wink:

(nie ja)

powiem ci tylk zebys uwazal z bezposrednim zwieraniem linii bodajze prz podniesionej sluchawce napiecie na lini jest rzedu 50-60V prz odlozonej jest chyba 25V lub tez 0 ale nie pamietam . Ostrzegam przed tym zeby kiedys ci nie wpadl ktos z TEPSY ze przeciazana jest centralka - oni wszystko maja monitorowane juz komputerowo i moga sporo wyczaic - wiec uwazaj. Aha co do sprawdzania czy siostra rozmawia (tzn czy jest podniesiona sluchwka) , to mozna w linie wmontowac sobie na probe takie urzadzonko ktore bedzie ci pokazywac czy ktos gada czy nie

a oto rysunek :D :

dioda LED np. czerwona

-------------|>|--------------------------- linia

-------------|<|--------------------------- linia

dioda LED np. zielona

teraz musisz troszke pokombinowac z ustawieniem diodek aby jakos ci wskazywaly (polaryzacja diod)

jezeli zostanie podniesiona sluchawka , to powinna sie zaswiecic dioda zielona , jezeli zostanie wybrany jakis numer telefonu i nastapi polaczenie z kims tam , to zaswieci sie dioda czerowna

troszke sie bawilem wczenisej tym i nawet mialem takie urzadzonko i montowalem LED'y nawet bez zadnych rezystorow - radze nie montowac s.jasnych bo je szlag trafi :D

powodzenia w walce z siostra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki za wypowiedz :)

Nie potrzebuje LED'ow zeby wiedziec czy siostra gada, wystarczy ze zobaczze ze telefonu nie ma nigdzie na wierzchu :)

A skoro ta metoda moze byc ryzykowna (niech ktos to zdementuje lub potwierdzi na 100%), to jak inaczej zablokowac telefon, zeby nie dalo rady dzwonic? Idealnym rozwiazaniem byloby, zeby dalo sie zadzwonic do nas, ale nie odwrotnie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna w Tepsie za jakies kilka zl. ustawic taka opcje ze nie mozna dzwonic do polki sie nie wykreci na odpowiedniego kodu-numeru skladajacego sie z kilku cyfr i gwiazdek. Sa dwa kody blokujacy i odblokujacy. wystarczy ze takie cos sobie zamowisz i bedzie odblokowywal tel gdy chcesz zadzwonic a gdyt skonczysz blokujesz drugim kodem tel i nikt nie moze dzwonic z tel. ale do ciebie oczywiscie moga dzwonic 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak możesz biedną siostrę męczyć :lol:

Jak ona potrafi na samych rozmowach lokalnych napykac ponad 200zl to trzeba cos z tym robic, no nie? (tym bardziej ze mam blogoslawienstwo mamy :D)

Ja kiedys tyle na modemie nabilem, ale to co innego niz gadanie...

Rozwiazanie podane przez Ruido jest niestety troche malo wygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tak: przed pierwszym gniazdkiem tel. zamontuj wylacznik na kluczyk - taki podobny jak w starych obudowach; takich przelaczniko jest kilka rodzajow (kwestia kluczyka zeby nie by standardowy :D ) i teraz w pozycji on stacyjka przepuszcza sygnal do gniazdek w off jak latwo sie domyslic nie :D ;) Proste i skuteczne. Tylko musisz to jakos wkomponowac ladnie w sciane, byc moze potrzebna bedzie puszka twz. podtynkowa i odpowiednie mocowanie "stacyjki" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi