Skocz do zawartości
WhiteEagle

Sound Blaster Audigy 2zs - Problem Ze Sterownikami, Popsuta Karta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam poważny problem z kartą dźwiękową Sound Blaster Audigy 2ZS (OEM 0350).

Karta była zakupiona głównie do gier, filmów, muzyki.

Nie spisuje się dobrze. Dam pewne przykłady: w grach nie mogę rozpoznać, czy ktoś biegnie za mną, z boku itd. Ogólnie źle słychać dźwięk przestrzenny. Na karcie 8 letniej (fortemedia801) słyszałem prawidłowo kto, w którym miejscu się znajduje.

Inny przykład: słucham mp3 w tle włącza mi się status gg - na końcu tego dźwięku (statusu) słychać takie "pierdzenie" - nie dzieje się to na każdych sterownikach, tylko na kx'ach (wersja 3537) po odpowiednim ustawieniu. Gdy jest wszystko wyłączone i włącza status gg jest ok.

Na innych sterownikach zaś, dźwięk gg pojawia się czasem zniekształcony lub zniekształca muzykę. Problemy z dźwiękiem przestrzennym występują tak samo - na jednych ustawieniach gorzej/na drugich lepiej (wyłączone CMSS). Miałem też kilka przypadków, jak dźwięk nagle ścichł do jakiegoś poziomu - tak, że musiałem znów podgłaszać. Czasem w grach pojawia się "echo".

Myślę, że za to wszystko odpowiadają nieprawidłowe sterowniki/konfiguracja ale kompletnie nie siedzę w audio więc mogę się mylić.

Co próbowałem robić ?

Próbowałem różne sterowniki - instalowałem je świeżo po formacie, więc nie ma mowy, że jakiś syf pozostał w systemie.

Ściągnąłem obraz płyty (iso) sterowników do sb 2zs, jednak przy odpalaniu setup.exe (plik odpowiedzialny za autoodtwarzanie płyty) pojawia się błąd z demoshield (demo32.exe). Szukałem na ten temat i znalazłem, że jest to wina QuickTime'u (konkretnej wersji). Problem w tym, że ja w ogóle QuickTime'a nie mam zainstalowanego. Przeszedłem do katalogu Audio\Setup i gdy tam uruchomiłem instalator pojawia się komunikat, że nie można zidentyfikować karty sb audigy 2 w systemie.

Zainstalowałem więc ręcznie te sterowniki (bez audio console, dźwięk działa), ale nie mogę wgrać eax, thx itd - wyskakuje jakiś błąd ikernel.exe.

Ze strony creative'a ściągałem też inne sterowniki - karte zidentyfikowały i się zainstalowały (audio consola też), ale nie mogę znaleźć do nich eax'u, thx itd (na www są tylko update'y) - to raz.. A dwa (!) - na tych sterownikach karta nadal gra przeciętnie z w/w problemami. Ja już rozkładam ręce, próbowałem włożyć kartę w inny port PCI, formatowałem kilka razy dysk, grzebałem w BIOSie - nie wiem ;( Walczę z tym już 2 tygodnie bez większych rezultatów. Używam WinXP SP2. Muzykę słucham na słuchawkach (tutaj odrazu zaznaczam, że w consoli ustawiałem Headphones, jak i Speakers 2/2.1). Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś modowanych sterowników YouP-Pax?? Więcej info o sterownikach na http://www.youp-pax.org/ Ja ich używam od kiedy mam ZS'a i jeszcze żadnych problemów z nimi nie miałem. W przeciwieństwie do KX'ów obsługują EAX 3 i EAX 4, mają wszystkie konsole (EAX, THX itd.)...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś modowanych sterowników YouP-Pax?? Więcej info o sterownikach na http://www.youp-pax.org/ Ja ich używam od kiedy mam ZS'a i jeszcze żadnych problemów z nimi nie miałem. W przeciwieństwie do KX'ów obsługują EAX 3 i EAX 4, mają wszystkie konsole (EAX, THX itd.)...

nie próbowałem, właśnie ściągam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pamiętaj o kolejności, najpierw zainstaluj Ikarneludate, później oprogramowanie z paczki youp-pax232, a na końcu sterowniki youp-paxA4v3.33...

dobrze, że mi o tym napisałes :D

edit:

coś nie mogę tego znaleźć :(

Ikarneludate @ googlach - 0 wyników, a youp-pax232 - 1

Na http://www.youp-pax.org/ widziałem pax232sp2 z rozszerzeniem 7z

youp-paxA4v3.33 ściągnięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ikarnelupdate jest w katalogu z sterami youp-pax, a pax232sp2 z rozszerzeniem 7z rozpakujesz winrarem...

ok, ściąga się - trochę to niestety potrwa

wieczorem zainstaluje i dam znać jak karta chodzi na tych sterach

Edytowane przez WhiteEagle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest prawie dobrze.

Nie ma zniekształceń dźwięku oraz "pierdzeń" przy gg :D

Dźwięk przestrzenny odwzorowany dobrze z jednym wyjątkiem - nie słysze, gdy ktoś biegnie za mną. Dźwięk słyszę tylko do pewnego momentu (blisko mnie), a gdy gracz pobiegnie dalej dźwięk zanika. Gdy się odwrócę (przodem) - słychać :D

Dodam, że za mną po prawej/lewej stronie (tak pod skosem) jest ok, ale bezpośrednio za mną nie słysze.

Zmieniałem na headphones z speakes 2/2.1, ale to nic nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki urok stereo, więc nie spodziewaj się super przestrzeni w grach na EAX... co innego Aureal ale to już inna bajka... Jedna rada, do grania zainwestuj w 5.1...

ale ja wiem, że na jakiś wcześniejszych sterownikach było ok ze słyszeniem z tyłu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi