Skocz do zawartości
M4TEUSZ

Jaki Linux Live Cd/dvd Odpali Się Na Moim Kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakaś sensowna dystrybucja, odpalana bezpośrednio z płyty, która ma szansę zadziałać na moim sprzęcie?

Dotychczasowe próby to:

CDlinux PL - nowsza czy starsza wywala się na starcie, wywnioskowałem że nie wie co to jest kontroler jm micron używany na mojej płycie. Tak samo Knoppix 5.1.0.

Knoppix 5.1.1 ładnie się bootuje, tyle że po dwóch pingwinkach, nie wchodzi do interfece'u graficznego, monitor pokazuje out of scan range, czemu mu się nie dziwię bo częstotliwości 19Hz nie przełknie :(

Wiem że powinienem samemu zrobić płytkę z najnowszym sterownikiem nvidii, ale nie mam na to miejsca na dysku, zresztą nie wiem czy uda mi się [brzydkie określenie na linuksa]a podinstalować w takim wypadku, więc może znacie jakąś bogato wyposażoną dystrybucję live która zadziała z konfigiem z sygnatury? Bo płytek mi trochę szkoda ;)

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki knoppix 5.1.1 odpalil bez problemu. Przez te pare miesiecy rozlaki z linuxem (starsze karnele nie lubily sie z asusem P5B) zapomnialem ze help najlepszym przyjacielem uzytkownika ;)

komenda fb1024x768 i problem rozwiazany :D

sorry za pisownie ale z podniecenia nie zmienilem klawiatury ;)

EDIT: ale zintegrowanej dźwiękówki to za chiny ludowe nie odpalę, zresztą pod windowsem ledwo działa, więc nie ma się czemu dziwić :lol:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi